Fotografija: Masarykova će od Gajeve prema Centru Rudolf Steiner biti jednosmjerna, a Gundulićeva postati jednosmjerna prema dvorcu/Foto: Google Maps

(KLIKNI ZA POVEĆANJE)
Masarykova će od Gajeve prema Centru Rudolf Steiner biti jednosmjerna, a Gundulićeva postati jednosmjerna prema dvorcu/Foto: Google Maps (KLIKNI ZA POVEĆANJE)

Gundulićeva i dio Masarykove ulice u Daruvaru uskoro postaju jednosmjerne. Evo detalja...

Nova regulacija se uvodi zbog problema skretanja iz Gajeve u Masarykovu, devastiranih zelenih površina te parkiranja duž samih ulicaProblem parkiranih vozila duž ceste, ali i uništena zelena površina u nekim daruvarskim ulicama, uskoro bi trebale biti stvar prošlosti.

Naime, prema riječima Borisa Bogdana, predsjednika Komisije za regulaciju prometa i javnih površina Grada Daruvara, Ulica Ivana Gundulića i dio Ulice Tomaša Garika Masaryka postat će jednosmjerne.

- Za uvođenje nove regulacije prometa postoje čak tri razloga. Prije svega to je problem skretanja iz Gajeve u Masarykovu ulicu, zbog parkiranih automobila na samom početku ulice. Nadalje, i u Masarykovoj i u Gundulićevoj poprilično je devastirana zelena površina, do te mjere da ispred nekih kuća uopće nema trave te su ljudi nasipali kamen. I u konačnici treći problem je parkiranje po zelenoj površini, kao i duž same ulice i to s obje strane, pojasnio je Boris Bogdan.

Obrnuti smjerovi ulica

Iako su automobili bili parkirani protivno zakonu, kaže Bogdan, zbog nedostatka parkirališnih mjesta Grad Daruvar, ali i policija do sada su bili tolerantni. Nadalje, Bogdan ističe i to da se uvođenjem nove prometne regulacije nije "otkrila topla voda", već je primijenjen način funkcioniranja kojeg koriste i drugi gradovi.

- Probili smo i asfaltirali Ulicu Ive Andrića i time spojili Gundulićevu i Masarykovu. Gundulićeva ulica uskoro će postati jednosmjerna, kao i dio Masarykove ulice i to od križanja s Gajevom pa do kraja u smjeru Centra Rudolf Steiner. Treba istaknuti i to da drugi dio Masarykove, znači od Gajeve prema Češkoj osnovnoj školi J.A. Komenskog ostaje kao i do sada. Što se samih smjerova tiče, Gajevom će se ubuduće voziti u smjeru dvorca, a Masarykova obrnuto, odnosno u smjeru Centra Rudolf Steiner. Na sličan način riješen je problem prometa u Bjelovaru, objasnio je Bogdan.

Masarykova će od Gajeve prema Centru Rudolf Steiner biti jednosmjerna, a Gundulićeva postati jednosmjerna prema dvorcu/Foto: Google Maps

(KLIKNI ZA POVEĆANJE)
Masarykova će od Gajeve prema Centru Rudolf Steiner biti jednosmjerna, a Gundulićeva postati jednosmjerna prema dvorcu/Foto: Google Maps (KLIKNI ZA POVEĆANJE)

Ovakvo rješenje, smatra Bogdana ujedno je i najlogičnije, jer se iz smjera juga iz Gajeve ionako ne smije skrenuti u Gundulićevu i time se neće bitno produžiti put ljudi.

Čeka se elaborat

- Još uvijek nam je teško reći kad će ovakva regulacija stupiti na snagu, jer se čeka elaborat iz Bjelovara, ali nadamo se da bi do kraja godine to moglo zaživjeti. Naime, potrebno je nabaviti veliki broj prometnih znakova koji će biti postavljeni u svim okolnim ulicama, poput Mažuranićeve, Ružičkine i drugih. Dakle, definitivno će ova regulacija zaživjeti, samo je pitanje trenutka kada, naglasio je predsjednik Komisije za regulaciju prometa i javnih površina Grada Daruvara. 

Označavanja parkirnih mjesta u Gundulićevoj i Masarykovoj, dodaje Bogdan, svakako bi bilo dobro rješenje, međutim ove godine sigurno se neće dogoditi, zbog financijskih razloga.

- To nije mala stavka za proračun, tim više što smo ove godine već imali označavanje parkirališta pod sportske dvorane, a iscrtan je i novi poligon. Naravno ove ulice bit će uređene sukladno zakonu, odnosno na početku će biti postavljeni znakovi za dozvoljeno parkiranje, uz dopunsku ploču, zaključio je Boris Bogdan.