Fotografija: Foto: Damjan Tadić/CROPIX (ilustracija) 
Foto: Damjan Tadić/CROPIX (ilustracija)  

Iz ljekarni se povlači poznati lijek protiv depresije: "Ako ga koristite, odmah se javite liječniku"

Utvrđena je prisutnost povišene razine nitrozaminskih onečišćenja u lijeku u odnosu na prihvatljive razine unosa propisane u Europskoj unijiIz ljekarni se povlači poznati lijek protiv depresije i nervoze, a propisuje se i za liječenje bulimije, piše Danica.hr.

Kako u petak navode u Agenciji za lijekove, tvrtka Sandoz u suradnji s Agencijom provodi povlačenje lijeka Portal 20 mg tvrde kapsule, serija KG6879 i KZ6866. Povlačenje se provodi do razine ljekarni.

Lijekj Portal je indiciran u odraslih za liječenje velikih depresivnih epizoda, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, bulimije i nervoze. Portal se propisuje i kao dopuna psihoterapiji za smanjenje pretjeranog uzimanja i namjernog izbacivanja hrane.

Dostupne druge serije

“Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog utvrđene prisutnosti povišene razine nitrozaminskih onečišćenja u lijeku u odnosu na prihvatljive razine unosa propisane u Europskoj uniji.

Na tržištu RH u prometu su dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene tom neispravnošću. Na temelju dostupnih podataka, trenutačno ne postoji rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek, piše Danica.hr.

Pacijenti se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije”, kažu u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode RH.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku! i TikToku!