Fotografija: Foto: Nikola Vilic/CROPIX 
Foto: Nikola Vilic/CROPIX  

INSPEKTORI U AKCIJI Gotovo dvadeset posto trgovaca kršilo zakon, lažno reklamirali sniženja

Utvrđeno je zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je cijena proizvoda izračunata, primjerice kada trgovci kao sniženu cijenu ističu cijenu koja je jednaka ili višaGotovo dvadeset posto trgovaca uhvaćeno je s "prstima u pekmezu" u najnovijoj akciji Tržišne inspekcije Državnog inspektorata. 

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata sukladno Programu rada za 2024. godinu, u prvom tromjesečju 2024. godine provela je nadzorne aktivnosti zimskog sezonskog sniženja kojima su kontrolirane odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuju posebni oblici prodaje, odnosno prodaja proizvoda po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji.

Brojni nadzori

- Zimsko sezonsko sniženje započinje 27. prosinca, a sezonsko sniženje može trajati najdulje 60 dana. Trgovac je dužan tijekom trajanja posebnog oblika prodaje robe istaknuti sniženu cijenu koju primjenjuje tijekom trajanja posebnog oblika prodaje i najnižu cijenu koju je primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje - pojašnjavaju u Inspektoratu.

Tijekom siječnja i veljače 2024. godine obavljeno je ukupno 328 inspekcijskih nadzora u kojima je ukupno utvrđeno 60 prekršaja (18,2 % povreda).

Prekršaji su se odnosili na neisticanje cijena odnosno nepravilno isticanje cijena tijekom trajanja posebnih oblika prodaje, neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje obavijesti o podnošenju pisanog prigovora potrošača, neisticanje cijene za jedinicu mjere, neisticanje maloprodajne cijene, isticanje tri cijene, neisticanje uvjeta plaćanja.

Naime, u pogledu nepoštene trgovačke prakse utvrđeno je zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je cijena proizvoda izračunata, primjerice kada trgovci kao akcijsku odnosno sniženu cijenu ističu cijenu koja je jednaka ili viša od najniže cijene koja je primjenjivana za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje.

Pojedini utvrđeni prekršaji otklonjeni su tijekom inspekcijskog nadzora, a sve ostale utvrđene prekršaje, uključujući devet prekršaja kojima je utvrđena nepoštena poslovna praksa trgovca, protiv počinitelja će biti poduzete zakonom propisane prekršajne mjere.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!