Fotografija: Igor Jareš, Peđa Grbin i Dejan Plentaj i Tomislav Golubić / Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Galerija
Igor Jareš, Peđa Grbin i Dejan Plentaj i Tomislav Golubić / Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

Grbin u Bjelovaru: "SDP ima plan za besplatne vrtiće, veće plaće i mirovine te jeftinije stanove"

"Zalažemo se za dostojanstvo kroz život, brigu za stvarne potrebe građana od vrtićke pa sve do umirovljeničke dobi i za sve te stvari smo osmislili programe", poručio je Grbin.Neslužbena predizborna kampanja počela je odmah s prvim danima 2024. godine i sve političke stranke su aktivnije kako u javnosti tako i na društvenim mrežama. 

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin tako je danas posjetio Bjelovar gdje je razgovarao s građanima o problemima s kojima se susreću na lokalnoj razini, ali i o problemima na razini Hrvatske. Grbin je bio u društvu predsjednika županijskog SDP-a Igora Jareša, čelnika bjelovarskog SDP-a Dejana Plentaja i Tomislava Golubića, predsjednika SDP-a u Koprivničko-križevačkoj županiji.  

Peđa Grbin je Bjelovarčanima pričao o programima SDP-a/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Peđa Grbin je Bjelovarčanima pričao o programima SDP-a/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

- U Bjelovaru smo kroz razgovor s građanima željeli vidjeti što oni vide kao najveće probleme života u svom gradu, županiji i državi, a istovremeno smo htjeli predstaviti vrijednosti za koje se SDP zalaže. A zalažemo se za dostojanstvo kroz život, brigu za stvarne potrebe građana od vrtićke pa sve do umirovljeničke dobi i za sve te stvari smo osmislili programe. Tako imamo program za besplatne vrtiće za svu djecu u Hrvatskoj, veće plaće za one građane srednje dobi i veće mirovine. To su stvari koje se tiču života i standarda građana i kako osigurati da u Hrvatskoj svatko ima dostojanstven život - poručio je Grbin u Bjelovaru.

Također se osvrnuo na podatak koji je nedavno osvanu u medijima, a koji govori da je Hrvatska postala država s najstarijim stanovništvom na svijetu te da je prestigla Japan koji je donedavno držao prvo mjesto. Zato će, istaknuo je Grbin, SDP posebnu pažnju posvetiti stambenoj politici kako bi si mladi mogli riješiti stambeno pitanje.  

Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

- Poseban naglasak stavit ćemo na stambenu politiku. Cijena kvadrata stana u Hrvatskoj je strašna! Podaci pokazuju prosječnu cijenu od 3000 eura za četvorni metar na razini Hrvatske. To si ljudi u Hrvatskoj ne mogu priuštiti - poručio je Grbin, a na temu se nadovezao i Dejan Plentaj, predsjednik bjelovarskog SDP-a. . 

- Meni je žao što su građani Bjelovara ostali bez mogućnosti subvencionirane kupnje stana putem APN-a  pa su tako prepušteni haraču privatnih investitorima. Te iznose im je uz današnje plaće teško osigurati. A to je Bjelovar  mogao napraviti. 

O istom problemu govorio je i Igor Jareš, predsjednik županijskog SDP-a.

- Nije problem samo Zagreb i veliki gradovi nego i manji gradovi poput Daruvara i Bjelovara gdje cijene po kvadratu prelaze 2000 eura što je teško priuštivo prosječnoj mladoj obitelji. Građani se bore s kreditima i privatnim investitorima koji ovdje nalaze prostor za visoku zaradu i u toj bici građani ostaju sami. No, SDP ima rješenje za to, a to je "Plan za stan" kojeg predstavljamo diljem Hrvatske pa tako i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - poručio je Jareš.

Igor Jareš, Peđa Grbin i Dejan Plentaj i Tomislav Golubić / Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Igor Jareš, Peđa Grbin i Dejan Plentaj i Tomislav Golubić / Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

Na novinarsko pitanje komentirao je i Ivana Turudića, kandidata vlade za glavnog državnog odvjetnika, te je govorio o tome smatra li da će Turudić zaustaviti sudske procese protiv bivših ministara.  

- S obzirom na ono što je radio kao sudac, bojim se da postoji velika opasnost da će se ti postupci zaustaviti i to temeljim na dvije situacije. Prva je podrška Lexu AP. Ako znamo da je riječ o sucu koji je dizao brojne privatne tužbe protiv novinara, ne bi se čudio da tako i nastavi kao glavni državni odvjetnik, dakle da mu prioritet bude proganjanje onih koji pišu o kriminalu, a ne onih koji su kriminal počinili. Druga stvar koja mi govori da će to ići u tom smjeru je nedavna odluka Visokog kaznenog suda kojoj je i Turudić kumovao, a koja se tiče postupaka protiv ministara. Vi znate da je on sve vratio na niži sud uz sumanuto objašnjenje. To će niže sudove i Državno odvjetništvo dovesti u izuzetno tešku situaciju da pravdaju svaki manevar branitelja gdje će pokušati, neke, po njihovom stavu, nezakonite dokaze pokušati izbaciti iz spisa iako su oni zakoniti po ustanovljenoj sudskoj praksi. Očekivanja od Turudića su, dakle, vrlo negativna i od njega ne očekujem ništa pozitivno - rekao je Grbin.

Neki su građani od Grbina tražili selfie/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Neki su građani od Grbina tražili selfie/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

Grbin je također komentirao i slučaj Severine i njezinog sina kojega je sud ponovno odlukom vratio ocu. Riječ je o postupku koji traje punih 11 godina.

– Slučaj pokazuje ogroman problem u hrvatskom pravosuđu koje je notorno sporo. Po našim zakonima postoje određeni predmeti koji bi trebali biti hitni. Pitanje o tome gdje će biti dijete kada se roditelji rastaju spada u kategoriji predmeta koji moraju biti hitni. Uopće ne ulazim u to radi li se o Severini. Potpuno je neprihvatljivo da jedan predmet toliko dugo traje. Naše, pravosuđe je usporeno i ne funkcionira. Posve razumijem zašto je Severina bijesna na sustav koji je zakazao i ogorčen sam što je predsjednik Vrhovnog suda onako reagirao – poručio je na kraju Grbin.

Peđa Grbin u razgovoru s Bjelovarčanima/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr
Peđa Grbin u razgovoru s Bjelovarčanima/Foto: Martina Čapo/MojPortal.hr

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!