Fotografija: Foto: Crveni križ, FB
Galerija
Foto: Crveni križ, FB

Grubišnopoljci saniraju štetu od nevremena: "Prinosi će biti manji, a nekim kulturama nema spasa"

Gradonačelnik Zlatko Mađeruh ponosan je na sve gradske i županijske službe koje su odradile vrhunski posao tijekom i nakon posljednjeg razornog nevremenaNa grubišnopoljskom području se još uvijek sanira šteta koju je prije tjedan dana uzrokovalo olujne nevrijeme, o čemu smo pisali OVDJE. Nepogodu su obilježili poplavljeni usjevi, bunari i podrumi a zbog bujica vatrogasci su morali evakuirati životinje i jednu stariju osobu. Srećom, nevrijeme je prošlo bez ljudskih žrtava, no materijalna šteta je velika – otkriva grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

- Voda se povukla, no posljedice nevremena se još osjećaju. Zamućeni su brojni bunari, uništene prometnice, usjevi. Još uvijek saniramo štetu. U tijeku je popravak bankina u selima kroz koja je prošla bujica, većinu bunara smo očistili, a trenutno se i popisuje šteta na poljoprivrednim površinama – kaže gradonačelnik Mađeruh.

Crveni križ je organizirao čišćenje bunara/Foto: Crveni križ
Crveni križ je organizirao čišćenje bunara/Foto: Crveni križ

Elementarna nepogoda

Točni razmjeri trebali bi, kaže, biti poznati do idućeg tjedna, no već je sada jasno da konačan iznos neće biti mali.

- Stradalo je puno površina, ne nekima ne šteta stopostotna, na nekima će urod biti smanjen, dok će se neke kulture, nadamo se, oporaviti. Ovim putem želim zahvaliti bjelovarsko-bilogorskom županu Marku Marušiću što je prihvatio naš zahtjev za proglašenje elementarne nepogode na ovom području, a koliko čujem iz medija i novi ministar poljoprivrede Josip Dabro pokazao je razumijevanje te najavio da će seljaci dobiti odštetu – otkriva Mađeruh.

Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grada Grubišno Polje/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grada Grubišno Polje/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Najviše štete nevrijeme je uzrokovalo na području Gornje Rašenice, no problema je bilo i u drugim dijelovima grada.

- Nezadovoljni su i ljudi na području Velikih Zdenaca koji žive uz državnu cestu. Naime, ondje su u sklopu obnove prometnice zatrpani odvodni kanali pa sada mnoga dvorišta plivaju nakon jačih kiša. S obzirom da sve češće nepogode, mislim da ćemo morati mijenjati neke stvari i prilagoditi se prirodi te ubuduće drugačije planirati velike projekte, kao što je izgradnja velikih objekata te sustava odvodnje – smatra Mađeruh.

Novo planiranje

Dodaje kako Grad prvi planira krenuti u tom pravcu, rasterećivanjem sustava odvodnje u samom središtu grada.

Foto: Crveni križ Grubišno Polje
Foto: Crveni križ Grubišno Polje

- Tu imamo mješovitu kanalizaciju koja, kako vidimo nakon ovih nepogoda, nije dobro rješenje jer ne može primiti tolike količine slivnih voda. Stoga planiramo izgraditi dodatne odvodne kanale izvan središta grada kako bismo izbjegli probleme – tumači naš sugovornik.

Grubišnopoljski gradonačelnik ponosan je na sve gradske i županijske službe koje su odradile vrhunski posao tijekom i nakon posljednjeg razornog nevremena.

- Zaista, svi su odmah bili na nogama i odlično obavili posao. Vatrogasci, komunalno poduzeće, ŽUC, Ceste d.o.o, Crveni križ. Neki su još uvijek na terenu i zaista zaslužuju sve pohvale – ističe gradonačelnik.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Snimio: Čitatelj
Snimio: Čitatelj
Snimio: Čitatelj
Snimio: Čitatelj
Snimio: Čitatelj
Snimio: Čitatelj
Foto: Snimio čitatelj
Foto: Snimio čitatelj
Foto: Snimio čitatelj
Foto: Snimio čitatelj

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!