Fotografija: Česti problemi s vodom riješit će se nakon što se napravi aglomeracija s kojom će se ovakve situacije automatski rješavati / Foto: Unsplash
Galerija
Česti problemi s vodom riješit će se nakon što se napravi aglomeracija s kojom će se ovakve situacije automatski rješavati / Foto: Unsplash

Voda u D. Daruvaru i Siraču ima previše aluminijevog sulfata

Analizama vode utvrđena je prevelika količina aluminijevog sulfata, koji se inače koristi za pročišćavanje vode, nego što to zakonom propisano i uvjeravaju nas da ta količina nije opasna za zdravlje ljudiDaruvarsko komunalno poduzeće Darkom javlja kako voda u Donjem Daruvaru i Siraču nije za piće.

U uzorku vode pronađeno je više aluminijevog sulfata koji se koristi za pročišćavanje vode nego što je to zakonom propisano. Međutim, iz Darkoma nas uvjeravaju da ta količina aluminijevog sulfata koja se trenutno nalazi u našoj vodi nije zabrinjavajuća jer nitko ne može popiti toliko vode da bi mu sredstvo za pročišćavanje toliko naštetilo.

Opskrba vodom za piće iz spremnika u ponedjeljak je bila osigurana osigurana na benzinskoj postaji INA-e u Donjem Daruvaru u periodu od 15:30 – 16:30 sati, a u Siraču je opskrba pitkom vodom omogućena u periodu od 17:00 – 18:00 sati ispred Hrvatskog doma.

Potrošači se mole za razumijevanje i bit će obaviješteni o svim promjenama, poručuju iz Darkoma. 

Inače, problem s vodom bir će, doznajemo iz Darkoma, riješen kada se napravi aglomeracija jer će se tada ovakvi problemi automatski rješavati i neće biti opasnosti da voda, koja u određenom trenutku ne zadovoljava propisane standarde, do korisnika dođe nepročišćena. 

Aluminijev sulfat se najčešće koristi kao flokulant u postupku obrade, odnosno pročišćavanja vode. Flokulant, koagulant ili bistrilo je kemijska tvar koja se dodaje zamućenoj vodi u postupku flokulacije, odnosno bistrenja vode, koji je sastavni dio pročišćavanja pitke vode ili obrade zagađenih ili industrijskih voda.