Fotografija: Iduće godine trebao bi biti izabran izvođač radova, dok bi sportska dvorana u Hercegovcu trebala biti stavljena u funkciju 2023. godine/Foto: Martina Čapo
Galerija
Iduće godine trebao bi biti izabran izvođač radova, dok bi sportska dvorana u Hercegovcu trebala biti stavljena u funkciju 2023. godine/Foto: Martina Čapo

Hercegovac bi nakon deset godina čekanja mogao dobiti sportsku dvoranu

"Vjerujem da ćemo tokom iduće godine odabrati izvođača i da će radovi započeti. U godini nakon, dakle, 2023. dvorana bi mogla biti stavljena u funkciju", kaže načelnik Boro BašljanHERCEGOVAC – Čini se kako bi nakon gotovo punih deset godina, napokon mogao doći na red završetak sportske dvorane u Hercegovcu. Barem nam je tako dao nagovijestiti načelnik općine Hercegovac, Boro Bašljan. Da to nisu samo njegove puste želje, potvrdio je i bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić.

Kamata pojela novac za uređenje

Podsjetimo, za vrijeme župana Miroslava Čačije, Bjelovarsko – bilogorska županija krenula je u investiciju gradnje četiri školsko – sportske dvorane: U Garešnici, Velikom Trojstvu, Hercegovcu i Velikoj Pisanici. Nakon što su prve dvije dvorane gotovo bile pred završetkom, kredit podignut u švicarskim francima, odnosno kamata koja je otišla u nebo, doslovno je „pojela“ razliku koja se trebala uložiti u završetak dvorane u Hercegovcu i Velikoj Pisanici, koje i danas stoje nezavršene. U međuvremenu se ona u Velikoj Pisanici dogovorom tamošnjeg načelnika Fredija Palija koji je obećao sudjelovati u radovima i bivšeg župana Damira Bajsa počela završavati, no posljednja, ona u Hercegovcu gotovo da i nije spomenuta. Rak rana je to Bori Bašljanu koji je mnogo puta upozoravao na šikaniranje ovog dijela županije, jer umjesto da im dvorana služi za sport, ona je, kako je često znao naglašavati, tek skladište.

Riječ je o najmanjoj i najpovoljnijoj dvorani od četiri koje su u isto vrijeme građene/Foto: Martina Čapo
Riječ je o najmanjoj i najpovoljnijoj dvorani od četiri koje su u isto vrijeme građene/Foto: Martina Čapo

- Sportska dvorana sljedeće godine ide u proračun. Riječ je o početku dovršetka radova. Vjerujem da ćemo tokom iduće godine imati raspisanu nabavu za odabir izvođača i da će ti radovi započeti. Po meni, taj bi postupak mogao biti u trećem kvartalu, a u godini nakon, dale, govorimo o 2023. godini, sportska dvorana bi mogla biti stavljena u funkciju – pojasnio nam je najnovije aktualnosti načelnik Herecegovca Boro Bašljan i napomenuo kako je dvorana u Hercegovcu najmanja i najpovoljnija od sve četiri koje su se u isto vrijeme krenule graditi.

Cijene otišle u nebo

- Gotovo deset godina naša dvorana nije taknuta. Župan Čačija ju je u svom posljednjem mandatu započeo graditi, završena je cca godinu prije lokalnih izbora, te on nije htio raspisivati novi natječaj. Ostavio je taj posao svom nasljedniku i eto, dvorana je u istom stanju dočekala novog župana koji je stigao nakon dva mandata Damira Bajsa. Ono što sam neprestano napominjao, naša je dvorana najjeftinija, ima samo četiri svlačionice, dok ih druge imaju šest ili osam uz dodatne dvorane za opremu i fitness. Naša ništa od toga nema. Radi se o dvorani koja ima rukometni dio normalne veličine, te male tribine ispod kojih su svlačionice – ističe Bašljan i dodaje kako je u ono vrijeme vrijednost sportske dvorane u Hercegovcu iznosila nešto malo više od 10 milijuna kuna. Prva faza je bila planirana na cca šest i pol milijuna, a radovi su koštali i manje, negdje oko četiri milijuna kuna, napominje načelnik.

Boro Bašljan, načelnik Hercegovca, vjeruje kako je završetak sportske dvorane blizu/Foto: Martina Čapo
Boro Bašljan, načelnik Hercegovca, vjeruje kako je završetak sportske dvorane blizu/Foto: Martina Čapo

- Tada su cijene građevinskih materijala bile znatno niže nego danas, a da se odmah nastavilo njezino opremanje, ja sam uvjeren da bih koštala ukupno oko pet milijuna kuna. Koliko će to danas koštati, teško mi je sada reći. Možda sedam ili osam milijuna ukupno. Vjerujem da će kroz mjesec ili dva biti izrađen novi troškovnik pa ćemo znati točno – ističe Bašljan koji smatra da je s pravom ljut sve ove godine čekanja.

Loša procjena Damira Bajsa

- Žitelji Hercegovca, kao i svi ostali žitelji iz BBŽ, redovito plaćaju sve poreze i davanja, a u to vrijeme nismo imali gotovo nikakvih ulaganja iz Bjelovarsko – bilogorske županije u naš kraj. Županija je investitor te dvorane i ona je ta koja je trebala izdvojiti sredstva za najmanju dvoranu od sve četiri građene u isto vrijeme. Rezultat desetogodišnjeg neulaganja u naš kraj je da nam se broj učenika prepolovio. Naravno da ljudi odlaze tamo gdje imaju neke bolje mogućnosti za sebe i svoju djecu. Imamo brojne uspješne mlade sportaše koji sudjeluju na svjetskim i državnim prvenstvima, a bilo bi ih i više da su imali gdje brusiti svoje talente – iskren je Bašljan koji vjeruje da bi i sportske udruge s područja Hercegovca lakše djelovale da su imale adekvatan prostor.

- Umjesto da je završila ono što je započeto, Županija je neprestano ulazila u neke nove projekte. Sve je to bila vrlo loša procjena Damira Bajsa, zaključio je Bašljan.

Inače, ovdje valja spomenuti kako je i prijašnjih godina, nekoliko puta zaredom, završetak dvorane u Hercegovcu bio uvršten u županijski proračun, no svaki puta bi na posljednjem rebalansu ta točka bila skinuta. To je potvrdio i načelnik.

-Nekoliko godina zaredom dvorana je bila u županijskom proračunu i to s nekih dva milijuna kuna. Ja sam zapravo uvijek tražio da se taj iznos poveća, a dogodilo bi se da posljednjim rebalansom u godini ta točka bude uklonjena, odnosno davanja su iznosila nula kuna - kazao je Bašljan koji vjeruje da se to više neće događati. 

Župan Marko Marušić potvrdio je da je plan najprije izraditi novi  troškovnik te potom krenuti sa završetkom dvorane u Hercegovcu/Foto: Martina Čapo
Župan Marko Marušić potvrdio je da je plan najprije izraditi novi  troškovnik te potom krenuti sa završetkom dvorane u Hercegovcu/Foto: Martina Čapo

Što misi o završetku sportske dvorane u Hercegovcu upitali smo i župana Marka Marušića.

Prvo troškovnik pa odluka

- U ovom trenutku najbitnija nam je dokumentacija s obzirom na to da je ova stara i postojeća, zastarjela. Mi ćemo sredstva za to svakako osigurati u novom proračunu za 2022. godinu, a vidjet ćemo koliko će sve to koštati. Svjesni smo da su cijene porasle, kako materijala, tako i rada, no naravno da ćemo težiti da se dvorana Hercegovcu u ovom mandatu napokon završi – kazao je Marušić koji smatra da je nedopustivo da dvorana cijelo jedno desetljeće služi kao skladište.

- Mi smo taj problem naslijedili i moramo naći način da ga riješimo, zaključio je župan koji smatra da je neozbiljno u ovome trenutku spominjati novčane iznose. No, obećao je kvalitetnu procjenu i troškovnik koji su prvi korak ka završetku objekta.