Fotografija: Foto: Tonči Plazibat/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Tonči Plazibat/CROPIX (ilustracija)

HSLS slavio na izborima, no kolika je zapravo izlaznost i jesu li objavljeni rezultati točni?

Nakon što su održani izbori za mjesne odbore u Bjelovaru, Povjerenstvo je na web stranicama Grada Bjelovara objavilo rezultate. No, već na prvi pogled uočeno je nekoliko nelogičnosti...Zabilježene nepravilnosti na izborima, naslovi su koje u medijima gotovo uvijek možemo pročitati za vrijeme, ali i nakon održavanja festivala demokracije i to na bilo kojoj razini.

Jučer su, naime, održani izbori za mjesne odbore u Bjelovaru, a Povjerenstvo je jutros na web stranicama Grada Bjelovara objavilo njihove rezultate. Već na prvi pogled uočeno je nekoliko nelogičnosti.

Bjelovarski HSLS proglasio je izbornu pobjedu nekoliko sati nakon zatvaranja birališta. Predsjednik gradskog odbora te stranke i zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić na svom je Facebook profilu tom prilikom istaknuo da su pobjedu odnijeli u 23 od 38 mjesnih odbora.

HSLS i HDZ najzadovoljniji

Također, Brajdić se još jučer zahvalio svima koji su im dali potporu, a isto je učinio i na jutrašnjoj konferenciji za medije.

- Izbore je okarakteriziralo nekoliko stvari. Kao prvo izlaznost je bila veća nego prije četiri godine, odnosno izašlo je 19,47 posto građana, što je dobro. Nadalje, HSLS je po prvi put izašao samostalno u svih 38 mjesnih odbora i odnijeli smo ukupnu pobjedu. Hvala svima što su prepoznali našu snagu i dali nam povjerenje, pored ostalog jutros je kazao Brajdić.

HSLS je pobjednik izbora za mjesne odbore/ Foto: Deni Marčinković
HSLS je pobjednik izbora za mjesne odbore/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarsko-bilogorski župan i predsjednik gradskog HDZ-a Marko Marušić također se sinoć obratio javnosti putem Facebooka.

- Na izborima za mjesne odbore HDZ Bjelovar osvojio je 13 od ukupno 25 mjesnih odbora za koje smo predali liste. Pobijedili smo u svim MO u središtu grada na što smo iznimno ponosni. Zadovoljni smo napretkom koji smo postigli. Čestitamo HSLS-u koji je ukupno osvojio najveći broj MO te svim ostalim sudionicima na izborima. Hvala svima koji su nas podržali, poručio je Marušić.

Svakako treba istaknuti da je HSLS već u startu imao osiguranu pobjedu u 11 mjesnih odbora, budući da su jedini predali kandidacijske liste za njih. Što se ostalih 27 odbora tiče, u kojima su Bjelovarčani na izbor imali ponuđene barem dvije liste, po 12 pobjeda odnijeli su HDZ i HSLS, dok je u dva odbora slavio Demokratski HSS.

U Cigleni bez pobjednika

U jednom mjesnom odboru koji u potonjem zbroju nedostaje, a riječ je o Cigleni, niti jedna stranka zapravo ne može proglasiti pobjedu. Naime, HSLS je u na ovom biračkom mjestu osvojio najviše glasova, 23, dok su po 16 glasova skupili HDZ i grupa birača koju je predvodila Ankica Kraljić. Budući da se mjesta u vijeću određuju prema D'Hondtovoj metodi, sve tri liste osigurale su po dva člana. 

Najmanja izlaznost po broju glasova, a ujedno i najveća po postotku zabilježena je u Maloj Ciglenoj. Naime, HSLS je u tom mjesnom odboru jedini imao kandidacijsku listu, a od ukupno 11 građana koji imaju pravo biranja, na izbore je izašlo njih 10.

Svaki drugi stanovnik u vijeću

Zanimljivo, gotovo svaki drugi stanovnik Male Ciglene koji je izašao na izbore ujedno je postao i član mjesnog odbora, budući da prema objavljenim rezultatima HSLS u tom odboru ima pravo na pet članova.

Osim HSLS-a i HDZ-a, čiji su predsjednici izrazili zadovoljstvo, razloga za slavlje svakako ima i Demokratski HSS. Naime, oni su na ovim izborima participirali s četiri liste, od kojih su dvije ostvarile pobjedu, dok su u preostala dva mjesna odbora izborili po dva vijećnička mjesta.

Domovinski pokret najveći gubitnik

Najviše razloga za nezadovoljstvo svakako imaju u Domovinskom pokretu. Naime, ta stranka sudjelovala je u borbi za pet mjesnih odbora. U čak četiri njih završili su na posljednjem mjestu, a jedino su u Trojstvenom Markovcu završili između HSLS-a i HDZ-a. Ukupno su ostvarili pravo na četiri vijećničke pozicije, a da stvar po njih bude gora, u mjesnom odboru dr. Ante Starčević te u Zvijercima nisu uspjeli prijeći niti izborni prag. 

Recimo i to da izborni prag još jedino nije prešla lista HDZ-a i to u Velikom Korenovu. Nadalje, HDZ je slavio u četiri od pet "velikih" mjesnih odbora u središtu grada, i to u Knez Domagoj, dr. Ante Starčević, A.G. Matoš i Petar Krešimir IV, dok je će ishod rezultata u MO Stjepan Radić biti poznat naknadno (objašnjenje niže u tekstu op.a.). Što se ostalih "gradskih" mjesnih odbora tiče, HDZ je pobjedu odnio i u Velikim Sredicama, Križevačkoj cesti, Zvijercima i Novoseljanima, dok je HSLS osvojio Hrgovljane, Trojstveni Markovac i Ždralove.

Kolika je zapravo izlaznost?

Ova analiza rađena je prema podacima Povjerenstva za izbor članova/članica vijeća mjesnih odbora na područja grada Bjelovara, za koje smo na početku naveli da imaju nekoliko nelogičnosti.

Naime, tijekom jučerašnjeg poslijepodneva mediji su prenijeli informaciju da je izlaznost do 15.30 sati iznosila 13.54 posto, a dogradonačelnik Brajdić je za ukupnu izlaznost kazao da iznosi 19,47 posto. Međutim, prema objavljenim podacima pravo glasa na ovim izborima imalo je nešto više od 32.000 građana, a to isto pravo iskoristilo je njih nešto više od 3100, što je manje od 10 posto.

Glasova više od birača?

Nadalje, u objavljenim rezultatima za mjesni odbor Petar Krešimir IV stoji da je upisano 3130 birača, a da je glasovalo njih 82 (80 važećih, 2 nevažeća). Zanimljivo, na istoj stranici stoji i to da je lista HDZ-a čiji je nositelj Marijan Coner osvojila 69 glasova, dok je lista HSLS-a predvođena Zlatkom Pemper dobila 61 glas, što je sve zajedno 130 glasova, odnosno 50 više od ukupnog broja važećih glasova.

Rezultati izbora u MO Petar Krešimir IV/ Foto: Grad Bjelovar
Rezultati izbora u MO Petar Krešimir IV/ Foto: Grad Bjelovar

U međuvremenu, Povjerenstvo se oglasilo da je "zbog očite omaške u pisanju ukupnog zbroja birača u navedenom mjesnom odboru donijelo odluku kojom se ispravlja samo ukupan broj birača koju su glasovali te on sada iznosi 134 (130 važeća, 4 nevažeća)". Što se izlaznosti tiče, Povjerenstvo se također naknadno očitovalo, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti. 

- Radi se o 38 izbora koji ne mogu predstavljati jednu izbornu cjelinu već pojedinačni izbor po mjesnim odborima. Podaci o postotku odaziva birača (do 10,00 i 16,00 sati) odnose se na prosječnu izlaznost po pojedinim mjesnim odborima, te njihov zbroj daje srednju prosječnu izlaznost a ne ukupnu izlaznost u odnosu na broj upisanih birača.

Npr. izlaznost u MO Mala Ciglena je do 10,00 sati bila 63,67 posto, a u 16,00 sati bila je 90,91 posto, dok je npr. u MO Knez Domagoj izlaznost u 10,00 sati bila 0,49 posto, a u 16,00 sati 2,11 posto. Znači podatak o izlaznosti od 19,47 posto nije ukupan postotak izlaznosti za ove izbore nego srednja prosječna izlaznost za sve mjesne odbore, poručili su iz Povjerenstva. 

Nadalje, neslužbeno smo doznali da je upućena žalba na objavljene rezultate u MO Stjepan Radić, odnosno da je HDZ osvojio 47 glasova, a HSLS 41, a ne obrnuto kako je navedeno u objavljenim rezultatima. Iz Povjerenstva su na ovu temu poručili da su primili zabilježbu te da će se tijekom dana ponovno sastati izborno povjerenstvo spomenutog odbora.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!