Fotografija: 
Foto: Darko Tomas/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Darko Tomas/CROPIX (Ilustracija)

Hitnjaci prosvjeduju sutra u Bjelovaru zbog odluke o preuzimanju dijela pacijenata

Povod prosvjeda je nezadovoljstvo dijela zaposlenika Zavoda novom odlukom svojih nadređenih da preuzmu dio pacijenata s Objedinjenog hitnog bolničkog prijamaBJELOVAR – Točno u podne, sutra, 25. listopada, ispred Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije u Bjelovaru, održat će se prosvjed u organizaciji Udruge Hitna uživo 112, Hrvatskog sindikata hitne medicine i Sindikata Zajedno. Povod prosvjeda je nezadovoljstvo dijela zaposlenika Zavoda novom odlukom svojih nadređenih da preuzmu dio pacijenata koje im upute s Objedinjenog hitnog bolničkog prijama.

Podsjetimo, početkom mjeseca održan je sastanak na kojem su bili predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a i Opće bolnice Bjelovar. Odlučeno je kako će uskoro djelatnici bjelovarske ispostave Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a, koji su primarno izvanbolnička ustanova, odnosno terenci, primati pacijente u svojoj ambulanti u Bjelovaru.

Neslaganje oko odluke

Ta se odluka nije svidjela dijelu zaposlenika koji tvrde kako ljudi koji su donijeli tu odluku ne razmišljaju o posljedicama za one najugroženije - pacijente. Obrazložili su kako nemaju liječnika za ambulantu i kako bi se moglo dogoditi da poslani pacijent satima čeka na pregled ako je tim već na intervenciji.

S druge strane, župan Marko Marušić pojasnio je kako je intencija odluke da se pregledi obavljaju u Ispostavi Bjelovar kako bi se smanjilo vrijeme čekanja pacijenata, no u mjeri da to ne remeti rad Zavoda. Trijažu bi, pojasnio je, obavio OHBP koji bi pojedine pacijente (kategorije 4 i 5) potom uputio liječnicima koji rade u Zavodu za hitnu medicinu na pregled. Takav način rada bio bi realiziran samo u slučajevima većih gužvi u OHBP-u i u manjem obimu, zaključio je Marušić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!