Fotografija: Izgled budućeg učeničkog doma u Daruvaru
Galerija
Izgled budućeg učeničkog doma u Daruvaru

Gradski vijećnici jednoglasno podržali odluku o gradnji učeničkog doma u Daruvaru

"Ako prođe projekt uređenja Petrovog vrha, sasvim sigurno stiže i ekološki prihvatljivo vozilo, odnosno turistički vlakić", kazala je pročelnica CetinIako su sve odluke donesene jednoglasno, 20. sjednica daruvarskog Gradskog vijeća u utorak se oduljila jer je bilo dosta pitanja gradskih vijećnika.

Gradonačelnik Damir Lneniček nije prisustvovao sjednici gradskog vijeća jer je bio na sastanku u ministarstvu u Zagrebu pa su vijećnici svojim pitanjima "rešetali" pročelnike. Mnogi ipak nisu dobili odgovore, odnosno, rečeno im je da će im odgovor Grada biti dostavljen pismeno.

Aktivirati gradska zemljišta

Vijećnik SDP-a Dalibor Jareš tako je primijetio kako u Daruvaru u posljednjih godinu, dvije, kronično nedostaje građevinskih zemljišta stambene namjene. 

- Obitelji su prisiljene kupovati nekretnine po vrlo velikim cijenama. Jasno je da je sve to zakon ponude i potražnje, prodavatelji kalkuliraju s cijenama. Pitam može li grad aktivirati svoja zemljišta. Postoje lokacije gdje bi se moglo rasparcelirati zemljište i dati ljudima na nešto naprave. Meni je osobno nevjerojatno da imamo Ulicu Ivana Cankara u kojoj je izgrađeno sedam kuća, a nema kanalizacijske mreže - rekao je Dalibor Jareš kojem je obećan pismeni odgovor. 

Dalibor Jareš/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Dalibor Jareš/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

On je postavio i drugo pitanje, a koje se tiče Rimske park šume. 

- Odaje se dojam da je veoma zapuštena, staze su zapuštene. To je šuma u centru grada. Ne bi trebalo puno novaca da se sve obnovi - kazao je Jareš. 

Od komunalnih i prometnih problema spomenuo se i stari kružni tok, kao i pitanje gradnje novog kod Dalita jer se tamo navodno događaju situacije u kojima blatnjavi kamioni jure velikom brzinom. 

Gradsko vijeće Grada Daruvara podržalo je raspoređena sredstva za financiranje političkih stranaka. Najviše je tako otišlo vladajućem HDZ-u koji je za svoja četiri vijećnika dobio 1858,12 eura. No, svatko je dobio ponešto, uključujući i nezavisne zastupnike. 

Strankama isti iznos

- Raspoređena sredstva iz ove Odluke doznačuju se na račun političkih stranaka odnosno poseban račun nezavisnih vijećnika/ca tromjesečno u jednakim iznosima odnosno ako se početak ili završetak mandata ne poklapaju s početkom ili završetkom tromjesečja, u tom tromjesečju isplaćuje se iznos razmjeran broju dana trajanja mandata - objašnjeno je u odluci koju je Gradsko vijeće donijelo jednoglasno. Istaknuto je da nije bilo povećanja naknada političkim strankama. 

Sjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara/ Foto: Predrag Uskoković/ Grad Daruvar
Sjednica Gradskog vijeća Grada Daruvara/ Foto: Predrag Uskoković/ Grad Daruvar

Izabran je Gradski savjet mladih. Rečeno je da je stigla samo jedna ponuda te je svih pet predloženih zadovoljilo uvjete. Nakon usvajanja odluka, najkasnije u roku mjesec dana, oni bi trebali početi s radom. Izabrani su i novi suci porotnici. 

Usvojena je i odluka o gradnji Učeničkog doma u Daruvaru. Riječ je o sporazumu između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Županije bjelovarsko-bilogorske te Grada Daruvara. Troškovnik se uklapa, rečeno je, a  Grad će nekretninu kasnije ustupiti Ekonomsko-turističkoj školi. 

Projekt učeničkog doma za koji je spremno i zemljište
Projekt učeničkog doma za koji je spremno i zemljište
Vizualizacija budućeg učeničkog doma u Daruvaru
Vizualizacija budućeg učeničkog doma u Daruvaru

Vijećnica Snježana Sabo (Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste Vladimir Bilek) imala je pitanje oko potpore poduzetnicima. Istaknula je kako je problem što poduzetnici ostaju bez primanja u jednom dijelu. 

Pročelnica Danica Cetin rekla je kako shvaća situaciju, ali i napomenula da je riječ o proračunu koji je usvojen od strane Gradskog Vijeća. 

Pročelnice Emina Šimek Kovačić i Danica Cetin/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Pročelnice Emina Šimek Kovačić i Danica Cetin/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- Ostali smo bez prireza, sredstva su smanjena, to svi znamo. Cilj nam je bio ne ukidati mjere. Jasno nam je da se nekome tko plati stroj 30.000 eura naša potpora ne čini velika, sredstva su lani bila izdašnija, ali to je ono što za sada možemo - objasnila je Cetin. 

Postavilo se pitanje kontrole trošenja poticajnih sredstava, na što su gradske vlasti odgovorile kako je to državni problem. Naime, zakonski je nemoguće kontrolirati tko što čini nakon godinu ili dvije od dobivanja poticaja. 

Također, vijećnica Ines Marijanović (NL Damir Bajs i partneri) pitala je što s poduzetnicima u Poduzetničkoj zoni Dalit koji su, kako tvrdi Marijanović, svoje parcele pretvorili u smetlište te se građevinski otpad može krcati prikolicama.

Vijećnica Ines Marijanović/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar
Vijećnica Ines Marijanović/Foto: Predrag Uskoković/Grad Daruvar

- Dobivaju li i oni poticaje - zanimalo je vijećnicu Marijanović?

- Ako je zemljište u njihovom vlasništvu mi ih možemo samo upozoriti - kazala je Cetin. 

Turistički vlakić u planu

Sabo je pitala i što je s korisnicima Digitalnog inovacijskog centra. Ima, kaže, informacije da neki zakupnici koriste to što su zakupu, ali u prostore uopće ne dolaze. Cetin je pojasnila kako uvjet zakupa radnih jedinica ili prostora nije da netko tamo mora boraviti.

Snježana Sabo/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Snježana Sabo/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Postavilo se naposljetku i pitanje turističkog vlakića.

- Ako prođe projekt uređenja Petrovog vrha, sasvim sigurno stiže i ekološki prihvatljivo vozilo, odnosno vlakić- kazala je pročelnica Cetin. Govorila je pritom o činjenici da Daruvar još čeka odluku o šest milijuna eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti za uređenje planinarskog doma, zvjezdarnice i niza drugih sadržaja na Petrovom vrhu. Dodala je kako zasad nema novih informacija, osim da je projekt na listi čekanja.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!