Fotografija: Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Gradsko vijeće ima dvije nove vijećnice, Zavičajni muzej dobiva kustosa, a SDP-ovci nisu došli

Gradsko vijeće imalo dvije nove vijećnice, Željku Joščak i Mihaelu Idžanović koje su zamijenile Eminu Šimek Kovačić i Nenada Petera, koji su svoje mandate stavili u mirovanjeJedna od kraćih sjednica u povijesti sjednica gradskih vijeća održana je danas u Velikoj vijećnici Grada Daruvara. Naime, sjednica je morala biti održana po ubrzanom postupku jer zakon traži da se unutar tri mjeseca održi barem jedna sjednica Gradskog vijeća. 

Tako je danas daruvarsko Gradsko vijeće dobilo dvije nove vijećnice, Željku Joščak i Mihaelu Idžanović koje su zamijenile dosadašnje vijećnike Eminu Šimek Kovačić i Nenada Petera, koji su svoje mandate stavili u mirovanje na neodređeno vrijeme. Emina Šimek Kovačić više nije mogla obnašati dužnost vijećnice jer je dobila posao u Gradskoj upravi u Upravnom odjelu za financije i proračun, a to su prema zakonu dvije nespojive dužnosti.

Nove vijećnice Željka Joščak i Mihaela Idžanović/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Nove vijećnice Željka Joščak i Mihaela Idžanović/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Vijećnik Nenad Peter stavio je mandat u mirovanje na neodređeno vrijeme iz osobnih razloga. 

Na sjednici je usvojena Odluka o izmjeni i dopuni Statuta javne ustanove Zavičajni muzej Daruvar. Naime, Zavičajni muzej Daruvar treba zaposliti još jednog radnika i to kustosa. No, prema dosadašnjem Statutu, odluke o novim zaposlenjima treba donijeti Upravno vijeće kojeg muzej - nema. Zbog toga se glasalo o izmjeni Statuta prema kojem bi se v. d. ravnateljici Mariji Ivandekić dala ovlast zapošljavanja. Odluka o izmjeni Stauta usvojena je jednoglasno.

Također se odlučivalo o pokretanju postupka parcelacije i prijenosa vlasništva na dijelu katastarske čestice broj. 795 k.o. Daruvar. Zbog čega se radi parcelizacija i prijenos vlasništva, koja je također jednoglasno usvojena, vijećnicima je objasnio gradonačelnik Damir Lneniček. 

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Grad Daruvar je bez naknade ustupio Ekonomskoj i turističkoj srednjoj školi prostor dijela gradske dvorane i dva prostora koji se nekad bili lokali kako bi Ekonomska i turistička škola mogla održavati nastavu u jednoj smjeni. Zbog toga od Županije tražimo da nam ustupi dio zemljišta kako bismo imali nesmetan prolaz do školske dvorane - rekao je gradonačelnik Damir Lneniček koji je vijećnicima također podnio i izvješće o radu u prvih šest mjeseci. 

Ova je sjednica Gradskog vijeća bila specifična i po tome što nije bilo Aktualnog sata te zbog toga što se na njoj nije pojavio ni jedan vijećnik iz redova SDP-a. Prema informacijama koje smo dobili, vijećnici SDP-a su obavijest o ovoj hitnoj sjednici dobili dva dana ranije te zbog ranije dogovorenih obaveza nisu mogli biti prisutni te su svoj nedolazak najavili Gradskom vijeću e-mailom.

Nazvali smo i predsjednika daruvarskog SDP-a Igora Jareša kako bismo s njegove strane čuli je li njihov nedolazak svojevrstan prosvjed zbog kratkog roka za proučavanje materijala (kako se šuškalo u vijećnici) ili je ipak riječ o prekratkom vremenu za reorganizaciju njihovog ranije dogovorenog dnevnog rasporeda.

Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Jareš nam je rekao kako sada ne bi komentirao tu situaciju, ali je najavio da će o njoj govoriti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

A sljedeća sjednica Gradskog vijeća Daruvara, koja je najavljena za 14. listopada, trebala bi biti bitno burnija od ove jer će se na njoj raspravljati o rebalansu ovogodišnjeg proračuna Grada.