Fotografija: Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija pozorno je slušao učenike i odgovarao im na sva njihova pitanja/Foto: Grad Garešnica
Galerija
Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija pozorno je slušao učenike i odgovarao im na sva njihova pitanja/Foto: Grad Garešnica

Gradonačelnik Josip Bilandžija odgovarao na pitanja učenika u Garešnici

Učenici su gradonačelnika Garešnice upoznali s radom svojih Vijeća, postavljali su mu pitanja i iznosili svoje ideje i željeGradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija bio je gost na sjednicama vijeća učenika u Srednjoj školi August Šenoa u Garešnici i Osnovnoj školi Garešnica.

Učenici su ga upoznali s radom svojih Vijeća učenika, postavljali mu pitanja i iznosili svoje ideje i želje. Nakon što im je odgovorio na pitanja, informirao ih je o svom radu, poduzetim aktivnostima i postignutim rezultatima, a istaknuo je i prepoznavanje i zalaganje za donošenje odluka i provođenje aktivnosti za poboljšanje kvalitete života djece u gradu Garešnici.

Mali ljudi

- Djeca su čudo. To su mali, pametni, inteligentni i savjesni ljudi. Pitali su me mogu li im povećati broj sati tjelesnog odgoja jer obožavaju taj predmet, zanimalo ih je kako funkcionira gradska uprava, sve ih to interesira. Grad Garešnica uskoro treba dobiti povelju Grad Garešnica-prijatelj djece upravo zbog svega što smo učinili, što činimo i što ćemo učiniti za našu djecu i mlade - rekao nam je gradonačelnik Garešnice, Josip Bilandžija.

Garešnica se još 2019. godine dobrovoljno uključila u Akciju "Grad-prijatelj djece" kako bi stekao počasni naziv "Grad Garešnica-prijatelj djece"/Foto: Grad Garešnica
Garešnica se još 2019. godine dobrovoljno uključila u Akciju "Grad-prijatelj djece" kako bi stekao počasni naziv "Grad Garešnica-prijatelj djece"/Foto: Grad Garešnica

Naime, prema njegovim riječima, Grad Garešnica dobrovoljno se uključio u Akciju "Grad-prijatelj djece" još 2019. godine jer brine o zaštiti djece i njihovim pravima i potrebama, od rođenja do studenskog razdoblja. Uz značajna ulaganja u igrališta, dječje vrtiće i škole, sufinanciranja udžbenika i dodjeljivanja stipendija, kontinuirano se radi i na povećanju standarda i zadovoljstva djece i mladih na području Garešnice.

Vijeća učenika znaju biti itekako zanimljiva/Foto: Grad Garešnica
Vijeća učenika znaju biti itekako zanimljiva/Foto: Grad Garešnica

- Cilj Akcije je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana te roditelje i djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece, priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici - istaknuo je gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija na Vijeću učenika spomenute srednje i osnovne škole u Garešnici.

Podsjetimo, Gradovi prijatelji djece (Child Friendly Cities) globalna je inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece jer je upravo blagostanje djece važan pokazatelj zdravog okružja, demokratskog društva i dobrog upravljanja.

Konvencija o pravima djeteta

Akciju “Gradovi i općine - prijatelji djece“ pokrenuli su Savez društava “Naša djeca“ Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju 1999. godine, a povodom desete godišnjice usvajanja Konvencije o pravima djeteta UN-a sa ciljem motiviranja i stimuliranja odraslih da zajednički i usklađeno osiguraju potpunije ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji.

Akciju provodi Središnji Koordinacijski odbor, kojeg čine predstavnici Saveza DND Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz suradnju Ministarstva i pod pokroviteljstvom UNICEF-a za Hrvatsku.  Akciju podržavaju Udruga gradova i Udruge općina te Hrvatska zajednica županija.

Priprema za život

Cilj Akcije je motivirati odrasle u lokalnim zajednicama da potpunije ostvaruju prava i potrebe djece priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici.

Program Akcije obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Tako je hrvatski program razrađen putem 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece:

*Programiranje i planiranje za djecu,

*Financijska sredstva za djecu,

*Podrška i potpora udrugama za djecu,

*Dijete u sigurnom i zdravom gradu,

*Zdravlje djece,

*Odgoj i obrazovanje djece,

*Socijalna skrb za djecu,

*Kultura i šport za djecu,

*Slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i

*Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.

U akciju se može uključiti svaki grad i općina u Hrvatskoj koja dobrovoljno odluči ostvarivati cilj i program akcije te dokazati i pokazati što je učinjeno za djecu.