Fotografija: Foto: Martina Čapo
Galerija
Foto: Martina Čapo

HSLS o poljoprivrednoj politici: "Topla voda smanjit će troškove OPG-ovcima i produžiti im sezonu"

"Zemlje u Korenovu ima za sve, tko god želi proizvoditi bit će mu to omogućeno", poručuje Dario HrebakNa imanju OPG-a Krce na Lepircu u Bjelovaru jutros je održana konferencija za novinare na temu „Bjelovar kao primjer poljoprivrede u Hrvatskoj“.

Tom je prilikom bjelovarski HSLS ukratko pojasnio kako se dosad razvijala poljoprivredna proizvodnja u Bjelovaru, ali i što je još važnije, kakav im je plan, odnosno na koji način namjeravaju razvijati proizvodnju u idućem razdoblju. U prvi plan stavljena su geotermalna postignuća, odnosno topla voda koja bi poljoprivrednicima trebala biti od enormnog značaja u smanjenju troškova i postizanju konkurentnosti.

- Ujedinjeni mali poljoprivredni proizvođači koje smo pomogli ujediniti da zadovolje sve zakonske kriterije i postanu konkurentni, već nekoliko godina opskrbljuju škole, vrtiće, ali i restorane domaćim bilogorskim poljoprivrednim proizvodima. 

Hrebak: "Stranka Možemo laže"

„Bilogorska košara“ isporučuje 4 tone voća i prirodnoga soka te povrća u 25 škola na području Bjelovara, BBŽ-a, ali i Zagrebačke županije (Graberje Ivaničko). Više od 7000 djece konzumira lokalne proizvode bilogorskog poljoprivrednika. Uz to, prije 5 godina smo poljoprivrednike ujedinili u sklopu projekta Bjelovarski doručak te sva djeca u vrtićima i školama u Bjelovaru jedu domaću zdravu hranu i bilogorski med. To je najbolji poticaj domaćoj proizvodnji - stvaranje tržišta, a s druge strane je prednost što djeca na stolu imaju svježi i zdrav domaći proizvod, poručio je predsjednik GO HSLS-a Bjelovar Igor Brajdić.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Predsjednik HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak osvrnuo se na izuzetno jaku poljoprivredu u BBŽ-u u prošlosti.

- Imali smo izuzetno jako stočarstvo, ratarstvo, proizvodnju koja je zadovoljavala veći dio potreba Hrvatske, no s godinama to je opadalo. Sada imamo svega nekoliko OPG-a koji marljivo rade, stvaraju i muče se, no nemaju nikakvu potporu. Od nas su prije 5 godina dobili potporu koja funkcionira, no moramo povećati količine proizvodnje. Stranka Možemo rekla je da su oni prvi u Hrvatskoj pokrenuli ovo što smo mi pokrenuli prije 5 godina. Ako žele vidjeti kako to stvarno funkcionira, neka dođu u Bjelovar i pitaju nas za savjete, ističe Hrebak i još jednom pohvaljuje projekt Bjelovarski doručak zahvaljujući kojem svakoga dana svježe povrće bude u školama, vrtićima, restoranima…

Istaknuo je da se ta priča mora povećati kako bi proizvođači postali konkurentni.

Izgradnja staklenika

- Moramo iskoristiti toplu vodu, ovo što smo pronašli u Velikom Korenovu može biti početak preporoda ratarske proizvodnje u BBŽ-u. Sve ovo što vidimo na OPG-u Krce može se proizvoditi u Velikom Korenovu na 10 ha površine. Uz manje troškove, proizvođači će svoje proizvode moći povoljnije prodavati i tako biti konkurentni na tržištu. Smatramo da ćemo toplom vodom, izgradnjom staklenika i znanjem ovih ljudi moći napraviti kvalitetnu proizvođačku priču oko povrća, naglašava Hrebak i osvrće se na kampanjski folklor koji se ovih dana vidi na svakom koraku.

Obećao je da će se kao saborski zastupnik zalagati za toplu vodu na cijelom ovom sjevernom dijelu Hrvatske za koji vjeruje da se zahvaljujući upravo geotermalnim projektima može preporoditi.

- Sjest ćemo s našim proizvođačima i vidjeti kako im Grad može pomoći da uz pomoć tople vode u veću proizvodnju. Vidjet ćemo hoćemo li kao Grad koristiti EU fondove i izgraditi staklenike ili to isto omogućiti nekom od investitora. Zemlje u Korenovu ima za sve, tko god želi proizvoditi bit će mu to omogućeno i to u gradu s najmanjim porezima u državi, kazao je Hrebak upozorivši na ogromne izdatke koje imaju proizvođači zbog grijanja plastenika.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

To je potvrdio i Davor Krce, poljoprivredni proizvođač, već 18 godina, i član Poljoprivredne zadruge „Bilogorska košara“.

Novo porezno rasterećenje

Krce je pojasnio kako plastenike griju na drvenu sjećku, ali i ta je opcija skupa. Stoga proizvodnju temelje isključivo na sezoni.

Hrebak upravo to ističe kao problem. Želi da domaći OPG-ovci proizvode cijelu godinu, a ne sezonski kada je konkurencija najveća.

- Topla voda tu je spas. Cijenu će kontrolirati Grad i omogućit će proizvođačima taj segment po iznimno niskim cijenama. Umjesto Putinovog plina. Namjerno to ističem jer u toj opciji cijenu uvijek utvrđuje netko izvana, netko velik. Toplu vodu uvijek će određivati Grad Bjelovar, upozorava Hrebak i otkriva još jednu ekskluzivu.

Naime, Grad Bjelovar da bi privukao dodatne kadrove, ide u dodatno porezno rasterećenje koje će krenuti nakon sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

- To će biti rasterećenje za plaće drugog poreznog razreda koje su najveće. S 28 posto smanjit ćemo porez na 25 posto. Zašto to radimo? U Zagrebu su takvi porezi 35 posto. Želim da primjerice doktori dođu iz Zagreba raditi u Bjelovar. To nam je cilj. Bjelovar će biti onda definitivno grad s najmanjim porezima u državi, naglašava još jednom Hrebak.

Domaćin, Davor Krce osvrnuo se kako su tri mjeseca radili samo da pokriju trošak energije stoga su se okrenuli sezonskoj proizvodnji.

Pitanje hladnjače

Pohvalio je udruživanje i naglasio da ima puno znači što se njihovi proizvodi plasiraju u vrtiće i škole, kao i restorane.

Poljoprivredni proizvođač, već 15 godina i predsjednik Poljoprivredne udruge „Dar Bilogora“ Nenad Horvat zahvalio je Gradu na potpori.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Imamo tim, djelujemo kao obitelj, potpora Grada puno nam znači. Što se tiče Korenova, iz Grada su najprije s nama razgovarali, nisu preskočili tu stepenicu. Njima je najvažnije da su proizvođači zadovoljni, hvala im na tome, poručio je Horvat zahvalivši i na subvencijama koje dobiju od Grada.

Pčelar, već 17 godina i predsjednik Pčelarske udruge „Bilogora-Bjelovar“ Davor Taritaš zadovoljan je potporama koje pčelarima stižu od Grada.

- Stvorili smo dobru suradnju, iznos potpore po košnici je daleko veći od svih ostalih kojeg daju drugi gradovi. Med nam je izvrsne kvalitete, a također smo uključeni u Bilogorski doručak, istaknuo je Taritaš.

Dodajmo, na kraju se razgovaralo i o hladnjači koja nasušno treba proizvođačima u BBŽ-u.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Hladanjača možda je neisplativa. No, ako sada imaš toplu vodu, netko bi možda trebao revidirati svoj stav. Ja ću razgovarati sa županom. Mi ćemo predložiti, no mi tu priču ne možemo pokrenuti. Županija i proizvođači pokretači su te priče, zaključio je Hrebak.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!