Fotografija: Ivana, Tin, Mimi i Nina/Foto: OSIT
Galerija
Ivana, Tin, Mimi i Nina/Foto: OSIT

Ivana,Tin, Mimi i Nina iz bjelovarskog OSIT-a različitim čarapama obilježili svoj dan

"Čarapicama smo ukrasili prozore da skrenemo pažnju na ove posebne osobe. Naši članovi s Downovim sindromom svima su pokazali da mogu, znaju, hoće i da samo traže priliku", kazao je BlahaBJELOVAR – Mimi, Nina, Ivana i Tin, ili punim imenima Marina Rašan, Nikolina Cindrić, Ivana Hanak i Tin Merćep Ivančić, članovi su Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar. Oni su osobe s Downovim sindromom, koji su uz svoje prijatelje u Udruzi, obilježili Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Jedinstveni i posebni

-Teško je shvatiti kakve veze ima nošenje para obojenih, različitih čarapa s nečim tako ozbiljnim kao što je Downov sindrom. Međutim, trend je zahvatio mnoge diljem svijeta pa mnoštvo ljudi, uključujući političare, pjevače i druge zvijezde, različitim čarapama svake godine 21. ožujka obilježavaju Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Tako daju podršku osobama koje imaju ovaj genetski poremećaj. Downov sindrom, poznat i kao trisomija 21, je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću cijelog ili dijela trećeg kromosoma na 21 paru, a višak, odnosno kopija, se pojavljuje slučajno.

Marina Rašan koju svi od milja zovu Mimi vedra je i uvijek vesela osoba/Foto: Mario Blaha
Marina Rašan koju svi od milja zovu Mimi vedra je i uvijek vesela osoba/Foto: Mario Blaha

Ivana Hanak sa svojojm šarenom čarapom/Foto: Mario Blaha
Ivana Hanak sa svojojm šarenom čarapom/Foto: Mario Blaha

Sam datum obilježavanja je značajan. Naime, 21. ožujka (21. 3.) simbolizira jedinstvenost trisomije, tri kromosoma u 21. paru, koji uzrokuju Downov sindrom.

Razgovor o različitosti i prihvaćanju

I sam način podizanja svijesti o Downovom sindromu nije slučajan. Zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, nošenje šarenih čarapa se proširilo po cijelom svijetu. Inicijativa je dio kampanje „Puno čarapa“ ili #LotsOfSocks koju je pokrenula organizacija Down Syndrome International kako bi potaknula ljude da započnu razgovor o različitosti, jedinstvenosti, uključenosti i prihvaćanju, podsjetio je na važne činjenice Maro Blaha, tajnik bjelovarskog OSIT-a.

Nina danas nije bila u udruzi, no svi su je se sjetili//Foto: Mario Blaha
Nina danas nije bila u udruzi, no svi su je se sjetili//Foto: Mario Blaha

Tin Merćep Ivančić u izradi šarene čarape/Foto: Mario Blaha
Tin Merćep Ivančić u izradi šarene čarape/Foto: Mario Blaha

- Ovaj važan dan u životima naših prijatelja Mimi, Ivane, Nine i Tina, obilježili smo i mi, i kao u cijelom svijetu, i mi smo jučer nosili/bojali različite čarapice. Čarapicama smo ukrasili naše prozore, tako da ih svi vide, i da skrenemo pažnju na ovaj poseban dan i ove posebne osobe. Naši prijatelji, osobe s Downovim sindromom, obilježili su svoj dan radno, i svima pokazali da mogu, da znaju, da hoće i da samo traže priliku koju zaslužuju, zaključio je Blaha.