Fotografija: Dario Hrebak i Miro Totgergeli/Foto: MojPortal.hr
Dario Hrebak i Miro Totgergeli/Foto: MojPortal.hr

HDZ: "Pozivamo partnere da se vratimo za stol i nastavimo razgovore...

"Totgergeli ni u jednom trenutku nije smatrao da bi on trebao preuzeti funkciju predsjednika Skupštine", stoji, između ostalog, u priopćenju županijskog HDZ-aNakon što je u utorak predsjednik HSLS-s Dario Hrebak javno iskazao nezadovoljstvo s pregovorima koje njegova stranka vodi s HDZ-om oko pozicije predsjednika Županijske skupštine, HDZ je večeras odgovorio s priopćenjem koje prenosimo u cijelosti. 

"Ne razumijemo izjavu Darija Hrebaka da Miro Totgergeli želi vladati kao „župan iz sjene“. Marko Marušić je izabrani župan Bjelovarsko-bilogorske županije i zakon mu je odredio na koji način može „vladati“ županijom, Miro Totgergeli je samo županijski predsjednik stranke čiji je Marko Marušić član. HDZ je stranka u kojoj vladaju demokratska načela, imamo predsjedništvo i Županijski odbor, odluke se donose na tijelima stranke i stvarno ne razumijemo koja je pozadina takve izjave gospodina Hrebaka.

Formiranje većine

Naš partner je uz HSLS otpočetka i DHSS i to smo vrlo jasno komunicirali. Ne podcjenjujemo ničije mandate jer svi su oni rezultat volje birača. U ozračju istine i međusobnog uvažavanja želimo voditi razgovore o formiranju većine u Županijskoj skupštini poštujući pravo svakog partnera da iznese svoj prijedlog. Pa i onog koji je osvojio najmanje mandata. Zato smo iznenađeni kategoričkim odbijanjem bilo kakvog razgovora o mogućnosti da se i mjesto predsjednika Skupštine rotira među partnerima. HDZ s tim nema problem, a g. Totgergeli ni u jednom trenutku nije smatrao da bi on trebao preuzeti tu funkciju. 

Iznenađeni smo i javnom porukom da članovi HDZ-a žele Marušića na čelu ŽO HDZ-a, a ne Totgergelija. HDZ se nikad nije miješao u unutarstranačka pitanja drugih političkih stranaka i nikome ne uvjetuje tko će im biti predsjednik. O tome će odlučiti naše članstvo, koje je sposobno samostalno donijeti odluku, baš kao što smo to učinili predlažući Marka Marušića za kandidata za župana, ne podliježući utjecajima sa strane i pokušajima nametanja drugih kandidata. 

Glavna smjernica

Naši birači su 30. svibnja 2021., na Dan državnosti pokazali koga žele na čelu Županije, pokazali su da žele promjenu.

ŽO HDZ-a je uvjeren da je to bila i istinska želja za promjenom modela vladanja koji mora uključivati dijalog, dogovor i uvažavanje. I u kojem će rad za opće dobro, a ne politikanstvo i sitni interesi, biti glavna smjernica. U tom duhu pozivamo partnere da se vratimo za stol i nastavimo razgovore", stoji u priopćenju županijskog HDZ-a.