Fotografija: Igor Brajdić, Dario Hrebak i Zvonimir Žarec/Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr
Galerija
Igor Brajdić, Dario Hrebak i Zvonimir Žarec/Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr

Hrebak: "Terme Bjelovar su generacijski projekt, pitajte Daruvarčane što njima znače toplice"

"S gradnjom bismo mogli krenuti u jesen ove godine, a trebala bi trajati oko 18 mjeseci. Računamo da će toplice biti gotove kada i brza cesta do Bjelovara", poručio je gradonačelnik Hrebak"Ovo je povijesni dan za grad Bjelovar. Generacijski projekt Termi Bjelovar, kojeg su mnogi ismijavali i govorili da se neće nikada dogoditi, jučer je odobren. Odobreno nam je 17 milijuna eura, odnosno onoliko koliko smo i tražili, a sam projekt će koštati ukupno 38 milijuna eura bez PDV-a. Projekt je zeleni, tranzicijski, visokoenergetski održiv bez ijedne plinske cijevi, a ono što je najbitnije su bjelovarske toplice koje će biti dostupne svim građanima. Imat će i olimpijski bazen i definitivno će preporoditi naš grad koji više nikad neće biti isti nakon jednog takvog projekta - rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak na današnjoj konferenciji za novinare održanoj pokraj paviljona u središnjem gradskom parku. Prvi čovjek Bjelovara tom je prilikom poručio svima onima koji ne vjeruju u taj projekt, neka pitaju Daruvarčane što za njih znače Daruvarske toplice.

Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar
Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar

- Isto tako će Bjelovarčanima značiti bjelovarske toplice, a rekao bih još i više od toga jer Daruvar je postao na neki način i ovisan o toplicama, što nama nikada nije bila namjera, već smo željeli da naše toplice predstavljaju jedan visoki standard života u Bjelovaru koji nema puno gradova. To će ujedno biti i početak ozbiljnog bavljenja turizmom u gradu Bjelovaru - kazao je Hrebak i istaknuo kako između Osijeka i Zagreba ne postoji ozbiljan olimpijski bazen, a sada će ga imati Bjelovar.

POGLEDAJTE VIZIJU BUDUĆIH TERMI BJELOVAR: 

Terme Bjelovar će, prema riječima gradonačelnika Hrebaka, puno dobroga donijeti sportu i lokalnom gospodarstvu, no ono što je možda i najvažnije, doprinijet će boljem standardu svih građana Bjelovara. Osim toga, Terme Bjelovar surađivat će s Hrvatskim olimpijskim odborom, svim plivačkim i vaterpolo savezima, odnosno svim savezima koji imaju veze s vodenim sportovima. Gradonačelnik Hrebak ovom prigodom je podsjetio da će Bjelovar izgradnjom bjelovarskih toplica, postati centar za razvoj vodenih sportova u Hrvatskoj.

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, gradonačelnik Dario Hrebak i Zvonimir Žarec, direktor tvrtke Terme Bjelovar/Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr
Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, gradonačelnik Dario Hrebak i Zvonimir Žarec, direktor tvrtke Terme Bjelovar/Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr

- Što se tiče građenja samih toplica, prvo moramo pričekati ugovor kojeg ćemo potpisati s Ministarstvom, financijska konstrukcija je osigurana i tu nećemo imati nikakvih problema. Grad Bjelovar ima tu financijsku i mogućnost i težinu. Svima onima koji su uvijek malo skeptični, poručujem da su bjelovarski izvorni prihodi 20 milijuna eura, dok su prije 6 godina bili manji od 10 milijuna eura tako da nećemo imati problem isfinancirati ovaj projekt. A ovaj projekt označava "točku na i" 200 milijuna eura vrijednih projekata koji su odobreni, realizirani ili kreću s realizacijom, a koji predstavljaju jednu renesansu društvenog, infrastrukturnog standarda u gradu Bjelovaru - napomenuo je Dario Hrebak ponovivši kako prije samo početka građenja, moraju potpisati ugovor, zatim moraju otići u HBOR gdje će dogovoriti financiranje preostalog iznosa, onda trebaju odabrati tvrtku koja će provoditi javnu nabavu, zatim moraju odabrati voditelja projekta, voditelja EU projekta, nadzorne inženjere i gradilišta. Kad sve to naprave, onda kreću u potragu za izvođačem radova.

"Projekt cijele regije"

- Ako sve ovo napravimo kako smo planirali, očekujemo da bismo mogli krenuti s gradnjom u jesen ove godine, a sama gradnja trebala bi trajati otprilike 18 mjeseci. Računamo da će toplice biti gotove kada je predviđen i kraj izgradnje brze ceste do Bjelovara - rekao je Dario Hrebak koji je sretan što se san dug 7 godina napokon ostvario.

Terme Bjelovar
Terme Bjelovar
Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar
Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar

Dogradonačelnik Igor Brajdić je istaknuo kako ne postoji fond na koji se Grad Bjelovar nije prijavio i sve je do sada bilo uspješno.

- Kada dobijete 17 milijuna eura za toplice, uopće nije upitno trebate li ići u gradnju ili ne. Ovo nije projekt samo grada Bjelovara, već cijele Bjelovarsko-bilogorske županije, a i cijele naše regije. Projekt toplica će jako puno značiti za naše gospodarstvo, posebice za mala poljoprivredna gospodarstva koji će tako ujedinjeni moći plasirati svoje proizvode stanovnicima drugih županija, ali i država, koji budu dolazili u naše toplice - napomenuo je Igor Brajdić dodavši kako je siguran kako će prosperirati i lokalni iznajmljivači smještajnih kapaciteta.  

Kredit HBOR-a

Direktor Termi Bjelovar Zvonimir Žarec kaže kako je iskreno vjerovao da će ovaj projekt zaživjeti.

- Izgradnja toplica su jedan nadstandard kojeg građani možda u ovom trenutku ne razumiju. No, izgradnjom toplica i dobivanjem nove kvalitete života, grad dobiva jednu veliku atraktivnost koju mi sada ni ne možemo pojmiti. Toplice se rade za sve građane Bjelovara, posebice za obitelji s djecom, ali i za starije generacije - istaknuo je Zvonimir Žarec.

Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar
Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar
Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar
Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar

Na novinarski upit kako će osigurati ostatak novca, gradonačelnik Hrebak je rekao kako HBOR u ovom trenutku ima kredite s 1,5 posto kamate.

- To su upravo krediti koji su namijenjeni za sve one projekte kojima se trebaju financirati projekti koji su dobiveni preko NPOO-a. Naravno da ćemo mi sada, u ovom dijelu koji nam preostaje financijski za osigurati, voditi brigu da taj novac dobijemo sa što povoljnijim kamatama - odgovorio je Hrebak napomenuvši kako ovim toplicama neće zaduživati grad izvan okvira koji su prihvatljivi. 

- Mi smo do sada sve naše kredite dizali na 4,5 godina, a ovaj kredit planiramo dignuti na 15 godina. Naime, nama za 3-4 godine svi ovi krediti koje smo do sada dizali istječu, a kredit za toplice još neće krenuti jer HBOR uz ovu dobru kamatu od 1,5 posto, ima i poček kreditiranja - istaknuo je Hrebak koji se nada da će Terme Bjelovar biti gotove do sredine 2026. godine.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!