Fotografija: Novih oko 195.000 kuna iz pakračkog proračuna otići će na ime poticaja gospodarstvu na račune 29 pakračkih poduzetnika/Foto: Pakrački list
Galerija
Novih oko 195.000 kuna iz pakračkog proračuna otići će na ime poticaja gospodarstvu na račune 29 pakračkih poduzetnika/Foto: Pakrački list

GRADSKE MJERE Pakračkim poduzetnicima novih 195.000 kuna poticaja

Poduzetnici su se mogli natjecati za potpore iz sedam mjera, a najkorištenija je bila mjera sufinanciranje troškova ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinuPAKRAC - Novih oko 195.000 kuna iz pakračkog proračuna otići će na ime poticaja gospodarstvu na račune 29 pakračkih poduzetnika, bilo da je riječ o obrtu, tvrtkama ili OPG-ovima i poprilično različitih djelatnosti. Oni su danas u gradskoj vijećnici potpisali o tome ugovore s Gradom Pakracem, piše Pakrački list.

Time se broj isplaćenih, odnosno ugovorenih potpora u ovoj godini povećava na 91 u ukupnoj vrijednosti od 649.000 kuna, a svi oni su dodijeljeni temeljom zahtjeva prispjelih nakon javnog natječaja objavljenog 1. ožujka, izvijestila je Zrna Garača, viša stručna suradnica u gradskoj upravi.

Potpore iz sedam mjera

Temeljom tog natječaja poduzetnici su se mogli natjecati za potpore iz sedam mjera, a najkorištenija i u ovoj godini je bila mjera sufinanciranje troškova ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu (do 10.000 kn) koja je bila prisutna u 83 zahtjeva s ukupno 544.000 kuna.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

U tri slučaja je poticaj isplaćen temeljom mjere poticaji za nova zapošljavanja, odnosno otvaranje novih obrta, trgovačkih društava i slobodnih zanimanja, a još su bile prisutne, ali manje korištene mjere sufinanciranje ulaganja u razvoj inovacija i patenata (do 10.000 kn), sufinanciranje troškova zakupa poslovnog prostora do 25 posto godišnje zakupnine, sufinanciranje izrade projektne dokumentacije i sufinanciranje ulaganja u poboljšanje i prilagodbu poslovnog prostora za obavljanje poslovne djelatnosti, unutarnjeg uređenja poslovnih prostora/radionice kroz građevinske, obrtničke i instalaterske radove od 5.000 do 15.000 kuna.

Milijun kuna godišnje

Gradonačelnica Anamarija Blažević je zahvalila poduzetnicima na suradnji te ih pozvala da svojim prijedlogom sudjeluju u izmjeni i dogradnji ovakvog programa poticanja poduzetništva u idućoj godini čiji se natječaj očekuje krajem veljače. Podsjetila je da Grad već godinama provodi ovakav program mjera i da se krenulo 250.000 kuna, dok se danas na različite načine gospodarstvo iz proračuna pomaže s više od milijun kuna godišnje što je značajan udio u gradskom proračunu.

Zaposlenici gradske uprave poduzetnike su podsjetili da podliježu kontroli namjenske iskoristivosti sredstava te da je bilo i slučajeva povrata što se želi izbjeći, piše Pakrački list