Fotografija: Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX (ilustracija)
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX (ilustracija)

Iz prodaje se povlači slatkiš kojeg djeca obožavaju: "Pronašli smo u njemu mineralna ulja"

Mineralna ulja su insekticidi koji se koriste za tretiranje voćaka i drugih poljoprivrednih kultura jer su se pokazala učinkovita u suzbijanju velikog broja insekataJoš jedan prehrambeni proizvod opozvan je iz dućana zbog nedopuštenih i štetnih sastojaka, javlja Danica.hr.

“Državni inspektorat obavještava potrošače o opozivu proizvoda Nestlé KIT KAT Mini 200g u vrećici (vafel proizvod preliven mliječnom čokoladom), serije: 40580734, roka trajanja: 01/2025 zbog prisustva mineralnih ulja.

Proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Proizvođač je Nestlé Deutschland AG, 60523 Frankfurt/Main, Njemačka. Stavlja na tržište: Nestlé Adriatic d.o.o., Avenija Većeslava Holjevca 40, 10010 Zagreb, Hrvatska”, navode u Inspektoratu.

Ulja u pakiranju

Inače, mineralna ulja su insekticidi koji se koriste za tretiranje voćaka i drugih poljoprivrednih kultura jer su se pokazala učinkovita u suzbijanju velikog broja insekata.

Mineralna ulja dobivaju se frakcijskom destilacijom nafte. U tom procesu na kraju ostaje mazut, iz koga se dalje dobivaju laka, srednja te teška ulja. Od takvih ulja, dakle, proizvode se insekticidi širokog spektra.

Problem je što su ta mineralna ulja u prehrambenim prozvodima iznimno štetna za zdravlje ljudi, piše Danica.hr.

Svojedobno je jedno švicarsko istraživanje otkrilo da mineralna ulja u recikliranim materijalima koja se koriste za pakiranje mogu ući i u hranu poput žitarica, tjestenine i riže, a čak prolaze i kroz unutrašnju zaštitnu plastičnu vrećicu. Toksikolozi su povezali ulja s upalom unutarnjih organa pa čak i rakom.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i Tiktoku!