Fotografija: Iva Tomašek jedna je od stipendistica BBŽ, a nakon studija planira se vratiti raditi u županiju/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ
Galerija
Iva Tomašek jedna je od stipendistica BBŽ, a nakon studija planira se vratiti raditi u županiju/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ

Iva Tomašek iz Končanice: "Po završetku studija medicine planiram se vratiti u BBŽ"

"Županija dobro podupire nas buduće liječnike, bilo da je riječ o stipendijama ili stanovanju. Liječnika naprosto nedostaje, zbog čega u Konačnici pati narod, stoga mi je primarno vratiti se", kaže Iva TomašekU akademskoj godini 2023./2024. Bjelovarsko-bilogorska županija dodijelit će 30 studentskih stipendija, rečeno je danas prilikom potpisivanja ugovora o stipendiranju.

Županija ukupno stipendira 60 studenata/ Foto: BBŽ
Županija ukupno stipendira 60 studenata/ Foto: BBŽ

Prema riječima župana Marka Marušića od ukupnog broja čak 16 je studenata medicine.

Težit ćemo da stipendiramo što više studenata

- U proračunu za ovu godinu osigurali smo 150 tisuća eura za ovu svrhu, a ukupno stipendiramo 60 studenata. Budući da je medicina jedno od deficitarnih zanimanja, veseli me da je gotovo polovica, odnosno 27 studenata upravo medicine. Zbog racionalnog upravljanja županijskim financijama, u narednim godinama iznosi stipendija trebali bi biti još veći, odnosno želimo da se obuhvati što veći broj studenata. Stipendija trenutno iznosi nešto više od 132 eura, odnosno nekadašnjih 1000 kuna, dok studenti medicine primaju 398 eura, odnosno tri tisuće kuna. To ne znači da su ostali studenti manje vrijedni, a upravo je ulaganje u mlade ono čemu težimo cijelo vrijeme, poručio je župan Marušić te čestitao svim dobitnicima stipendija.

Stipendije je potpisao župan Marko Marušić/ Foto: BBŽ
Stipendije je potpisao župan Marko Marušić/ Foto: BBŽ
Danas je potpisano 30 novih ugovora/ Foto: BBŽ
Danas je potpisano 30 novih ugovora/ Foto: BBŽ

Zadovoljstvo što je i ove godine dobila županijsku stipendiju iskazala je Rea Ruklić, studentica druge godine socijalne pedagogije.

Mlada humanitarka

- Primala sam stipendiju i prošle godine, a to mi je puno pomoglo, a vjerujem da će tako biti i ove godine. Troškovi studija, odnosno život u Zagrebu je u posljednje vrijeme dosta poskupio, tako da je svaka pomoć dobrodošla. Stipendiju sam lani dobila za deficitarnost, a ove godine za izvrsnost. Stanarina je dosta poskupjela, a tu su i putovanja doma za vikend te hrana i skripte. Inače, oduvijek sam se htjela baviti profesijom koja pomaže drugima, posebice djeci, zato sam se i odlučila za ovaj studij. Pored toga volontiram u udruzi Are You Syrious?, gdje pomažem u učenju djeci koja su pod azilom. Trenutno radim s jednom obitelji iz Jemena, koja ima troje djece, poručila je Rea Ruklić.

Rea Ruklić/ Foto: Deni Marčinković
Rea Ruklić/ Foto: Deni Marčinković

Da će joj županijska stipendija jako dobro doći poručila je i Iva Tomašek iz Končanice, studentica pete godine medicine.

Planiram se vratiti u BBŽ

- Medicinu sam odabrala jer doista ne znam što bi drugo radila u životu. Doista to volim i koliko god bilo teško i zahtjevno, opet bi isto upisala. Stipendija mi zbilja puno znači, jer je medicina specifičan fakultet, za kojeg je potrebno nabaviti velik broj knjiga, koje su skupe. Puno je lakše studirati kada imamo još neku potporu, a ne samo onu od roditelja, kazala je Tomašek te nastavila.

Iva Tomašek/ Foto: Deni Marčinković
Iva Tomašek/ Foto: Deni Marčinković

- Još uvijek nisam odlučila što ću specijalizirati, no privlače me internističke grane poput radiologije ili pedijatrija. Sve je još otvoreno. Po završetku studija planiram se vratiti u BBŽ, zato sam i pristala na stipendiju. Inače, moram reći da Županija dobro podupire nas buduće liječnike, bilo da je riječ o stipendijama ili stanovanju. Liječnika jednostavno nedostaje, zbog čega u Konačnici pati narod, stoga mi je primarno vratiti se u našu županiju, zaključila je Iva Tomašek.

Župan Marušić najavio je povećanje broja stipendija/ Foto: BBŽ
Župan Marušić najavio je povećanje broja stipendija/ Foto: BBŽ

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!