Fotografija: Foto: Grad Grubišno Polje
Galerija
Foto: Grad Grubišno Polje

Gradi se Centar za starije u Grubišnom Polju: "Skrb za stotine nemoćnih i 72 nova radna mjesta"

Ovaj projekt, vrijedan gotovo 10 milijuna eura, svojevrsna je kruna skrbi za starije osobe na području Grubišnog Polja koje je pionir po tom pitanjuU Grubišnom Polju počinje izgradnja Centra za starije osobe, jednog od najznačajnijih projekata u novijoj povijesti toga grada. Grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Mađeruh potpisao je ovoga tjedna ugovor s odabranim izvođačem radova, tvrtkom Prajo Beton iz Lukača, kao i s tvrtkom Solum inženjering iz Zagreba, koja će biti zadužena za nadziranje radova.

Kruna skrbi za starije

Nakon što se izgradi, grubišnopoljski Centar za starije osobe bit će jedinstvena ustanova u ovom dijelu Hrvatske koja će pružati vrhunsku skrb građanima treće životne dobi. Na površini od gotovo 5 tisuća kvadrata bit će osiguran smještaj za stotinjak osoba koje ovise o tuđoj pomoći, odnosno za one koji će ondje biti stalno smješteni. No, osim toga, u sklopu Centra djelovat će i cjelodnevni i poludnevni boravak, a bit će organizirana i usluga pomoći u kući za korisnike na terenu.

Ovaj projekt, vrijedan gotovo 10 milijuna eura, svojevrsna je kruna skrbi za starije osobe na području Grubišnog Polja koje je pionir po tom pitanju. Naime, taj je grad prvi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i među prvima u Hrvatskoj prije 18 godina pokrenuo program Pomoć u kući i od tada kontinuirano skrbi za starije i nemoćne osobe na tom području.

Najnoviji projekt puno će značiti za grad, ne samo zbog socijalne komponente, istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora s izvođačima radova gradonačelnik Mađeruh.

- Radi se prije svega o socijalnom projektu, zbrinjavanju odnosno poboljšanju standarda života starijih osoba novim modelom institucije. Kada bude u funkciji, Centar će zapošljavati 72 osobe, tako da ovo nije samo socijalni nego i gospodarski projekt, rekao je gradonačelnik.

Nova ulaganja

Dodao je kako će u Centru biti zaposlen i velik broj visokoobrazovanih osoba. Za očekivati je stoga kako će, kad ustanova otvori svoja vrata, u Grubišno Polje stići i određen broj ljudi iz drugih mjesta u županiji i Hrvatskoj pa u Gradu već sada razmišljaju o izgradnji novih stambenih jedinica.

Izgradnju Centra Grad Grubišno Polje detaljno planira posljednje tri godine, a većina sredstava za izgradnju, oko šest milijuna eura, osigurana je u europskim fondovima, dok će ostatak od oko 4 milijuna, biti namiren iz gradskog proračuna. Radovi bi trebali biti završeni u roku od 18 mjeseci, što znači da bi Centar svoja vrata prvim korisnicima trebao otvoriti u 2026. godini.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku TikToku!