Fotografija: Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Hrebak nakon trijumfa u BBŽ-u: "Iduće 4 godine s Lneničekom ću se posvetiti razvoju Daruvara"

"Imam odličnu suradnju s gradonačelnikom, Lneničekom i siguran sam da ćemo zajedno mnogo toga napraviti", kaže Hrebak.Predsjednik HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak uvjerljivo je najveći pobjednik izbora u II. izbornoj jedinici, no zadovoljan itekako može biti i na državnoj razini. 

Naime, HDZ-ova lista u sklopu koje je nastupio i HSLS osvojila je u II. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Bjelovarsko-bilogorsku županiju, 71 tisuću i 688 glasova.

U Bjelovaru dobio 58 posto

Od toga je čak 9.523, odnosno nešto više od trinaest posto, "donio" upravo Hrebak, odnosno, to su preferencijalni glasovi birača koji su osim liste zaokružili i njegovo ime na listiću. Iako u HSLS-u ne žele o tome jer smatraju da su svi partneri ravnopravni, matematika kaže da je od šest mandata koje je II. izborna jedinica dala listi na čelu s HDZ-om HSLS donio najmanje dva. Tako je Hrebaka u Bjelovaru zaokružilo više od 58 posto onih koji su glasali za tu listu, a proslavio se i Daruvaru s deset posto preferencijalnih glasova.

Hrebaku će ovo biti četvrti uzastopni mandat u Hrvatskom saboru u koji je ušao 2015., godinu prije izbora 2016. Potvrdio se i na izborima 2020. kada je također "donio" oko deset posto pobjedničkih glasova HDZ-u u II. izbornoj jedinici.

Dan nakon izbora razgovaramo s Bjelovarčaninom koji ne skriva oduševljenje. Ponajprije je zadovoljan iznimnim odazivom birača koji su u Hrvatskoj izašli na izbore, njih više od 62,3 posto. 

"Vratili vjeru u izbore"

- To je nešto što mi je posebno drago, kao političaru ali i kao građaninu. Ta ogromna izlaznost jako je važna jer su izbori ponovno festival demokracije. Odaziv je dokaz da su građani prepoznali važnost izbora. To je jedan dan u četiri godine kada građani imaju apsolutnu vlast i političare mogu kazniti ili nagraditi. Ujedno je to i pokazatelj da smo građanima vratili vjeru u izborni proces - kaže nam na početku šef HSLS-a. 

Dario Hrebak/Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Dario Hrebak/Foto: Damjan Tadic/CROPIX

O tome koliko je mandata HSLS donio, kaže, nije bitno razgovarati. 

- Ipak, sigurno je da je doprinos HSLS-a bio velik. Žao mi je samo što nam je do kraja prebrojavanja jako malo falilo da "uzmemo" i sedmi mandat iz naše jedinice. To bi bilo nešto što HDZ i partneri nikad nisu osvojili u II. izbornoj jedinici, ali i s ovih šest smo itekako zadovoljni. Zato hvala svim biračima, ogromnom broju njih koji su glasali - kaže Hrebak. 

"Povjerenje i obaveza"

Pitamo ga i za činjenicu da je s preferencijalnim glasovima ostvario jedan od najboljih rezultata u državi. Među HDZ-ovim kandidatima, najviše preferencijskih glasova osvojili su Ivan Anušić (37.520), Andrej Plenković (32.874), Tomo Medved (23.123), Gordan Jandroković (22.378) i Oleg Butković (19.595), tako da je HSLS-ov, odnosno Hrebakov rezultat od 9.523 izuzetno velik.

- To je veliko povjerenje koje su mi građani ukazali, ali i obaveza. Da, među najboljim rezultatima u državi. Vjetar je to u leđa, ali građanima to moram vratiti u Hrvatskom saboru. Zato želim u iduće četiri godine napraviti još više za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, predlagati i realizirati u Saboru projekte koji su u korist naše Županije. Moram reći da me jako razveselio, ali i obavezao, broj preferencijalnih glasova u Daruvaru. Zato ću iduće četiri godine posebno raditi na razvoju Daruvara. Bjelovar i Županiju smo jako digli, sada je na redu Daruvar. Imam odličnu suradnju s gradonačelnikom, gospodinom Damirom Lneničekom i siguran sam da ćemo zajedno moći mnogo napraviti - kaže Hrebak. 

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Pitamo ga za kraj kakve su procjene kada je sklapanje saborske većine u pitanju.

- Nadam se da će se to brzo riješiti i da će HDZ s nama i drugim partnerima ubrzo formirati svoju Vladu - zaključuje Dario Hrebak. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!