Fotografija: Hitnjaci su vrlo jasni - ne žele primati pacijente u ambulanti već moraju imati slobodan prostor za teren i za hitne pacijente/Foto: Martina Čapo
Galerija
Hitnjaci su vrlo jasni - ne žele primati pacijente u ambulanti već moraju imati slobodan prostor za teren i za hitne pacijente/Foto: Martina Čapo

Hitnjaci iz Bjelovara poručili: "Naš posao su hitni pacijenti na terenu! Ne možemo kasniti zbog upale grla"

"Ako već politika želi poboljšati zdravstvenu zaštitu, neka organiziraju COM koji će dežurati od 0 do 24 h. Svojim su prijedlogom sada bacili kost između OHBP-a i nas hitnjaka, što nisu trebali", poručio je jedan od hitnjakaBJELOVAR – S prosvjeda upozorenja koji su organizirali članovi Udruge Hitna uživo 194, Hrvatskog sindikata hitne medicine i Sindikata Zajedno, a koji se danas u podne održao ispred Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije u Bjelovaru poslana je sljedeća poruka: „U bjelovarskoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu ne postoji ambulanta već samo reanimacijska sala. Mi ne možemo primati pacijente koje nam upute s OHBP-a. Za tu uslugu nemamo ugovor s HZZO-om, nemamo liječnika za to i toga nema nigdje u zemlji. Mi smo zaduženi samo za hitna stanja. Naša su vrata zaključana jer smo na terenu. U danu imamo u prosjeku 24 intervencije. S pacijentima se ne može loptati.“

Nestručna odluka

Posjetimo, prosvjed je organiziran jer su se hitnjaci pobunili protiv najavljene odluke da će morati primati dio pacijenata koji će im biti upućeni s OHBP-a kako bi se tamo smanjile gužve, odnosno kako pacijenti ne bi čekali na red po šest ili sedam sati, što zna biti slučaj.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Oko 30 prosvjednika predvodio je Tomislav Petrušić, zaposlenik Daruvarske ispostave Zavoda za hitnu medicinu i predsjednik Udruge Hitna uživo 194.

- Razlog prosvjeda je odluka koja je prvenstveno politička, a nimalo stručna. Ta je odluka opasna po život za pacijente koji nas trebaju na terenu. Svaku minutu koji bi naš tim izgubio pregledavajući nekoga tko nije hitan, umanjuje mogućnost pomoći onome tko nas čeka na terenu, kazao je Petrušić koji smatra da se ovakvim prepucavanjima narušuju međuljudski odnosni medicinskih djelatnika zaposlenih u OHBP-u i u Zavodu.

Boris Iveković/Foto: Martina Čapo
Boris Iveković/Foto: Martina Čapo

Boris Iveković, zaposlenik Zavoda i predsjednik Radničkog vijeća Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a kazao je kako su oni vanjska hitna koja na terenu provede i po 10 sati dnevno i ne mogu znati kada ih čeka sljedeća intervencija.

Loptanje s pacijentima

- Ovakav način rada bio bi opasan za naše pacijente i za nas profesionalce. Želimo na vrijeme upozoriti na to naše nadležne kako Bjelovar ne bi postao slučaj iz crne kronike zbog loptanja s pacijentima. Jučer su na konferenciji za medije kolege iz bolnice rekli da će nas nazvati iz OHBP-a te da će nam proslijediti pacijente. Par minuta nakon toga je dr. Omerhodžić izjavio da su naša vrata otvorena i da k nama može doći svatko s ceste tko to želi. To je netočno, krivo informiraju javnost. Mi nemamo liječnika za ambulantu, kazao je Iveković.

Petrušić je pojasnio tokom prosvjeda i kako su poslali upit krovnom Zavodu za hitnu medicinu o slanju ne hitnih pacijenata 4. i 5. kategorije s OHBP-a Zavodu za hitnu medicinu.

Tomislav Petrušić/Foto: Martina Čapo
Tomislav Petrušić/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- U odgovoru Maje Grbe Bujević piše kako OHBP-i sukladno zakonu moraju osigurati trijažu svih bolesnika koji uđu u njihov prostor i kako upućivanje pacijenata niže trijažne kategorije sa sekundarne na primarnu razinu nije opravdano i može biti opasno, između ostaloga pojasnio je Petrušić kojega je naljutilo što je jučer na press konferenciji rečeno da se u OHBP-u u Bjelovaru ispunjavaju želje i željice pacijentima.

Kako kaže Petrušić, takvi pacijenti trebali bi ići svojim liječnicima ili vikendom na COM, a ne da ih se šalje njima, izvanbolničkoj hitnoj.

Dojave preko sustava

Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata Hitne medicine osvrnuo se na, kako je rekao, nepoznavanje načina rada hitne medicinske pomoći.

Danijel Šota/Foto: Martina Čapo
Danijel Šota/Foto: Martina Čapo

- Mi smo služba koja radi izvan bolnice, na ulici, po kućama, na terenu. Jučer se čak postavilo pitanje što radimo kada ništa ne radimo. Tko pita takvo pitanje sve ostale hitne službe poput policije ili vatrogasaca. Daj Bože da ne radimo, da imamo što manje posla i da nikada ne idemo na teren. Mi uvažavamo da OHBP-i diljem zemlje imaju ogroman posao, da im dolaze pacijenti koji trebaju i koji ne trebaju. No, nigdje se ne spominje da to trebaju rješavati Zavodi za hitnu medicinu. To je samo nesposobnost politike i ljudi koje vode županiju, gradove i zdravstvene ustanove. Ovakvim odlukama netko se igra tuđim životima i strpljenjem pacijentima. Može se dogoditi da netko na prvi pogled izgleda kao kategorija 4. ili 5. pa ispadne da je ipak 1. kategorija. Loptanje s pacijentima nije prihvatljivo. HZZO koji nas financira ne priznaje rad ambulante, nje naprosto nema. Ne smijemo raditi posao za koji nemamo ugovorenu uslugu. Ako nam netko dođe na vrata, on će biti pregledan, izjavio je Šota poručivši kako se nešto ovakvo nije nikada dosad dogodilo u Hrvatskoj.

Demantirao je izjave nadležnih u Zavodu BBŽ-a kako je to praksa i u svim ostalim gradovima.

- Za nas postoji samo pacijent za kojeg dobivamo dojavu preko sustava 112. Ja ne bih volio biti taj koji će jednoga dana pokrenuti sudski postupak protiv nekog od ravnatelja koji se želi igrati s pacijentima. To se ne radi, poručio je Šota koji je ponovio kako shvaća da je u OHBP-u teško stanje zbog prevelikog broja pacijenata. No, taj problem mora se riješiti kroz educiranje pacijenata da ne idu zbog manjih poteškoća na OHBP već svojim liječnicima.

Krunoslav Kušec/Foto: Martina Čapo
Krunoslav Kušec/Foto: Martina Čapo

Krunoslav Kušec iz Sindikata Zajedno osvrnuo se kako će se novom odlukom dogoditi da će pacijenti biti životno ugroženi zbog nove organizacije posla.

Jedino rješenje

Petrušić se na posljetku osvrnuo na činjenicu da nije istina da oni ne želi raditi, već se boji da će se Bjelovaru dogoditi slučaj Metković kada je stradalo dijete upravo zbog šetanja po institucijama.

- Neka slobodno provedu tu odluku, mi kao djelatnici moramo ljude primiti. No, nedopustivo je da nas na terenu pacijent čeka jer su nekoga boljela leđa. Ovo je prosvjed upozorenja svi političarima, vijećnicima, skupštinarima… Samo se jedan od njih pojavio danas ovdje, Marijan Sabolović iz HSS-a. Mi hitnjaci se ne bojimo posla jer onda ne bismo radili ovaj posao koji radimo i koji je psihički najteži. No, nećemo dozvoliti da s OHBP-a otvore prozor, vide da su naši kombiji tu pa da nam pošalju pacijente. Toga nigdje nema, zaključio je Petrušić.

Novinare je zanimalo otkud brojke da se u drugim zavodima primaju pacijenti.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Liječnik koji na OHBP-u primi pacijenta, napiše mu da treba antibiotik i onda ga pošalje na Zavod da mu mi pustimo recept. Otud brojke. A to je nedopustivo. Riječ je o terapijama vikendima i praznicima, pojasnio je Šota.

Podrška vijećnika

Jedan od dugogodišnjih bjelovarskih hitnjaka, Ivan Pokos, na kraju prosvjeda je rekao koje bi po njemu bilo jedino rješenje za rasteretiti OHBP.

- Ako već politika želi da se poboljša zdravstvena zaštita, i njena dostupnost ljudima, onda neka organiziraju Centar obiteljske medicine koji će dežurati od 0 do 24 sata. Politika je sada svima nama gurnula prst u oko. Svojim su prijedlogom sada bacili kost između OHBP-a i nas hitnjaka, što nisu trebali učiniti, poručio je.

Marijan Sabolović/Foto: Martina Čapo
Marijan Sabolović/Foto: Martina Čapo

Marijan Sabolović, županijski vijećnik HSS-a rekao je da treba poslušati i jednu i drugu stranu.

- Mislim da su svi u pravu i svi u krivu. Je li politika umiješala svoje prste? Vjerojatno da. Žao mi je što nema drugih vijećnika jer bi ipak dobili bolju sliku o tome što treba promijeniti da bi stvari išle na bolje, kazao je Sabolović.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!