Fotografija: Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: MojPortal.hr
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: MojPortal.hr

Hrebak: "Trebamo ukinuti covid potvrde, to sam predložio na koalicijskom sastanku"

Imamo najliberalnije mjere u Europi i koliko će mjere trajati, odredit će Stožer, smatra pak Josip Borić iz HDZ-aDario Hrebak, predsjednik HSLS-a, u emisiji "Otvoreno" na HRT-u rekao je kako je u utorak na koalicijskom sastanku predložio da se ukinu covid potvrde.

- Ono što je dobro, premijer nas svakoga utorka okuplja i sluša, prijedlozi su uvijek na stolu. Ja sam rekao javno na koalicijskom sastanku, ono što je i Izrael napravio, mislim da Izrael radi dobar posao što se tiče korone, mislim da i mi radimo dobar posao, ali upravo zato što mislim da radimo dobar posao, sad je trenutak, kad imamo 16 tisuća zaraženih, a drastično padaju hospitalizacije, raste nam dio testiranih, ja mislim da nema više ni potrebe testirati. Čim vam je više od 50% zaraženih u testiranima, nema potrebe. Ja ću sad biti otvoren, uvijek govorim odgovorno, ali pokušavam uvijek govoriti zdravorazumski. Mi moramo razmišljati i o turističkoj sezoni. Nama sad treba da jednostavno ukinemo te covid potvrde. One su trebale biti donesene kad su bile donesene, sad je vrijeme da se one ukinu, to sam predložio i na sastanku vladajuće koalicije - rekao je Hrebak.

Sluša se Stožer

Na pitanje je li HDZ spreman podržati taj prijedlog, Josip Borić, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, izjavio je da na tom sastanku nije bio i da ne zna kakve su bile rasprave, ali da uvijek sluša što govori Stožer.

- Imamo najliberalnije mjere u Europi i koliko će mjere trajati, odredit će Stožer. Vijdeli smo što imamo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pozive na koncerte s jedne strane i stanje u KBC-u Split. Ne bih prilazio tome na način na koji Most prilazi - smatra.

Raspudić mu je rekao da su covid potvrde nerazumne, kontradiktorne.

Problem demografije

Burna rasprava prvoga dana rada Sabora bila je, među ostalim, tema emisije "Otvoreno". Goruće teme: demografija, obnova, inflacija, pandemija. Što treba poduzeti država da ublaži udarac na standard građana zbog inflacije? Hoće li se uspjeti iskoristiti pet milijardi kuna iz Fonda solidarnosti? Treba li uvesti strože epidemiološke mjere? Kako zaustaviti pad broja stanovnika? O tim temama govorili su i Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a, Robert Jankovics, Klub zastupnika nacionalnih manjina, Marijana Puljak, Klub zastupnika Centra i GLAS-a te Nino Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

Josip Borić je rekao da je premijer jasno naznačio smjer Vlade i koje će se odluke donositi.

- Cijena energenata diktira situacije koje imamo i Vlada će u sljedećem tjednu moguće donijeti uredbu o limitiranju cijene goriva, a što se tiče plina, mislim da će vrijeme pokazati što smo učinili. Uvijek smo pokušavali zaštititi standard građana - izjavio je.

Propuštena prilika

Nino Raspudić ustvrdio je da se inflacija već vidi: "Podržat ćemo sve predložene, razumne mjere".

Kaže da se s cijenom energenata događa nešto čudno, a pozvao se na Šterna koji je rekao "nešto znakovito - da će cijena plina rasti jer netko odredi da će ona rasti".

- Zabrinjavajuće je što na razini EU-a nije došlo do odgovarajućega odgovora. Plenković je rekao da mi ionako promatramo plin kao prelazni energent prema održivim izvorima energije, dakle - ako nema kruha, jedite kolače. Propuštena je prilika da se na razini EU-a vidi što se može učiniti da se zaštite građani - kaže Raspudić.

Pozdravlja najavu Vlade da se daju vaučeri najugroženijima.

Izvlačenje iz krize

Dario Hrebak kaže da su ga zvali poduzetnici kojima je plin poskupio tri puta.

- Mi se moramo dugoročno pripremati, kombinacija obnovljivih izvora energije - geotermalne i toplinske, ali ne možemo plin izostaviti. No nedostaje nam strategija - rekao je.

Raspudić ističe da nedostatak strategije pokazuje i to da je 2015. 55 posto plina bilo iz domaće proizvodnje, a 2021. 21%.

Marijana Puljak ukazala je da se Hrvatska kao mala ekonomija iz krize 2008. najduže izvlačila, a čini se da će se to i sad dogoditi, jer nismo spremni.

- Strukturne reforme sve vlasti ponavljaju u izbornim kampanjama, ali ih ne provode. Kriza je prilika da se gleda dugoročno i da se država krene racionalizirati - smanjivati teritorijalni preustroj, da napravi dugoročne korake.

Robert Jankovics kaže da je dobro dok plina ima, a smanjivati PDV na bilo kakve prehrambene proizvode nije utjecao na pad cijena. Trebalo bi odrediti šest osnovnih proizvoda na koje se zamrzne cijena, smatra.

- Gradnja je već sad skuplja 40%-50% u donosu na projektantsku cijenu određenu prije godinu dana - kaže.