Fotografija: Foto: Slavica Trgovac Martan
Galerija
Foto: Slavica Trgovac Martan

Hrebak: "Jednom od prvih bjelovarskih hotela vratit ćemo povijesni izgled i dati novu namjenu!"

Procjenjuje se kako će obnova stajati između 36 i 40 milijuna eura, a trebala bi biti završena za 10 mjeseciPočela je cjelovita obnova zgrade u središtu Bjelovara, na adresi Trg hrvatskih branitelja 15, tzv. Petnaestice. Ta je objekt, kao i pet drugih zgrada u povijesnoj gradskoj jezgri, lčije će obnova zajedno stajati između 36 i 40 milijuna eura, lani prošao cjelovitu obnovu, a sada je na red došlo kompletno uređenje koje će zgradi, inače jednom od prvih bjelovarskih hotela, dati potpuno novu vizuru, onu koju je zgrada imala nakon što je prvotno izgrađena krajem 19. stoljeća.

Foto: Slavica Trgovac Martan/MojPortal.hr
Foto: Slavica Trgovac Martan/MojPortal.hr
Dario Hrebak/Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Dario Hrebak/Foto: Damjan Tadic/CROPIX

- Ovo nije kulturno dobro, no s obzirom da se obnova događa u povijesnoj jezgri, nadzire je naš Konzervatorski odjel. U nekom trenutku tijekom prošloga stoljeća, ova je zgrada obnavljana i modernizirana je, no mi ćemo joj sada vratiti neke povijesne elemente, kao što su visoki prozori i drugo, kako bi se uklopila u cjelinu ovog dijela grada – kazao je bjelovarski gradonačelnik na današnjoj konferenciji za mediji kojom su službeno otvoreni radovi na obnovi.

Foto: Slavica Trgovac Martan
Foto: Slavica Trgovac Martan

Procjenjuje se kako će obnova stajati dva milijuna eura, a trebala bi biti završena za 10 mjeseci. Dio zgrade prije konstrukcijske obnove bio je u privatnom vlasništvu, no Grad je kupio sve prostore pa je sada stopostotni vlasnik.

Zgrada je bila jedan od prvih hotela u gradu/Foto: Slavica Trgovac Martan/MojPortal.hr
Zgrada je bila jedan od prvih hotela u gradu/Foto: Slavica Trgovac Martan/MojPortal.hr

- Ovaj prostor bit će na raspolaganju Tehnološkom parku i ovdje ćemo smjestiti nove start-upove, dok će dio prostora koristiti Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar koji je, kao što znate trenutno, podstanar u zgradi Erste banke – istaknuo je Hrebak.

Podsjetio je i kako se u Bjelovaru trenutno realiziraju europski projekti vrijedni 200 milijuna eura, za koje je većina novca povučena iz Europskih fondova, po čemu je Bjelovar grad s najviše potrošenih eura iz EU fondova po glavi stanovnika.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!