Fotografija: Žrtve pomoć mogu dobiti na broj telefona 116 - 006/ Foto: Grad Daruvar
Galerija
Žrtve pomoć mogu dobiti na broj telefona 116 - 006/ Foto: Grad Daruvar

I Daruvar pomaže žrtvama kaznenih djela: "Udruge će vam dati savjet i svu moguću podršku"

Kada je u pitanju obiteljsko nasilje, žrtve se teško odlučuju na prijavu policiji, stoga pozivom na broj 116-006 imaju mogućnost uz sebe imati stručnu osobu, kaže Dalibor ČajsaNa inicijativu načelnika Policijske postaje Daruvar Dalibora Čajse, jučer je održan sastanak predstavnika organizacija koji čine Mrežu podrške i suradnje. 

Kako je pojasnio prvi čovjek daruvarske policije, riječ je pilot projektu čiji je cilj uspostava podrške i upućivanja žrtava kaznenih djela prema udrugama koje čine mrežu podrške.

Sastanak je održan u Društveno-kulturnom centru/ Foto: Grad Daruvar
Sastanak je održan u Društveno-kulturnom centru/ Foto: Grad Daruvar

- Cijeli projekt krenuo je ranije, dok je pilot projekt naše PU započeo 1. veljače ove godine. Naime, od sada se žrtvu bilo kojeg kaznenog djela upućuje na mogućnost dobivanja podrške od strane udruga koje se bave pružanjem tih usluga. Također, te udruge dobile su ovlast s nacionalne razine da svu potrebnu pomoć pruže žrtvama, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, koji žrtvama pruža cijeli niz prava, koje ili ne znaju, nisu upućene u njih ili ih iz nekih drugih razloga nisu mogle ostvariti, pojasnio je Dalibor Čajsa. 

Javilo se nekoliko osoba

Kako kaže, već su kontaktirali određene žrtve u čijim su postupcima u posljednje vrijeme izdana mjere opreza, poput zabrane približavanja žrtvi.

- Od 15-ak osoba njih troje ili četvero je zatražilo poziv. Naime, postupak je takav da im kod naše prvog kontakta dajemo obrazac u kojem navode žele li ili ne da ih kontaktiraju udruge. Ako se žrtva odluči na tu mogućnost, tada obavijest šaljemo na Nacionalni pozivni centar, koji u roku od 48 sati preko određene udruge kontaktira žrtvu, opisao je tijek pomoći načelnik Čajsa.

Dalibor Čajsa/ Foto: Grad Daruvar
Dalibor Čajsa/ Foto: Grad Daruvar

Iako su uključene žrtve svih kaznenih djela, podršku uglavnom traže žrtve obiteljskog nasilja, prijetnji ili osobe kojima su nanijete tjelesne ozljede. 

- Osim toga, kolege iz Zagreba, koje su ranije uključene u projekt, imale su slučaj da im se jave žrtve provalnih krađa u kuću, kod kojih se javljala neugodnost po dolasku u vlastiti dom, zbog  već činjenice da je u njemu netko hodao ili što već radio, poručio je Čajsa dodavši da će ovaj pilot projekt trajati godinu dana.

Dobijte pomoć, savjet ili podršku

Također, Čajsa je pozvao sve žrtve da se jave na broj 116 - 006 i traže pomoć.

- Naime, žrtve se, posebice kada je u pitanju obiteljsko nasilje, teško odlučuju na prijavu policiji, stoga pozivom na ovaj broj imaju mogućnost da već kod prvog postupanja, odnosno podnošenja prijave, uz sebe imaju stručnu osobu iz određenih udruga. Dakle, žrtve ne moraju odmah dolaziti kod nas, već najprije mogu tražiti pomoć, savjet i podršku, zaključio je Dalibor Čajsa. 

Projekt će se provoditi godinu dana/ Foto: Grad Daruvar
Projekt će se provoditi godinu dana/ Foto: Grad Daruvar

Za kraj, recimo i to da su na sastanku sudjelovali i predstavnici Nacionalnog pozivnog centra, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar, Udruge HERA Križevci, S.O.S. Virovitica,  DELFIN Pakrac te zamjenica daruvarskog gradonačelnika Vanda Cegledi.

Predstavnici udruga i policije/ Foto: Grad Daruvar
Predstavnici udruga i policije/ Foto: Grad Daruvar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!