Fotografija: Marija Jungić i Marko Marušić, kandidati HDZ-a i HSLS-a/Foto: Martina Čapo
Galerija
Marija Jungić i Marko Marušić, kandidati HDZ-a i HSLS-a/Foto: Martina Čapo

Gradonačelnici redom pomeli konkurenciju, velika bitka vodit će se za mjesto župana BBŽ

U Županijskoj skupštini HDZ očekuje većinu koju bi mogao složiti sa političkim partnerima, a što se mjesta župana tiče, Marušić i Bajs u ovom trenutku su gotovo izjednačeniVećina biračkih mjesta na lokalnim izborima  je obrađena i sada je situacija prilično jasna uz nekoliko nedoumica. Donosimo vam pregled rezultata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji za gradove, općine i vijeća, kao i rezultate utrke za Županiju i Županijsku skupštinu. Niže su također rezultati za Pakrac i Lipik.

BJELOVAR

Prema nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Dario Hrebak više je nego uvjerljivo osvojio novi mandat. Zasad ima podršku 67,21 posto birača i uvjerljivo je pobijedio u prvom krugu izbora za gradonačelnika.

- Prije svega, hvala svim Bjelovarčanima na ovako velikom povjerenju koje su nam dali. Iako nemamo sve službene informacije, već sada možemo zaključiti da smo uvjerljivo pobijedili u prvom krugu. Pobjeda je više nego uvjerljiva, međutim nema likovanja. Iskreno, pozitivno sam šokiran, jer ovakvu podršku građana nismo očekivali. S jedne strane nam je drago, ali ujedno ovakav rezultat strašno nas obvezuje u iduće četiri godine. Već sada osjećam veliki teret na svojim leđima, ali Igor i ja spremni smo uhvatiti se i s tim u koštac. Stvarno smo iznenađeni ovakvim rezultatom, naprosto nemam riječi, osim da sam siguran da će sada još više raditi. U ovom trenutku još uvijek ne znam kakav je sastav Gradskog vijeća, no bez obzira što imamo veliku većinu moram reći da su apsolutno svi dobrodošli u naš tim, kazao je nakon prvih rezultata stari/ novi bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, dodavši da za Bjelovar najbolje tek dolaze - komentirao je pobjedu Dario Hrebak.

Dario Hrebak premoćno je pobijedio u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo
Dario Hrebak premoćno je pobijedio u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo

Protukandidat iz HDZ-a Zoran Bišćan telefonskim pozivom mu je još prije 21 sat i prvih neslužbenih rezultata čestitao na novom mandatu.

Također, nepotpunim rezultatima DIP-a, lista HSLS-a za Gradsko vijeće ima 42,9 posto glasova, lista Damira Bajsa 17,17, dok je lista HDZ-a i HDS-a na 15,43 posto glasova. Domovinski pokret osvojio je 8,08 posto glasova, Centar i Demokrati 6,62 posto. SDP zasad ima 5,8 posto, Most 2,11 i DHSS 1,85 posto glasova.

DARUVAR

Prema nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, Damir Lneniček, aktualni gradonačelnik Grada Daruvara premoćno je pobijedio u prvom krugu sa zasad 64,8 posto glasova. Njegovi glavni konkurenti, Igor Jareš (SDP) dobio je 19,97 posto glasova, Tanja Herceg (neovisna kandidatkinja koju podržava Damir Bajs i koalicija od 10 političkih stranaka) 10,3 posto, a Željko Kudeljka (Domovinski pokret) 2,67 posto. 

- Kao prvo zahvaljujem se svojoj prvoj i jedinoj zamjenici Vandi Cegledi, ovaj rezultat prihvaćam kao zahvalnost, ali i kao odgovornost i obavezu budući da sutra opet krećemo ispočetka. Ono što smo radili dosad, radili smo dobro i trebamo nastaviti tako i dalje - komentirao je pobjedu na izborima Damir Lneniček. 

Damir Lneniček i Vanda Cegledi vodit će Daruvar još četiri godine/Foto: MojPortal.hr
Damir Lneniček i Vanda Cegledi vodit će Daruvar još četiri godine/Foto: MojPortal.hr

Prema neslužbenim rezultatima, HDZ-ova lista s HSU-om i HDS-om zasad ima 45,37 posto podrške birača, SDP-ova lista osvojila je 18,11 posto glasova, Kandidacijska lista grupe birača Vladimir Bilek17,98 posto, a Damir Bajs Nezavisna lista s koalicijskim partnerima 12,80 posto glasova. 

Igor Jareš u stožeru SDP-a/Foto: Daria Marković
Igor Jareš u stožeru SDP-a/Foto: Daria Marković

Domovinski pokret osvojio je 4,27 posto glasova, a HSLS samo 2 posto glasova za Gradsko vijeće.

GRUBIŠNO POLJE

U Grubišnom Polju utrku za gradonačelnika u prvom je krugu, kako se čini, riješio aktualni gradonačelnik s 56,25 posto podrške birača, Sebastijan Svat (SDP, HSS) dobio je 19,03 posto podrške, Željko Held (Kandidat grupe birača) 7,27 posto, Zlatko Biondić iz Domovinskog pokreta 7,16 posto, a lista Damira Bajsa i koalicijskih partnera 6,08 posto glasova birača. 

Na listi za Gradsko vijeće također je premoćno pobijedila lista HDZ-a s 52,92 posto glasova, nezavisna lista Damira Bajsa s koalicijskim partnerima 28,77 posto glasova, Domovinski pokret 7,57 posto glasova, Kandidacijska lista grupe birača 6,65 posto glasova te HSU 4,05 posto glasova.

GAREŠNICA

U Garešnici je također premoćnu pobjedu odnio HDZ. U utrci za gradonačelnika Josip Bilandžija osvojio je čak 68,53 posto glasova. 

- Zadovoljni smo s rezultatima izbora. Nastavit ćemo raditi odgovorno i transparentno kao i dosad u cilju što boljeg razvoja Grada Garešnice - kratko nam je komentirao pobjedu Josip Bilandžija. 

Josip Bilandžija, gradonačelnik Garešnice/Foto: MojPortal.hr
Josip Bilandžija, gradonačelnik Garešnice/Foto: MojPortal.hr

Njegov protukandidat Slaven Đurđević (SDP) osvojio je 13,72 posto glasova, Domagoj Balja (DP) 5,26 posto glasova, Mario Juretić (PH) 4,78 posto, Siniša Glavaš (Kandidat grupe birača 3,09 posto i Aida Sučić (Damir Bajs nezavisna lista i koalicijski partneri) 2,54 posto glasova. 

Što se Gradskog vijeća tiče, i tu je HDZ ostvario veliku pobjedu. Njihova lista s HSLS-om i HSP-om osvojila je 53,77 posto glasova, Damir Bajs nezavisna lista s koalicijskim partnerima 16,43 posto, SDP 12,56 posto, Domovinski pokret 6,76 posto, Promijenimo Hrvatsku! 4,12 posto, Kandidacijska lista grupe birača (nositeljica Đurđica Šetit) 2,35 posto te Kandidacijska lista grupe birača (nositelj Siniša Glavaš) 2,35 posto.

ČAZMA

Dinko Pirak i na ovim je izborima dokazao da mu birači i dalje u velikom broju vjeruju. Kao gradonačelnički kandidat osvojio je čak 54,43 posto glasova, Ivana Sabljak Murlin (SDP) 24,24 posto, Kristijan Marinić kao kandidat Damir Bajs Nezavisne liste i koalicijskih partnera 8,95 posto, Igor Grčić (HSS) 6,2 posto glasova te Ana Pečić (DP) 4,16 posto glasova.

Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: MojPortal.hr
Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: MojPortal.hr

No, u Gradskom vijeću situacija je ipak nešto drukčija. Kandidacijska lista grupe birača Dinko Pirak osvojila je 36,76 posto glasova, SDP-ova lista 21,07 posto, Damir Bajs NL i koalicijski partneri 18,04 posto, HDZ-ova lista 12,87 posto te lista Domovinskog pokreta 6.02 posto.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Što se Županije tiče i tu je prema nepotpunim rezultatima situacija vrlo izjednačena. Marko Marušić, kandidat HDZ-a i HSLS-a za župana Bjelovarsko-bilogorske županije prema nepotpunim rezultatima ima 38,09 posto glasova, a aktualni župan Damir Bajs, 37,01 posto glasova.

Javnosti se obratio i kandidat HDZ-a za bjelovarskog-bilogorskog župana Marko Marušić, koji će kako sada stvari stoje u drugi krug ući s vodeće pozicije.

- Zahvaljujem se svim biračima koji su danas izašli na izbore, posebno onima koji su prepoznali ovu dobitnu kombinaciju. Također, zahvaljujem se te ujedno čestitam i svim ostalim protukandidatima, posebice gospođama Dragašević i Frčo te gospodinu Beljanu. Kako sada stvari stoje mi ćemo s našim partnerima imati većinu u Županijskoj skupštini, što je dokaz da naša županija teži promjenama, koje smo i kampanji zagovarali. Međutim, nije vrijeme za slavlje, sve dok naši susjedi iseljavaju, teško žive, odnosno dok smo u društvu najrazvijenijih županija. Po svemu sudeći narod je željan promjene i ja im se od srca zahvaljujem, poručio je kandidat HDZ-a Marko Marušić.

Marko Marušić i Marija Jungić/Foto: Martina Čapo
Marko Marušić i Marija Jungić/Foto: Martina Čapo

U stožeru Damir Bajs Nezavisne liste i koalicijskih partnera bili smo u trenutku kada je bilo 46 posto obrađenih rezultata. Budući da je u tome trenutku aktualni župan Bajs zaostajao za HDZ-ovim protukandidatom oko tri posto, te oko jedan posto za županijsku skupštinu, upitan je kako komentira trenutne rezultate.

- Zahvaljujem svim glasačima koji su izašli i glasali, prvenstveno onima koji su glasali za mene i moju listu. Pričekat ćemo službene rezultate jer neke općine praktički nisu još obrađene, ali kako god bilo, mi ćemo ići u drugi krug. Za dva tjedna ponovno će se otvoriti birališta – kako za županiju, tako i za mnoge gradove i općine. A rekao bih kako ćemo od sutra raditi i na nečemu drugome, a to je prikupljanje potpore kada govorimo o kandidatima koji nisu prošli. Moramo obaviti razgovore s nizom stranaka i dogovoriti kako ćemo u drugome krugu poraziti HDZ – kazao je samouvjereno aktualni župan Damir Bajs. Dodao je kako računa na potporu svih onih stranaka koje su bile u izborima, a koje ovoga trenutka nisu prošle.

Damir Bajs daje izjavu nakon rezultata izbora/Foto: Martina Čapo
Damir Bajs daje izjavu nakon rezultata izbora/Foto: Martina Čapo

Ivan Beljan (DHSS) osvojio je 7,66 posto glasova, Sandra Frčo (SDP) osvojila je 7,16 posto glasova, a Dubravka Dragašević (DP) 6,66 posto glasova. 

Tako da je izvjesno kako Marko Marušić i Damir Bajs ulaze u drugi krug izbora za župana.

Što se izbora za Županijsku skupštinu tiče, prema rezultatima koje je DIP imao u ponoć, Damir Bajs Nezavisna lista s koalicijskim partnerima osvojila je 32,05 posto glasova, HDZ 29,92, HSLS 16,14 posto, SDP 7,56 posto, DP 6,76 posto, DHSS 5,68 posto i Most 1,86 posto.

Općine Bjelovarsko-bilogorske županije

BEREK

Načelnik - Mato Tonković (HDZ)

Općinsko vijeće - HDZ 100 posto glasova

DEŽANOVAC

Načelnik - Josip Stjepanović (61,73 posto)

Gradsko vijeće - Lista HSU-a (nositelj J. Stjepanović) 48,33 posto, HDZ 22,54 posto, SDP 16,98 posto, DP 12,13 posto

ĐULOVAC

Načelnik - Tuna Ivić (HDZ, HSLS) 39,97 posto i Ivan Šilar (DP) 25,96 posto - Idu u drugi krug

Općinsko vijeće - HDZ, HSLS 38,96 posto, DBNL, HSU, SU, BUZ, HNS, Reformisti, NSH, GLAS, HSS BR) 26,21 posto, DP 24,92 posto, SDP i HSS 6,01 posto, SDSS 3,86 posto

HERCEGOVAC

Načelnik - Boro Bašljan (DHSS) 100 posto (bez protukandidata)

Općinsko vijeće - DHSS (65,58 posto), HSLS (18,2 posto), HDZ (16,2 posto), 

IVANSKA

Načelnik - Željko Mavrin (Damir Bajs NL i koalicijski partneri)

Općinsko vijeće - DBNL i koalicijski partneri 70,42 posto, HDZ 17,58 posto, SDP 6,39 posto, HSLS 5,59 posto

KAPELA

Načelnik - Danijel Kovačec (Kandidat grupe birača) 387 glasova i Vedran Križnik (HDZ) 48 glasova - (obrađena 1/3 biračkih mjesta)

Općinsko vijeće - Kandidacijska lista grupe birača 65,08 posto, HDZ 19,42 posto, SDP 12,6 posto, HSLS 2,89 posto

KONČANICA

Načelnik - Zlatko Bakunić (HDZ) 55,29 posto

Općinsko vijeće - HDZ 39,31 posto, DBNL, HSU, DEMOKRATI 24,82 posto, SDP 17,41 posto, DP 9,82 posto, Kandidacijska lista grupe birača (Mladen Herout nositelj) 8,62 posto 

NOVA RAČA

Načelnik - Darko Knežić (DB NL, HSU, SU, BUZ, HNS, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS BR) 75,18 posto

Općinsko vijeće - HSS 46,48 posto, DBNL, HSU, SU, BUZ, HNS, Demokrati, NSH, GLAS, HSS BR 23,7 posto, HDZ 13,8 posto, DP 6,18 posto, Kandidacijska lista grupe birača 5,08 posto, SDP, 2,45 posto, HSLS 2,28 posto

ROVIŠĆE

Načelnik - Slavko Priščan - 100 posto (bez protukandidata)

Općinsko vijeće - HDZ 100 posto

SEVERIN 

Načelnik - Žarko Žgela (HDZ) 46,94 posto i Antonio Babec (HSS, DBNL, HSU, SU, BUZ, HNS, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS BR) 44,36 posto - Idu u drugi krug

Općinsko vijeće - HDZ 45,47 posto, HSS, 40,31 posto, DP 7,75 posto, SDP 6,45 posto

SIRAČ

Načelnik - Igor Supan (DHSS) 78,39 posto

Općinsko vijeće - DHSS 49,94 posto, DBNL, HSU, SU, BUZ, HNS, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSSBR, HSS 16,64 posto, HDZ 15,25 posto, Kandidacijska lista grupe birača (nositelj Darko Rendić) 7,21 posto, DP 5 posto, SDP 4,19 posto, HSLS 1,74 posto

ŠANDROVAC

Načelnik - Dario Halauš (HDZ) 33,25 posto i Josip Dekalić (DHSS) 28,15 posto - Idu u drugi krug

Općinsko vijeće - HDZ 31,85 posto, HSLS 24,07 posto, DHSS 20,98 posto, DBNL 19,87 posto, SDP 3,2 posto 

ŠTEFANJE

Načelnik - Silvestar Štefović (HDZ) 100 posto (bez protukandidata)

Općinsko vijeće - HDZ 48,32 posto, HSLS 22,03 posto, DBNL, GLAS, HNS, HSU, SU, Demokrati, Reformisti, BSH, HSS BR, BUZ 20,51 posto, DHSS  9,11 posto

VELIKA PISANICA

Načelnik - Fredi Pali (Kandidat grupe birača) 58,67 posto

Općinsko vijeće - KLGB 54,35, DP, 21,39, HDZ 14,26, SDP 9,98 posto

VELIKA TRNOVITICA 

Načelnik - Ivan Marković (HDZ) 60,68 posto

Općinsko vijeće - HDZ 53,97, HSS 26,14, DBNL, HSU, SU, BUZ, HNS, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS BR 13,14 posto, DP 6,72 posto

VELIKI GRĐEVAC

Načelnik - Tomislav Pavlečić  (HNS, DBNL, SPD, GLAS, BUZ, HSS, Demokrati, SU, Reformisti, HSS BR, HSU, NSH) 64,32 posto

Općinsko vijeće - HNS, Reformisti 28,77 posto, DBNL, HSU, BUZ, Demokrati, NSH, GLAS, HSS BR, HSS 25,88 posto, HDZ 17,28 posto, DP 11,74 posto, HSLS 10,12 posto, SDP 6,68 posto

VELIKO TROJSTVO

Načelnik - Ivan Kovačić (HSS, DBNL, HSU, SU, BUZ, HNS, Demokrati, reformisti, NSH, GLAS, HSS BR) 39,29 posto i Marko Kutanjac (HSLS) 37,11 posto - Idu u drugi krug

Općinsko vijeće - HSLS 35,81 posto, HSS 25,65 posto, DBNL, HSU, SU, BUZ, HNS, Demokrati, Reformisti, NSH, GLAS, HSS BR 19,35 posto, HDZ 10,77 posto, DP, 8,4 posto

ZRINSKI TOPOLOVAC

Načelnica - Jasna Mikles Horvat (HDZ) 55,27 posto

Općinsko vijeće - HDZ 55,55 posto, HSLS 37,39 posto, DP 7,05 posto

Požeško-slavonska županija

PAKRAC

U Pakracu iznenađenja nije moglo biti jer aktualna gradonačelnica Anamarija Blažević nije imala protukandidata za nju je glasalo 1798 birača Grada Pakraca. 

Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Nikica Puhalo
Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca/Foto: Nikica Puhalo

No, i u Gradskom vijeću je njezina lista dominantna. Naime, lista HDZ-a osvojila je 68,12 posto glasova, SDP je osvojio 23,43 posto glasova, a lista SDSS-a 8,44 posto glasova.

LIPIK

Aktualni gradonačelnik Lipika Vinko Kasana uvjerljivo je osvojio još jedan gradonačelnički mandat. Za njega je glasalo čak 71,63 posto birača, dok je njegov jedin protukandidat Tomislav Lneniček iz Domovinskog pokreta dobio 28,36 posto glasova.  

Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika/Foto: MojPortal.hr
Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika/Foto: MojPortal.hr

HDZ je i u Lipiku odnio premoćnu pobjedu za Gradsko vijeće. Lista HDZ-a osvojila je 52,56 posto glasova, Domovinski pokret 23,21 posto, HSS 13,91 posto, SDP 6,08 posto i SDSS 4,21 posto glasova.