Fotografija: Foto: Vlado Kos/Cropix
Foto: Vlado Kos/Cropix

Hrvatska među šest zemalja svijeta u kojima se najviše radi na poslu?!

Kako tumače u OECD-u, prosječni godišnji radni sati definiraju se kao ukupan broj stvarno odrađenih sati godišnje podijeljen s prosječnim brojem zaposlenih godišnje
Ako je suditi po statističkim pokazateljima, Hrvatska je prvak Europske unije po prosječnim godišnjim radnim satima po zaposleniku, a među šest je zemalja svijeta u kojima se najviše radi, piše Danica.hr.

Pokazuju to službeni podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), prema kojima je svaki radnik u Hrvatskoj tijekom prošle godine radio u prosjeku 1834 sata. Kako su lani bila ukupno 253 radna dana (bez vikenda i blagdana), ispada kako radnik u našoj zemlji dnevno prosječno radi 7,25 sati.

Zanimljivo je kako je na čelu ljestvice Kolumbija, a slijede je Meksiko, Kostarika, Južna Koreja, Rusija i Hrvatska. Dvije potonje zemlje, dakle, najbolje su plasirane europske države, a u top 10 su još Malta i Rumunjska. Nema, dakle, Njemačke, Švicarske, Austrije…

Kako tumače u OECD-u, prosječni godišnji radni sati definiraju se kao ukupan broj stvarno odrađenih sati godišnje podijeljen s prosječnim brojem zaposlenih godišnje.

“Stvarno radno vrijeme uključuje redovno radno vrijeme radnika s punim radnim vremenom, rad s nepunim radnim vremenom, plaćeni i neplaćeni prekovremeni rad, sate provedene na dodatnim poslovima.

No, isključuje vrijeme koje nije odrađeno zbog državnih praznika i vjerskih blagdana, godišnjeg plaćenog odmora, vlastite bolesti, ozljede i privremene invalidnosti, rodiljnog dopusta, školovanja ili osposobljavanja, štrajka ili radnog spora, lošeg vremena i slično”, ističu u uglednoj međunarodnoj organizaciji u čijem radu sudjeluje i EU, piše Danica.hr.

Prosječni godišnji radni sati po radniku:

KOLUMBIJA             2172

MEKSIKO                  2124

KOSTARIKA             1913

JUŽNA KOREJA      1908

RUSIJA                        1874

HRVATSKA                 1834

MALTA                        1827

ČILE                             1825

RUMUNJSKA          1795

IZRAEL                       1782

Izvor: OECD, 2020. godina