Fotografija: U Dječjem vrtiću Bjelovar nisu se nadali uštedi jer se troškovi iz godine u godinu povećavaju/Foto: Martina Čapo
Galerija
U Dječjem vrtiću Bjelovar nisu se nadali uštedi jer se troškovi iz godine u godinu povećavaju/Foto: Martina Čapo

Gradski vrtić Bjelovar će za ušteđenih 167 tisuća kuna kupiti automobil, igračke i opremu

Svake godine bi prije imali oko milijun kuna ulaganja u popravke, sada toga više nema, pojasnio je gradonačelnik Dario Hrebak otkud silne uštedeBJELOVAR - U svega 24 sata bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na tri različite press konferencije pohvalio se golemim uštedama na koje ni sami nisu računali. Nakon Doma kulture gdje se uštedjelo gotovo dva milijuna kuna na energetskoj obnovi pa zatim uvida u gradske financije koje stoje, kako prvi čovjek grada ističe, i više nego dobro unatoč ukidanju prireza, danas je tema bio Dječji vrtić Bjelovar koji je u prošloj godini uštedio čak 167 tisuća kuna.

Velike uštede

- Grad Bjelovar zajedno je s Dječjim vrtićem Bjelovar u posljednje tri godine uložio više od 35 milijuna kuna u vrtićki sustav. To je ogroman novac, a važno je napomenuti kako su svi vrtići energetski obnovljeni, ali i kako smo ušli u priču izgradnje novog vrtića, te kako smo uložili oko 14 milijuna kuna u projekt popodnevne smjene rada vrtića. Sve je to doprinijelo uštedama u svim bjelovarskim vrtićima, bilo gradskom, bilo onim privatnim - pojasnio je Hrebak dodavši kako je jučer potpisao odluku kojom dopušta Dječjem vrtiću Bjelovar prijenos ušteđenih 167 tisuća kuna u 2020. godinu u 2021. godinu. Dodao je kako su oni sami odredili na koji način će taj novac potrošiti. A odluka je da će kupiti novi električni automobil, nove didaktičke igračke te ostalu opremu.

Bez kredita

- Naš cilj je da u sljedećim godinama, nakon što smo infrastrukturu napravili, da radimo na unutrašnjem uređenju i podizanju standarda. A razmišljamo i o edukaciji djelatnika koju si dosad nisu mogli priuštiti - istaknuo je gradonačelnik naglasivši da gradski vrtić nema kredita, a sve ulaganja od spomenutih 35 milijuna kuna, Grad je sam podigao. Jedan kredit je već otplaćen, pojasnio je Hrebak, dok će i preostala dugovanja biti kroz dvije do tri godine podmirena.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak objasnio je našoj novinarki otkud silne uštede/Foto: Martina Čapo
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak objasnio je našoj novinarki otkud silne uštede/Foto: Martina Čapo

- Uštedi se nismo nadali jer se troškovi iz godine u godinu povećavaju. Međutim, zahvaljujući razumijevanju Grada i projektima koji se provode zadnjih nekoliko godina, mi smo stvorili jedan višak novca koji će nam itekako dobro doći. Budući da otvaramo novi objekt u Gudovcu, razmišljamo ekološki pa smo odlučili kupiti novi električni automobil koji bi nam dugoročno bio isplativ. U gradu već postoje mjesta za punjenje pa bi nam to značilo da bi se vozili za nula kuna - kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš dodavši kako trenutno imaju 480 djece u 24 skupine, a planirano je povećanje za nove tri skupine zahvaljujući novom objektu u Gudovcu. Lauš je priznala kako svakodnevno stižu novi upiti roditelja za upis njihovih mališana u gudovački dječji vrtić koji će moći primiti oko 60-ero vrtićaraca.

Samoodrživ vrtić

Inače, od ove godine trebala bi profunkcionirati aplikacija za upis mališana koja će olakšati posao i djelatnicima vrtića, ali i samim roditeljima. Taj projekt koji se provodi na razini Grada, trenutno je u fazi testiranja. Još jedna lijepa novost vezana uz gudovački dječji vrtić je da bi on trebao biti samoodrživ.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar, Anna Lauš/Foto: Martina Čapo
Ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar, Anna Lauš/Foto: Martina Čapo

- Imamo malu elektranu koja bi nas trebala opskrbljivati sa strujom i praktički ne bi trebali imati troška električne energije, a uz to bit će energetski održiv pa očekujemo da će računi za grijanje i ostalo biti minimalni – optimistična je Lauš koja točne brojke ušteda ne može znati sve dok vrtić ne počne s radom. Inače, od 2016. godine, odala je Lauš, otkako su objekti obnovljeni, srezali su račune za plin gotovo za polovicu, što je dokaz da se itekako isplatilo ulaganje u vrtiće.

Racionalno s novcem

- U posljednje četiri godine mi se vrlo racionalno ponašamo s gradskim novcem, što medijski nije baš najbolje prezentirano, a imamo i 15 zaposlenih osoba manje u gradskim ustanovama. Radimo na tome da uštedimo gdje god možemo. Primjerice, prije smo ulagali u „krpanje“. Sada toga više nema. Znatna sredstva uložila su se u vrtiće, škole, bazen… Svake godine bi prije imali oko milijun kuna ulaganja u popravke, sada toga više nema. Barem šest, sedam godina smo lišeni toga. Primjerice, sva ovogodišnja decentralizirana sredstva uložit će se u projektiranje VI. Osnovne škole - tako je Hrebak odgovorio novinarki portala MojPortal.hr na pitanje otkud silne uštede novca u vrijeme krize.