Fotografija: Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Galerija
Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Idući tjedan padaju cijene goriva! Evo koliko će koštati litra benzina, a koliko litra dizela...

"Cijenu nafte ruši dostupnost jer smo imali jednu toplu zimu. Nije bilo velike potrošnje pa shodno tome i cijena pada", kaže energetski stručnjak Davor Štern. 

Od utorka dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina. Razlog je pad cijena nafte na svjetskim burzama, a isti trend slijedi i plin, piše RTL Televizija.

Benzin će se prodavati za 1,39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel.

Vladine mjere

Da nije vladinih mjera, litru goriva bi plaćali 20-ak centi više, no ovako će u utorak benzin biti 6 posto, a dizel 9 posto jeftiniji nego prije početka rata u Ukrajini.

Plin se na nizozemskoj burzi prije dva dana prodavao za 40 eura po MWh što je u pola cijene iz siječnja prošle godine. Struja hrvatskim malim i srednjim poduzetnicima je ograničena na 62 eura po megavatsatu što je trideset posto ispod cijene koja je bila lani.

Za plin vrijedi kao i za naftu - dostupnost ruši cijenu.

- Činjenica je da smo imali jednu toplu zimu. Nije bilo velike potrošnje, industrijska proizvodnja ne raste nigdje, prema tome nema velike potrošnje, pa onda shodno tome, cijena pada - rekao je za RTL energetski stručnjak Davor Štern.

Foto: Tomislav Krišto/CROPIX
Foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Padaju cijene svih energenata, ali rastu cijene hrane i usluga dok se trgovci pozivaju upravo na skuplje energente. Stručnjaci kažu da ekonomija djeluje s vremenskim odmakom.

- Hrana koju vi danas pojedete nije posijana jutros. Isto tako je i ubrana prošle godine i upravo zbog tog razloga čak da sada i dolazi do nekog pada energije u Hrvatskoj, mi ćemo to osjetiti u hrani možda za pola godine, al definitivno ne odmah - rekao je dr. sc. Boris Podobnik, profesor ekonomije na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te član Nadzornog odbora Udruge Glas Poduzetnika.

Ruska agresija na Ukrajinu

Ipak, tvrdi Podobnik, povratak cijena na predratno vrijeme nije realno očekivati jer bi jeftini energenti mogli biti privremeno stanje

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se dok traje ruska agresija na Ukrajinu ne može reći da nema krize i da neće više biti poremećaja što se tiče energetike.

Štern, pak, tvrdi da su nestabilnosti samo dobrodošla izlika koja vrijedi samo kad se cijene povećavaju.

- To je inflacija koja je uzrokovana nepoštenim trgovačkim putevima. Naime, ne samo kod nas, u cijelom svijetu je cijena roba porasla. Međutim, kako su se dizale cijene u vrijeme kada je bio šok visokih energenata, više se ne spuštaju - rekao je Štern.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!