Fotografija: Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik Miro Totgergeli/FOTO: HDZ BBŽ
Galerija
Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i saborski zastupnik Miro Totgergeli/FOTO: HDZ BBŽ

HDZ na unutarstranačkim izborima priprema temelj za lokalne izbore

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u samo tri općine će se dogoditi sučeljavanje kandidata, a u preostalim općinama i gradovima istaknut je samo jedan kandidat

Počelo je održavanja unutarstranačkih izbora u HDZ-u na kojima članovi HDZ-a biraju predsjednike i potpredsjednike gradskih i općinskih organizacija. Riječ je o važnim izborima u stranci nakon što je Andrej Plenković u ožujku, kada su u HDZ-u birali svoje vodstvo, uvjerljivo pobijedio.  

Samo tri sučeljavanja

HDZ-ovci će, dakle, danas izabrati šefove županijskih, gradskih i općinskih organizacija, a također će birati i članove gradskih i općinskog odbora te izaslanike za izbornu skupštinu Županijskih organizacija HDZ-a.

Riječ je o izborima koji će, zapravo, samo potvrditi ljude koje vrh HDZ-a uoči lokalnih izbora u ovom trenutku želi na spomenutim funkcijama jer protukandidata gotovo da i nema. 

Primjerice, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sučeljavanja kandidata dogodit će se u samo tri općine i to u Šandrovcu, Velikom Grđevcu i Velikoj Pisanici. U preostalih 15 općina i pet gradova sučeljavanja neće biti.

Malo protukandidata

U najvažnijim središtima BBŽ-a, kandidati za predsjednike Gradskih odbora HDZ-a su Ante Topalović (Bjelovar), Damir Lneniček (Daruvar), Ivica Vranić (Čazma), Marija Jungić (Grubišno Polje), Željko Starčeviću (Garešnica).

Gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar
Gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar

Za predsjednike općinskih organizacija kandidirani su Mato Tonković (Berek), Ivana Grgić (Dežanovac), Drago Hodak (Đulovac), Sonja Glas (Hercegovac), Tomislav Križan (Ivanska), Dražen Kovač (Kapela), Zlatko Bakunić (Končanica), Davor Sabolović (Nova Rača), Slavko Priščan (Rovišće), Dario Halauš (Šandrovac), Žarko Žgela (Severin), Denis Orčik (Sirač), Silvestar Štefović (Štefanje), Lahorka Lebinek, Katica Major i Zdravko Soptija (Velika Pisanica), Matija Grdinić i Pero Solić (Veliki Grđevac), Ivan Marković (Velika Trnovitica), Mladen Sabolović (Veliko Trojstvo), Jasna Mikles Horvat (Zrinski Topolovac).

Za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a kandidirao se dugogodišnji predsjednik iste, Miro Totgergeli. Jedini je kandidat.

Pakrac i Lipik

U susjednoj, Požeško-slavonskoj županiji za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a kandidat je Željko Glavić.

U Pakracu je kandidat za predsjednika Gradskog odbora HDZ Pakrac aktualna gradonačelnica Anamarija Blažević, dok je u susjednom Lipiku kandidat za šefa Gradskog odbora aktualni gradonačelnik Vinko Kasana.