Fotografija: Dario Hrebak Bjelovar u budućnosti vidi kao energetski potpuno neovisan/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak Bjelovar u budućnosti vidi kao energetski potpuno neovisan/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "Nakon Korenova novu geotermalnu bušotinu izgradit ćemo pokraj stadiona"

U krugu od 800 metara nalazi se bolnica, škole, dvorane, trgovački centri, dom za učenike, dva velika naselja, dakle, ogromni potrošači, poručio je HrebakKombinacijom pet do sedam geotermalnih bušotina i solarnih elektrana, Bjelovar bi za pet do deset godina mogao postati potpuno energetski neovisan, čulo se na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljena Studija procjene geotermalnog potencijala grada. 

Izabran izvođač radova za bušotinu u Korenovu

Podsjetimo, u Korenovu se već uvelike radi na drugoj bušotini, koja bi prema riječima bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka u skorijoj budućnosti trebala grijati novu poslovnu zonu, ali i Bjelovarski sajam te bjelovarske toplice.

- Nedavno je završen natječaj za izvođača radova na izgradnji geotermalne bušotine. Na javni poziv javila se samo španjolska tvrtka IPM, s podizvođačem tvrtkom Crosco. Nadam se da ćemo uskoro potpisati ugovor, a otprilike šest, sedam mjeseci trajat će nabava materijala. Vjerujem da ćemo sredinom jeseni krenuti s bušenjima, poručio je Hrebak dodavši da vrijednost tih radova iznosi 3,5 milijuna eura, od kojih je 1,3 milijuna kroz fond osiguravaju Norveška, Lihtenštajn i Island, a dodatan milijun očekuje se i iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

Stadion je idealna lokacija

Hrebak je poručio i to da je spomenuta Studija pokazala da je idealno lokacija za novu bušotinu područje oko gradskog stadiona.

- U krugu od 800 metara nalazi se bolnica, škole, dvorane, trgovački centri, dom za učenike, dva velika naselja, dakle, ogromni potrošači. Drugim riječima, izgradnja bušotina u Korenovu, na stadionu te ostalim lokacijama po gradu revolucionarni su projekti za naš grad, istaknuo je Hrebak.

Studiju su predstavili gradonačelnik Hrebak i stručnjaci za geotermalnu energiju/ Foto: Deni Marčinković
Studiju su predstavili gradonačelnik Hrebak i stručnjaci za geotermalnu energiju/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima Mladena Škrleca, dugogodišnjeg gradskog konzultana i suradnika na geotermalnim projektima, Studija je pokazala da Bjelovar ima dobar geotermalni potencijal.

Parametri slični kao u Korenovu

- Bili smo na lokaciji stadiona s geodetima i stručnjacima za bušenje koji su procijenili da na tom prostoru možemo dobiti lokacijsku dozvolu za izradu bušotine. Nadalje, ranije su još izrađene karte na temelju seizmičkih profila te su nam one bile temelj za izradu strukturnih karata po krovini više horizonata geotermalnih ležišta na prostoru Bjelovara. Drugim riječima, sada za svaku moguću točku u gradu možemo predvidjeti mikrolokaciju potencijalne bušotine. Prema našim procjenama, s tri do pet bušotina obuhvatili bi 60 posto potreba grada, naglasio je Škrlec. 

Dodao je i to da bi sve te bušotine imale približno jednake parametre kao i druga bušotina u Korenovu, iako će se točni podaci znati tek nakon prvog crpljenja, do kojeg bi trebalo doći najkasnije na proljeće iduće godine.

Kako je rečeno na konferenciji, zbog složenosti procedure i zahtjevne birokracije, za izradu jedne bušotine potrebno je barem tri godine, a tom prilikom čulo se i to da se povrat investicija u idealnim uvjetima očekuje za tri do pet godina, a u najgoroj varijanti za sedam do devet godina. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!