Fotografija: Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković
Galerija
Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković

Gradsko vijeće: Uredit će se kružni tok kod Dalita, SDP traži azil za životinje

Stevica Benedek iz SDP-a je Istaknuo kako je Daruvar među jedinim malim gradovima koji nema takvo sklonište, a odgovorio mu je gradonačelnik Damir LneničekDaruvarsko Gradsko vijeće održalo je u utorak 21. sjednicu koja je, uobičajeno, počela aktualnim satom. Stevica Benedek iz SDP-a imao je dva prijedloga. 

- Iza Plodina, prema Gornjem Daruvaru zavoj je napravljen kontra i malo-malo vozila završavaju na krovu. Bilo bi idealno da se barem branik napravi jer svi završavaju na krovu - kazao je Benedek. 

Uputit će dopis Hrvatskim cestama

Gradonačelnik Damir Lneniček složio se rekavši kako je to pitanje u ingerenciji Hrvatskih cesta te će im uputiti dopis. 

Benedek je zatim predložio da se u Daruvaru napravi azil za napuštene životinje. Istaknuo je kako je Daruvar među jedinim malim gradovima koji nema takvo sklonište. 

Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković
Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković

- Manji gradovi naplaćuju nam prijevoz. Također, bilo bi dobro da se otvori i hotel za pse, kada ljudi idu na godišnji odmor - rekao je podsjetivši da je novim izmjenama zakona napuštanje životinja kazneno djelo za koje se ide u zatvor. 

Gradonačelnik Lneniček rekao je kako je Daruvar imao azil, ali ga više nema te će se raditi u tom smjeru.

- Planovi postoje, da u svakoj županiji bude veliki azil, vidjet ćemo kako će se to razvijati - kazao je. Komentirajući ideju o hotelu za pse Lneniček je rekao kako je to stvar privatne inicijative.

- Ako se pojavi privatna inicijativa mi ćemo je svakako podržati - rekao je daruvarski gradonačelnik. 

Što s poduzetnicima?

Tomislava Karaulu zanimalo je kako se grad odnosi prema poduzetnicima koji su, ocijenio je, nositelji identiteta i duha grada.

Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković
Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković

- Ponosimo se marnim poduzetnicima, ali njihov život nije lagan u današnjem globaliziranom poslovnom svijetu, svaka pomoć Grada predstavlja izuzetan doprinos. Zaboravljamo često neke poduzetnike, prolazili su kroz ekonomske krize, borbu na tržištu, a ostali su čvrsto na nogama. Kako ćete se i kojim mjerama pobrinuti za njih? - pitao je Karaula. 

Mjere za poduzetnike

Odgovorio mu je gradonačelnik Lneniček. 

-: Mogu svim poduzetnicima reći samo - hvala. Provodimo mjere, Razvojna agencija (RADA) je na raspolaganju od 2017., niz naših manjih i srednjih poduzetnika koristi mjere. Želim im puno uspjeha. Osluškujemo potrebe, moramo se uklopiti u ono što kao Grad možemo. Imali smo sastanak s Pivovarom koja radi, zapošljava, radi u tri smjene... Imali smo sastanak s Obrtničkom komorom gdje se vidi porast broja obrta. Dugo nismo imali brojku od više od 600 poduzeća i obrta. Pomagat ćemo sukladno mogućnostima - kazao je Lneniček. 

Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković
Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković

Vijećnike je zanimalo i što će biti s gradskom fontanom te Tošinim izvorom. Doznalo se da je uređenje u tijeku. Od prvog svibnja u funkciji bi trebali biti i "E-bicikli" koji se nalaze u Turističkoj zajednici. 

Zastupnici su nakon toga počeli s radom na prvoj točki. Usvojeno je tako Godišnje izvješće o izvršenju proračuna u 2023. godini. Razgovaralo se, u sklopu točke o potrebama u kulturi, o uređenju Kina 30. svibnja. 

- Pred nama je još nabava platna, vjerujemo da će se tu uključiti i Ministarstvo kulture - rekao je Lneniček. 

Vijećnicu Snježanu Sabo zanimalo je zašto se dižu donacije udrugama za 23.000 eura. 

Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković
Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković

- Potrebe postoje, a mi dugo nismo mijenjali taj iznos - objasnio je Lneniček. 

Uređenje kružnog toka

Nju je zanimalo i zašto su štandovi stalno u centru grada. 

- Bit će često do 1. studenog. Počinje sezona, od Dana piva, Vinodara, Rockabillyja... uzvratio je gradonačelnik. 

Najavljeno je i uređenje kružnog toka kod Dalita, ali je također istaknuto kako je ta problematika u ingerenciji Hrvatskih cesta. 

- Odrekli smo se povećanja poreza, raspolažemo s onim što imamo - kazao je Lneniček.

Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković
Foto: Grad Daruvar/Predrag Uskoković

Sabo je također postavila pitanje financiranja medija u Daruvaru. Zanimalo ju je zašto se ne raspisuje transparentni javni natječaj. Lneniček je odgovorio kako to nije obaveza, ali će biti provedeno u budućnosti. Sabo je htjela znati i zašto je proračun Turističke zajednice Grada Daruvara povećan za deset tisuća eura. Riječ je o troškovima promidžbe, objašnjeno je.

Javna priznanja

Grad Daruvar donio je i odluku o kratkoročnom kreditu. 

- Planiramo se kratkoročno zadužiti do 700.000 eura, uz rok do 31. 5. 2025. te uz fiksnu kamatu. Kreditno opterećenje Grada je u ovom trenutku samo oko 900 tisuća eura, za TVP. Imamo dopušteno prekoračenje na računu ali ga ne koristimo u cijelosti. Prekoračenje koristimo samo kao osiguranje likvidnosti - objasnili su, a odluka je donesena jednoglasno. 

Gradski vijećnici usvojili su i prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada. Jednoglasno je odlučeno da će počasnim građaninom povodom Dana Grada Daruvara biti proglašen biskup požeško-slavonski Antun Škvorčević, zbog svojih zasluga u osnivanju župe. Sv. Antuna Padovanskog. Njemu se, za osnivanje župe Sv. Antuna Padovanskog u Daruvaru te inicijativu međureligijskog dijaloga,zalaganje za mir i provođenje ekumenizma dodjeljuje i posebna Povelja Grada te ključevi Grada.

Biskup Antun Škvorčević/Foto: Nikica Puhalo/mojPortal.hr
Biskup Antun Škvorčević/Foto: Nikica Puhalo/mojPortal.hr

."Posmrtno priznanje" Grada Daruvara dobiva Nenad Peter, za dugogodišnji doprinos javno-društvenom životu i aktivnom sudjelovanju u radu predstavničkog tijela Grada Daruvara.

Javna priznanja dobivaju još Vladimir Bertić za aktivno kulturno-umjetničko djelovanje, Slavko Petr za doprinos sportu, zatim Karel Blaha za izniman doprinos u kulturnom stvaralaštvu češke nacionalne manjine. 

Kolektivno priznanje Grada Daruvara za 2024. pripada Ženskom pjevačkom zboru Češke Besede Daruvar,  za očuvanje tradicije i kulturne baštine. Veterinarska ambulanta Karaula bit će nagrađena zbog razvoja poduzetništva, pružanja zdravstvenih usluga i podizanja standarda u veterinarskoj medicini, a tvrtka Tehnotrade dobila je priznanje za doprinos razvoju poduzetništva i inovativnost u prehrambenoj industriji. 

Pojedinačna priznanja

Erste&Steiermaerkische banka nagrađena je za očuvanje spomenika kulturne baštine.

Pojedinačna priznanja dobili su Romana Rašetić, Zdenko Lipovski, Dragutin Šafar, Katica Tomašković, Antun Romozi i Ljudevit Havranek kao i Varga Vendel te Vlatka Danek i Mladen Uršan. Za aktivan rad dobili su priznanje i pripadnice Češke Besede Gornji Daruvar, kao i Daruvarske mažoretkinje DA-ME. Priznanja idu i dobrovoljnim darivateljima krvi koji su krv dali najmanje 75 puta. To su Miroslav Božić, Miroslav Maroši, Tomislav Modruš, Alen Štraser, Dejan Takač i Viktor Vašatko. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!