Fotografija: Defile kroz grad/Foto: Compas.hr
Galerija
Defile kroz grad/Foto: Compas.hr

Hrvatsko lovačko društvo "Jelen" Lipik svečano proslavilo 90. godišnjicu od osnutka

HLD „Jelen“ po godinama članova spada u red mlađih društava stoga je predsjednik HLS, Đuro Dečak, pozvao na toleranciju i primanje mlađih članova jer netko mora nastaviti ovu hvalevrijednu tradiciju
LIPIK - Jedinstvenim mimohodom lovačkog zdruga uz pratnju puhačke glazbe lipičkim ulicama te svečanim postrojavanjem lovaca, prigodnim programom i podjelom lovačkih odličja HLS-a zaslužnim članovima društva, Hrvatsko lovačko društvo „Jelen“ Lipik proslavilo je 90. obljetnicu od osnutka, piše Compas.

Zvuci koračnice

Prije samog svečanog programa te prigodnog obraćanja domaćina i uzvanika održan je svečani mimohod lovaca, članova HLD „Jelen“ Lipik središtem Lipika, uz zvuke koračnica u izvedbi Puhačkog orkestra „Ivo Tijardović“ iz Ciglenice Zagorske kod Svetog Križa Začretja.

Hrvatsko lovačko društvo „Jelen“ Lipik ima izuzetan utjecaj na našu širu zajednicu u svim aspektima života, a ove godine slavi svoju dugu tradiciju postojanja lovačkog društva, tradiciju dugu 90 godina. – istaknuto je na samom početku svečanosti.

Društvo je osnovano 1931. godine na području tadašnje općine Čaglić, a osnovalo ga je dvadesetak lovaca. Danas broji osamdesetak članova koji djeluju kroz tri lovne jedinice - Brezine, Donji Čaglić i Lipik.

Uvaženi gosti

Predsjednik HLD "Jelen" Lipik Aleksandar Terer na početku svojeg govora pozdravio je sve prisutne, među kojima su bili predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak i predsjednik Županijskog lovačkog saveza Branko Bertelović, saborska zastupnica i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, požeško - slavonska županica Antonija Jozić, lipički gradonačelnik i predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana, bivši požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te niz uvaženih uzvanika.

<p>Zasluženi članovi dobili su priznanja/Foto: Compas.hr</p>

Zasluženi članovi dobili su priznanja/Foto: Compas.hr

-Vjerojatno ni jedna društvena niti sportska aktivnost, niti udruga građana u Republici Hrvatskoj nije tako kompleksna kao lovačka. Većina građana smatra da je lov jedino odstrel divljači kojim se bave jedino oni koji imaju dovoljno novaca da kupe skupu opremu. Većina misli da se zato ne treba imati neka posebna znanja osim raspremanja divljači nakon odstrela, međutim tu se jako varaju, istaknuo je Aleksandar Terer.

Kompleksnost posla

-Baviti se lovom danas je vrlo kompleksna stvar i zahtjeva puno priznanja, rada i odricanja da bi se postalo i opstalo kao lovac i udruga. Mi moramo poznavati zakone o lovstvu, oružju, prometu, kao i zakone iz domene poljoprivrede, šumarstva i još sve one zakone koji se tiču sporova glede štete na poljoprivrednim usjevima ili naletima divljači na vozila, veterinarskih i fitosanitarnih propisa te mnogih drugih za koje većina građana ni ne znaju da postoje; a sve to jer se želimo baviti jednim hobijem koji se zove lov. Za sve to još plaćamo i velike iznose; za lovozakup, osiguranje lovišta, štete koje prouzroči divljač. Divljač koja nije naša, već državna imovina, a o kojoj mi skrbimo. Za tu skrb moramo voditi vrlo kompleksnu dokumentaciju za koju je danas potrebna diploma u rangu inženjera poljoprivrede ili šumarstva, a uz to i veliko iskustvo. Svaka greška u vođenju te silne papirologije može nas koštati gubitka lovišta i svega onoga što smo godinama stvarali, a stvorili smo jako puno, rekao je Terer.

U ratu uništena lovačka kuća u Čagliću potpuno je renovirana i proširena. Prije pet godina, za 85. obljetnicu uređen je lovački dom u Dobrovcu koji ima salu u koju stane stotinjak ljudi, a ima i pet modernih soba s deset kreveta i popratne sadržaje poput klaonice mesa napravljene po HASAP (HACCP) standardu, što je rijetkost u našoj zemlji.

Pomoć donatora

-Ovi objekti višemilijunske vrijednosti jedni su od najljepših i najvrjednijih lovnih objekata u našoj županiji, a možda i šire, naglasio je predsjednik lipičko HLD „Jelen“, dodavši kako je to sve ostvareno velikim trudom i zalaganjem generacija lovaca, a posebno ove sadašnje generacije pri čemu je na pomoći i zahvalio brojnim donatorima i sponzorima, kao i Gradu Lipiku te Požeško-slavonskoj županiji.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana obraćajući se svečanom skupu uputio je iskrene čestitke članovima HLD „Jelen“ zahvalivši im na njihovom cjelokupnom doprinosu i trudu, što podrazumijeva i turističku ponudu na području Lipika po kojoj naš Grad postaje prepoznatljiv. On se također prisjetio doprinosa lovaca i njihove uloge u obrani Lipika tijekom Domovinskog rata na čemu im je uputio još jednu posebnu zahvalu, podsjetivši da na području Grada Lipika djeluju dva lovačka društva, osim „Jelena“ Lipik, tu je i „Slavuj“ Gaj.

<p>Događaj nije prošao bez kulturno - umjetničkog programa/Foto: Compas.hr</p>

Događaj nije prošao bez kulturno - umjetničkog programa/Foto: Compas.hr

Čestitke lipičkim lovcima uputio je i general Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, piše Compas.

Mlađe društvo

Hrvatski lovački savez danas obuhvaća 1070 udruga, istaknuo je Đuro Dečak, osvrnuvši se kako HLD „Jelen“ po godinama članova spada u red mlađih društava jer 2/3 članova, općenito u lovačkim društvima, su ljudi stariji od šezdeset godina. Stoga je Dečak pozvao sve na toleranciju i na primanje mlađih članova jer netko, kako je napomenuo, mora nastaviti ovu hvalevrijednu tradiciju.

Prisutne je pozdravila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić čestitavši lovcima na svemu onome što rade od osnutka do danas, na očuvanju lovišta i naših šuma, ali i na području brojnih drugih stvari koje se tiču društvenog i turističkog aspekta Grada Lipika. Lovcima je i nadalje poželjela punu podršku iskazavši potporu Požeško-slavonske županije i u budućnosti, donosi Compas.hr.

Dodjela priznanja

Na prijedlog skupštine HLD „Jelen“ Lipik priznanja HLS-a za posebno zalaganje i zasluge na današnjoj svečanosti dobili su:

Marijan Špalj – zahvalnica za nesebičan i velik doprinos razvoju HLD „Jelen“ Lipik

Antonio Tutić - Brončano lovačko odlikovanje 3. reda

Domagoj Tadić - Brončano lovačko odlikovanje 3. reda

Ivan Borić - Brončano lovačko odlikovanje 3. reda

Dražen Špoljarić - Brončano lovačko odlikovanje 3. reda

David Stojaković - Brončano lovačko odlikovanje 3. reda

Saša Čengić - Srebrno lovačko odlikovanje 2. reda

Slobodan Katunar - Srebrno lovačko odlikovanje 2. reda

Darko Pružinac - Srebrno lovačko odlikovanje 2. reda

Mile Borić - Zlatno lovačko odlikovanje 1. reda

Josip Prhal - Zlatno lovačko odlikovanje 1. reda

Za posebne zasluge u promicanju i unaprjeđenju lovstva i lovačke etike i sudjelovanja u radu Županijskog lovačkog saveza Požeško-slavonske županije, a na prijedlog predsjednika županijskog lovačkog saveza Branka Bertelovića, Hrvatski lovački savez odlikovao je:

Antuna Blazinića i Aleksandra Terera - Zlatnim lovačkim odlikovanjem 1. reda

Tijekom programa svečanost otvorenja svojim izvedbama uveličali su članovi KUD-a Lipik te su velike i male Mažoretkinje Grada Lipika, piše Compas.

-------------------------------------------------

Hrvatsko lovačko društvo „Jelen“ Lipik baštini tradiciju lovačkog društva kojeg su 15. srpnja 1931. godine na području tadašnje općine Čaglić osnovali dvadesetak lovaca te zakupili lovište na području Čaglića, Kovačevca, Krički, Bjelanovca, Lovske, Livađana, Skenderovaca i Subocke. Poslije 2. Svjetskog rata postojala su lovačka društva „Jelen“ u Lipiku, „Srna“ u Kukunjevcu i „Lane“ u Čagliću koja se 1970-ih godina spajaju u lovačko društvo „Trokut“ Lipik koje je brojilo 100-njak članova i upravljalo lovištem od Papuka do Trokuta i rijeke Bijele. Početkom Domovinskog rata društvo prestaje djelovati, a većina članova staje u obranu domovine, a nakon rata ponovno se formira pod imenom HLD „Jelen“ Lipik te uz preustroj lovišta granice smješta u današnje okvire od oko 11.000 ha. Djeluje kroz tri lovne jedinice Brezine, Donji Čaglić i Lipik te broji 80 članova.