Fotografija: Paroh Stefan Maksimović i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Paroh Stefan Maksimović i Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak ugostio paroha Maksimovića: "Nakon prve godine već se osjećam kao Bjelovarčanin"

Posebno sam sretan što moja kćerkica Kalina ne mora postati, nego već je Bjelovarčanka, jer je rođena u ovom gradu, kaže paroh Stefan MaksimovićBjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak uoči pravoslavnog Božića primio je danas jereja bjelovarske crkve Svete Trojice Stefana Maksimovića.

- I ranijih godina imali smo prijem paroha Srpske pravoslavne crkve u Bjelovaru, jer smatram da je to lijep i dobar događaj. Prvi put radimo to pred medijima, stoga koristim priliku predstaviti novog paroha Stefana Maksimovića, koji je u naš grad stigao početkom prošle godine. Doista imamo odličnu suradnju i želja nam jer da obje katedrale u središtu grada budu lijepo uređene. Svi stanovnici Bjelovara neovisno o vjeroispovijesti mogu se osjećati odlično u našem gradu, stoga svim pripadnicima pravoslavne vjere želim sve najbolje povodom Božića, poručio je gradonačelnik Hrebak.

Radujem se za oba Božića

Zadovoljstvo današnjim susretom iskazao je i paroh Stefan Maksimović.

- Ovo je moj prvi prijem, međutim drago mi je što se ta tradicija njeguje već duže vrijeme. Prilikom proslave Božića 25. prosinca radovao sam se jednako kao što ću se radova za naš Badnjak i Božić. Suradnja s Gradom doista je odlična te sam zahvalan Bogu što sam došao u Bjelovar. Ovo mi je prva parohija i prije dolaska bio sam u zabrinut kako će me ljuti prihvatiti, međutim doista sam jako lijepo primljen. 

Paroh Stefan Maksimović/ Foto: Deni Marčinković
Paroh Stefan Maksimović/ Foto: Deni Marčinković

Što se tiče proslave Badnjaka i Božića, na Badnjak je liturgija u 10 sati, a proslava Badnje večeri i tradicionalno paljenje badnjaka je u 17 sati. Također, liturgija za Božić služit će se u 10 sati.

- Osim ljudi pravoslavne vjere, za Božić su uvijek prisutni i katolici, što me posebno veseli. Što se tiče obnova crkve, vanjski radovi su pri kraju, dok će za unutrašnje uređenje biti potrebno nekoliko milijuna kuna, budući da je crkva u zbilja lošem stanju. Nadam se da ćemo uz Božju pomoć pronaći rješenje da se freske koje krase unutrašnjost crkve urede te da će se postaviti podno grijanje, poručio je paroh Maksimović. 

Kćer rođena u Bjelovaru

Inače, paroh Stefan Maksimović u Bjelovar je doveo i obitelj, a prije nešto više od dva mjeseca postao je i otac.

- Rodom sam iz Banja Luke i kad me tamo pitaju gdje idem, kažem im u moj Bjelovar. Doista se već osjećam kao Bjelovarčanin, a posebno sam sretan što moja kćerkica Kalina ne mora postati, nego već je Bjelovarčanka, jer je rođena u ovom gradu, zaključio je paroh Stefan Maksimović. 

Unutrašnjost crkve Svete Trojice/ Foto: Deni Marčinković
Unutrašnjost crkve Svete Trojice/ Foto: Deni Marčinković
Crkva krase brojne vrijedne freske/ Foto: Deni Marčinković
Crkva krase brojne vrijedne freske/ Foto: Deni Marčinković