Fotografija: Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs posjetio je HGSS Stanicu Bjelovar /Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs posjetio je HGSS Stanicu Bjelovar /Foto: Deni Marčinković

HGSS Stanica Bjelovar mogla bi postati obučni centar za buduće pripadnike službe spašavanja

U novouređenim prostorima moći će prespavati 30-tak ljudi, a ima dovoljno prostora i za parkiranje vozila i skladištenje potrebne opremeHrvatska gorska služba spašavanja Stanica Bjelovar pri samom je kraju projekta izgradnje i opremanja svog sjedišta u naselju Mlinovac u Bjelovaru. U tijeku su završni radovi na opremanju spavaonica, ureda i kuhinjskog prostora, a financijsku potporu ovom projektu dala je i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Novi način suradnje

- Izgradnju našeg objekta započeli smo prije šest godina. Budući da je prije pet godina donesen novi Zakon o HGSS-u, kojim je uređeno financiranje, bitno nam se poboljšala situacija po tom pitanju. Imamo jako dobre odnose sa Županijom, kao i sa svim ostalim gradovima i općinama naše županije, koji su prihvatili novi način suradnje i financiranja, rekao je Tomislav Pirak, pročelnik HGSS Stanice Bjelovar.

Pročelnik HGSS Stanice Bjelovar Tomislav Pirak/Foto: Deni Marčinković
Pročelnik HGSS Stanice Bjelovar Tomislav Pirak/Foto: Deni Marčinković

Prostorije bjelovarskog HGSS-a tako su opremljene krevetima na kat, dvokrilnim ormarima, noćnim ormarićima, ormarima za ured, a preostalo je još montiranje kuhinje. Nakon dovršetka opremanja, spavaonice će biti spremne za korištenje prilikom dolazaka u ispomoć pripadnika HGSS-a iz drugih županija ili u slučaju organiziranja dugotrajnih potražnih akcija. 

Zaslužuju potporu

- Pohvalio bih aktivnosti HGSS-a u cijeloj Hrvatskoj, a posebice naše Stanice u Bjelovaru. Svi koji ovdje rade su volonteri te pomažu u trenutku potrebe, a mjesto nesreće uvijek dolaze među prvima. Zbog toga itekako zaslužuju našu potporu i veseli me što osim donacija Županije dobivaju i donacije privatnih tvrtki. Također, treba reći da zahvaljujući našoj bjelovarskoj ekipi imamo mogućnost postati obučni centar za HGGS Hrvatska, a nadam se da će se to uskoro i realizirati. Tome je pridonijelo i opremanje ove stanice, ali najveće zasluge idu našim volonterima odnosno znanju koje oni posjeduju, rekao je Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs prilikom obilaska HGSS Stanice Bjelovar. 

Prostorije bjelovarskog HGSS-a opremljene su krevetima na kat, dvokrilnim ormarima, noćnim ormarićima, ormarima za ured, a preostalo je još montiranje kuhinje /Foto: Deni Marčinković
Prostorije bjelovarskog HGSS-a opremljene su krevetima na kat, dvokrilnim ormarima, noćnim ormarićima, ormarima za ured, a preostalo je još montiranje kuhinje /Foto: Deni Marčinković

Tim HGSS-a Stanice Bjelovar trenutno čine 24 člana, od kojih je osam licenciranih gorskih spašavatelja, jedan instruktor HGSS-a, dva voditelja potražnih pasa, a Stanica ima i četiri potražna psa. Protekle godine sudjelovali su na brojnim aktivnostima, među kojima svakako treba istaknuti njihov angažman na potresom pogođenom području.

Šest novih članova iz Daruvara

- U prošloj godini na području županije imali smo četiri potražne akcije, a sudjelovali smo i na potražnim akcijama prilikom poplave u Kokorićima kod Vrgorca te u cijeloj Banovini nakon potresa. Za sada nas ima dovoljno, a prošle godine smo dobili i šest novih članova na području Daruvara koji su u našem sustavu obuke. Time smo riješili manjak ljudi na tom području, s obzirom na to da nas je većina iz Bjelovara, odnosno sa sjevera županije, istaknuo je Tomislav Pirak. 

Sjedište HGSS Stanice Bjelovar u naselju Mlinovac u Bjelovaru/Foto:Deni Marčinković
Sjedište HGSS Stanice Bjelovar u naselju Mlinovac u Bjelovaru/Foto:Deni Marčinković

U novouređenim prostorima moći će prespavati 30-tak ljudi, a ima dovoljno prostora i za parkiranje vozila i skladištenje potrebne opreme, što će svakako dobro doći prilikom školovanja i izobrazbe budućih pripadnika HGSS-a, koja se planiraju vršiti u Stanici Bjelovar. 

Što se tiče akcije na području Banovine, treba reći da su pripadnici našeg HGSS-a sudjelovali od prvog dana.

- U Petrinju je na dan potresa iz Bjelovara otišlo desetak ljudi. U idućim danima na području pogođenom potresom prema rasporedu su se izmjenjivali svi naši članovi. Neki su bili u više navrata, ali svaki naš član bio je tamo barem jednom, zaključio je Tomislav Pirak, pročelnik HGSS Stanice Bjelovar.