Fotografija: Gradonačelnik Dario Hrebak i vijećnik Damir Bajs ponovno su bili najaktivniji na aktualnom satu/Foto: Martina Čapo
Galerija
Gradonačelnik Dario Hrebak i vijećnik Damir Bajs ponovno su bili najaktivniji na aktualnom satu/Foto: Martina Čapo

Hrebak se svađao s Bajsom na sjednici Gradskoga vijeća. Bajs se naljutio i napustio vijećnicu

"Nema prodaje toplica! Nema prodaje bušotina koje smo krvavo zaradili", vikao je Hrebak upitavši Bajsa ima li računalo i zna li što je WhatsApp? Bajs se naljutio zbog, kako je rekao, izvrtanja riječi i napustio sjednicuBJELOVAR - Na današnjoj 25. sjednici Gradskoga vijeća Grada Bjelovara još jednom do izražaja je došla, nazovimo ju tako, posebna komunikacija između bjelovarskoga gradonačelnika Darija Hrebaka i vijećnika Damira Bajsa.

No, uobičajeno prepucavanje i nadmudrivanje ovoga puta nije dugo potrajalo. Vijećnik Damir Bajs se, nakon što mu predsjednik vijeća Nenad Martinovski nije dopustio repliku na repliku – ustao i udaljio sa sjednice. Sa svog mjesta dobacio je kako nema smisla ostati na sjednici kada ne može govoriti i kada se njegove riječi izvrću.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Vi namjerno izvrćete moje riječi - dobacio je Bajs Hrebaku iz svoje klupe, uzeo stvari i napustio sjednicu zatekavši tim činom i same vijećnike koji su između sebe odmah započeli nešto došaptavati.

A kako je sve započelo?

Vijećnik Damir Bajs na aktualnom satu postavio je nekoliko pitanja. Kazao je da ga građani pitaju detalje oko izvora vode.

Bajsa zanimalo ima li partnera

- Ovoga trenutka imamo tri izvora vode, tri bušotine koje su napravljene. A najavljene su i dvije nove pa će ih biti na području grada ukupno pet. Sve to me potaknulo na nekoliko pitanja. Naime, prva bušotina u Cigleni nije u funkciji, ne radi, ne plaća koncesiju Gradu, državi, Županiji. Ne proizvodi energiju, ne zapošljava ljude. Druga koju je Grad napravio bi trebala biti namijenjena za punjenje bazena. Treća bi trebala biti za poslovnu zonu i grijanje toplica. Međutim, prva bušotina nije u funkciji, druga kada je napravljena bilo je najavljeno da će 2023. terme biti završene. No, mi ih u 2024. nismo još niti započeli. Završetak je najavljen za 2028. A ako govorimo o poslovnoj zoni, tu se ništa nije dogodilo, prisjetio se Bajs i upitao u kojem su zapravo statusu bušotine.

- Ispada da ćemo imati niz bušotina u koje smo uložili velike novce, a svi planovi još nisu ni blizu realizaciji. Što se tiče drugog pitanja, ono je vezano uz bušotinu i terme. Prema studiju isplativosti termi, naznačeno je da ukoliko se radi bez ijednog eura novca iz gradskog proračuna, da se nađe privatni partner. Obzirom da se radi o komercijalnom poslu koji će voditi Grad, a kuća koja je radila studiju isplativosti čak je u jednom trenutku izjavila da će pomoći kod pronalaska partnera ili tvrtke koja će uložiti u toplice, zanima me postoji li interes privatnih poduzetnika, imamo li ikoga u vidu što bi pomoglo smanjiti opterećenje grada? - zanimalo je Bajsa.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Na kraju je kao treće pitanje istaknuo kada će vijećnici dobiti na stol dokumentaciju o drugoj bušotini?

- Norvežani su dobili dokumentaciju, a mi vijećnici valjda ćemo tu istu dokumentaciju trebati tražiti putem prava na pristup informacijama. Ako postoji ta mogućnost, zašto mi niti nakon tri mjeseca nemamo dokumentaciju? - pitao je Bajs.

Hrebak dao sve odgovore

Iako je predsjednik Gradskoga vijeća Nenad Martinovski namjeravao za dio postavljenih Bajsovih pitanja pozvati za govornicu nekog od stručnih službi, gradonačelnik Hrebak se sam javio da će dati odgovore na sva Bajsova pitanja.

- Jedinu stvar koju trebate imati u transparentnom gradu jest računalo. Budući da ste vi bili župan, sjećam se da sam nekoliko puta bio u vašem uredu. Ne sjećam se da sam tamo vidio računalo. Vrlo je jasno. Poslat ćemo vam link na Ministarstvo regionalnoga razvoja gdje je sva dokumentacija objavljena transparentno. Ovo što vi tražite jest dodatno zatrpavanje gradskih službenika s dodatnim poslom. Ja ću vam sada odmah na WhatsApp, nadam se da ga imate i da vam ne moram vukovima slati poštu, odmah sve to poslati, a vi ju možete skinuti i navečer u miru pregledati. Nema smisla da vi i ja zamaramo gradsku administraciju s nepotrebnom birokracijom, Ipak smo mi digitalizirani. Sve će vam biti dostavljeno u roku od pet minuta. Nadam se da ćete biti zadovoljni. Nadam se da znate što je link. Kliknete na to, pa vas odvede na stranicu Ministarstva i tamo to možete downloadati. To je na engleskom skidanje dokumentacije na vaše računalo. A ako nemate računalo, mislim da vam možemo mi posuditi jedan laptop - ciničan je bio gradonačelnik.

U nastavku je Hrebak ponudio i ostatak odgovora vezan uz privatne partnere rekavši kako su oni dobrodošli ukoliko nema drugih izvora financiranja.

Različite vizije

- Mi želimo raditi toplice, a vi bi ih već prodavali. Rasprodali ste sve što ste mogli kada ste bili župan, nemojte se ljutiti, no mi to ne radimo. Dobili smo bušotinu koju smo sufinancirali jednom trećinom novca iz norveškog fonda, jednom trećinom iz Ministarstva regionalnog razvoja i jednom trećinom vrlo vjerojatno iz kredita. Jedino netko neupućen bi na projekt za koji dobijete 80 posto nazad, pitao je li to isplativo? - upozorio je Hrebak potvrdivši kako ima različite ideje od Bajsa.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Osobno ću zadnji biti taj koji će potpisati prodaju. Samo da znate, javile su se dvije velike energetske tvrtke. Ali zar da sada prodamo ono što smo krvavo stekli? Možda kod Bajsa da, ali kod mene ne! - poručio je Hrebak i dobacio Bajsu da dao Bog da imaju pet bušotina jer sve će one biti isplative.

- Neki političari kupuju glasove umirovljenika, neki bacaju novce na razne strane i tako dobivaju izbore, no mi smo ti koji idu u prave stvari s vizijom - istaknuo je Hrebak.

Bajs se javio za repliku i s govornice poručio da svakako ima drugačiju viziju od Hrebaka. Na to ga je predsjednik vijeća Nenad Martinovski upozorio da se drži teme za koju se javio za repliku.

- Dobro. Vraćamo se na temu. Imam računalo, znam što je download. Ali znate li vi čitati? U poslovniku Gradskoga vijeća sitnim slovima piše da gradski vijećnici imaju pravo na neke stvari. Jednostavno je, imamo pravo tražiti informacije, i vi nam ih trebate dostaviti - kazao je Bajs i okrenuo se termama.

- Ja sam samo citirao studiju koju ste vi naručili i platili, a u kojoj piše da se preporuča Gradu Bjelovaru ne da proda, nego da napravi zajednički posao s privatnim partnerom. Možete i vi to downloadati i pročitati te rečenice. Piše da bi to pospješilo poslovanje - upozorio je Bajs i pomirljivo rekao da nema smisla da gradonačelnik govori stvari koje on osobno nije rekao.

Gradonačelnik Hrebak ponovno je izašao za govornicu i istaknuo kako Grad mora biti vlasnik svojih resursa baš zbog bušotine u Ciglenoj koja nije dobro završila, a ne prodavati ih.

"Stara garda" političara

- Mi smo zadnjih 7 godina krvavo radili da bi to sada prodali. Što vi sada meni tvrdite? Zašto da tražim privatnog investitora? Da se gledamo?! Nema prodaje toplica, gospodine Bajs! Nema prodaje bušotina koje smo krvavo zaradili i koje smo jedva isfinancirali! Točka! Drugo, 19. 3. link vam je poslan na WhatsApp, ali budući da je gospodin Bajs sklon birokraciji jer je iz stare garde političara, razumijem i to. Moramo računati da nisu svi vijećnici dovoljno vični elektroničkoj vrsti komunikacije. Molim svoje službe da isti taj link pošalju e-mailom - kazao je Hrebak.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Nakon ovoga, Bajs je ponovno htio za govornicu, no predsjednik vijeća ga je u tome spriječio rekavši kako je imao repliku.

Bajs je potom sa svog mjesta dobacio kako nikada nije rekao da treba nešto prodati.

- Vi to namjerno radite, namjerno izvrćete moje riječi. A ako mi ne date riječ, čemu da sam onda ovdje?!, kazao je vijećnik Bajs koji je potom uzeo svoje stvari i udaljio se sa sjednice. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!