Fotografija: Sjednica gradskog vijeća Grada Pakraca po prvi je put u povijesti održana online/Foto: Pakrački list
Sjednica gradskog vijeća Grada Pakraca po prvi je put u povijesti održana online/Foto: Pakrački list

Grad Pakrac: Smanjujemo prirez na dohodak s deset na sedam posto

Gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević smatra da je to lokalni doprinos poreznoj reformi i tek jedna od faza prema smanjivanju ovog poreznog opterećenja građana koje i nadalje mora biti prisutnoOvogodišnji pakrački proračun iznosit će 43 milijuna kuna, a iduće godine bi trebao biti nešto manji od 55 milijuna kuna, odlučili su to vijećnici Gradskog vijeća Pakrac na sjednici koja je po prvi put održana online.

Od pustih proračunskih brojaka građanima je najvažnija informacija da su na ovoj sjednici vijećnici odlučili smanjiti gradski prirez sa 10 na sedam posto što će poreznim platišama povećati bar malo neto plaće, piše Pakrački list

Realizacija projekata

- Značajno povećanje planiranih prihoda zasniva se i na pomoći države te fondova Europske unije, a u cilju ostvarivanja projekata koje je Grad Pakrac kandidirao u prethodnim razdobljima, a čija realizacija se nastavlja, počinje ili završava u proračunskoj 2021. godini,  obrazložila je gradonačelnica Anamarija Blažević svoj prijedlog proračuna, odnosno njegovo značajno planirano povećanje u narednoj godini.

Istaknula je uobičajenu ocjenu da je riječ o stabilnom, razvojnom i socijalnom proračunu naglašavajući da je planirana veličina realna i rezultat je projekata koji su u provedbi ili su ugovoreni pri čemu je u planiranju zadržana ravnoteža prihoda i rashoda.

Proračunska predviđanja su takva da ćemo na ime poreza i u idućoj godini ostvariti isti prihod kao i ove godine u iznosu od 23,4 milijuna kuna, ali je planirano značajno povećanje pomoći iz inozemstva i od subjekata države u iznosu od 24,7 milijuna kuna što je povećanje u odnosu na ovu godinu za 79 posto.

Porezno rasterećenje

Dr. Kristina Milek u ime Kluba vijećnika HDZ-a je istaknula svakogodišnje povećanje prihoda i izrazila da nema straha po pitanju njegove realizacije, a posebno je pohvalila činjenicu da zadire u sve sfere života i obuhvaća sve građane. O tom stalno prisutnom povećanju govorio je i predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić (HDZ).

Neven Garača (SDP) se također veseli povećanju, ali i činjenici da se većina velikih projekata financira iz sredstava EU što je dodatni razlog za porezno rasterećenje građana o čemu se na sjednici već ranije razgovaralo.

Kako na ranijoj točki Izmjene Odluke o gradskim porezima, nije bio prihvaćen amandman SDP-a o ukidanju prireza, predsjednik njihovog Kluba Dragan Marin je izvijestio da će SDP-ovi vijećnici o proračunu glasati shodno osobnom mišljenju pa je tako Garača bio „za“, a Marin, Zoran Krejči i Katarina Ranogajec “protiv”, čime je proračun prihvaćen s 13 glasova.

Za 0,8 posto su smanjeni rashodi što je gradonačelnica pripisala činjenici dobrog planiranja iako je unutar proračuna dosta stavki povećano, odnosno smanjivano što je posljedica toga što se, kako je objasnila, neki veliki građevinski i socijalni projekti razvijaju brže, a neki sporije od plana pri čemu su i neki troškovi, uslijed epidemiološkog otkazivanja cijelog broja događanja, izostali.

SDP tražio ukidanje prireza

Vijećnici su sinoć bez puno rasprave prihvatili i više neophodnih pratećih dokumenta uz ova dva proračuna od kojih je za porezne obveznike najinteresantnija nova odluka o gradskim porezima kojom se smanjuje stopa prireza na dohodak s 10 na 7 posto. Klub vijećnika SDP-a je predlagao potpuno ukidanje gradskog prireza, ali prvo gradonačelnica, a potom i ostali vijećnici taj amandman nisu prihvatili pa je glasovanje završilo 12:4 od kojih su protiv bili vijećnici SDP-a.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević smatra da je on lokalni doprinos poreznoj reformi i tek jedna od faza prema smanjivanju ovog poreznog opterećenja građana koje i nadalje mora biti prisutno, ne toliko zbog proračunskih prihoda, nego zbog pristupa državnim mjerama fiskalnog poravnavanja, odnosno sredstvima koji u lokalni proračun dolaze izravno iz državnog, piše Pakrački list.