Fotografija: Nova škola na sjeveru Grada omogućila bi za 400 učenika jednosmjesnku nastavu/Foto: Martina Čapo
Galerija
Nova škola na sjeveru Grada omogućila bi za 400 učenika jednosmjesnku nastavu/Foto: Martina Čapo

Hrebak očekuje podršku vijećnika za izgradnju desetljećima najavljivane škole na sjeveru grada

Cijeli projekt namjeravamo financirati novcem iz Nacionalnog fonda za oporavak, a ne kreditnim zaduženjem, kaže gradonačelnik Dario HrebakBJELOVAR - Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, jedna od ukupno 18 točaka dnevnog reda, bit će i ona o kupovini dodatnog zemljišta vrijednog četiri milijuna kuna za gradnju nove škole na sjeveru grada.

Osim škole, projekt bi obuhvatio i izgradnju nove dvorane/Foto:Martina Čapo
Osim škole, projekt bi obuhvatio i izgradnju nove dvorane/Foto:Martina Čapo

-Idejni projekt je upravo gotov i uskoro krećemo u potragu za projektantom glavnog projekta kako bismo na vrijeme prijavili projekt na dostupne EU fondove i Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Trošak gradnje nove škole bit će sigurno veći od 50 milijuna kuna i financirat ćemo ju europskim novcem. S novom školom ostvarit će se desetljećima stara želja uvođenja jednosmjenske nastave u Bjelovaru – pohvalio se gradonačelnik Dario Hrebak na društvenim mrežama.

Jednosmjenska nastava

Inače, ono što je javnosti manje poznato, prijašnja gradska vlast koja je pokrenula projekt izgradnje VI. OŠ, kupila je zemljište za 2,5 milijuna kuna, no ono nije dovoljne veličine.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

-Mi sada moramo dokupiti zemljište za otprilike 4 milijuna kuna kako bi imali dovoljno prostora za izgradnju škole i pripadajuće sportske dvorane. Naša pretpostavka je da će nas taj cijeli projekt koštati oko 70 milijuna kuna. Sama škola oko 50 i još 20 sportska dvorana. Činjenica je da je škole raditi lako, onda bi one nicale kao gljive poslije kiše, no to ipak nije baš tako – kazao je gradonačelnik Hrebak i dodao kako su danas doznali da bi novu školu trebalo pohađati čak 580 učenika, umjesto 400 koliko je bilo predviđeno. Cilj im je da uz I. i II. OŠ u toj novoizgrađenoj VI. bude jednosmjenska nastava, čime se III. i IV. bjelovarska OŠ još uvijek, nažalost, ne mogu pohvaliti. Model jednosmjenske nastave, podsjetio je Hrebak, uveden je zahvaljujući dodatnim ulaganjima, u posljednjem mandatu u školama u Gudovcu i Klokočevcu.

Bez kredita

-Budući da smo na vrijeme saznali kako ćemo u lipnju ili srpnju imati na raspolaganju novac iz Nacionalnog fonda za oporavak, sve ćemo napraviti da dotad imamo spreman glavni projekt kako bismo se na vrijeme mogli nadmetati i bez kreditnog zaduženja osigurati izgradnju i realizaciju ovog, za građane, važnog projekta – zaključio je Hrebak koji od vijećnika očekuje da na poslijepodnevnoj sjednici podrže projekt izgradnje VI. OŠ.

Kako bi mu se to uistinu moglo ostvariti, idu u prilog neki oporbeni vijećnici koji su već unaprijed obećali dignuti ruku za novu školu na sjeveru grada.