Fotografija: Ministrica Nataša Tramišak uručuje ugovor gradonačelniku Lipika Vinku Kasani/Foto: Compas.hr
Galerija
Ministrica Nataša Tramišak uručuje ugovor gradonačelniku Lipika Vinku Kasani/Foto: Compas.hr

Grad Lipik dobio više od 200.000 eura za istraživanje geotermalne bušotine

Gradonačelnik Vinko Kasana podsjetio je kako je dugoročni strateški plan kombinirano korištenje geotermalnog potencijala u energetske svrhe i razvoj gospodarstvaMinistrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak uručila je u Zagrebu 35 ugovora za bespovratnu dodjelu 24,7 milijuna eura za projekte povećanja kapaciteta solarne i geotermalne energije u sklopu programa "Energija i klimatske promjene", piše Compas.hr.

Energetska neovisnost

Ovi ugovori vrijednosti 186 milijuna kuna bespovratnih sredstava, financiranih iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014.-2020., doprinijet će energetskoj učinkovitosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova, proizvodnji potpuno obnovljivih izvora energije i u konačnici energetskoj neovisnosti RH.

Ministrica Tramišak uručila je 35 ugovora za bespovratnu dodjelu 24,7 milijuna eura/Foto: Compas.hr
Ministrica Tramišak uručila je 35 ugovora za bespovratnu dodjelu 24,7 milijuna eura/Foto: Compas.hr

Jedan od ugovora, onaj koji se odnosi na izradu tehničke dokumentacije za istražni prostor „Lipik“ uručen je i lipičkom gradonačelniku Vinku Kasani. Naime, Lipiku je odobreno sufinanciranje za izradu dokumentacije vrijedne gotovo 2 milijuna kuna (243 538,45 EUR) za istražni prostor „Lipik“ (geotermalna bušotina Lip-9/H), a projekt je sufinanciran iznosom bespovratnih sredstava od 207.615,17 EUR, što je 85% ukupne vrijednosti projekta.

Strateški plan

Gradonačelnik Vinko Kasana ovom je prigodom podsjetio kako je dugoročni strateški plan korištenja geotermalnog potencijala na području Lipika kombinirano korištenje istog u energetske svrhe; grijanje postojećih javnih objekata na području Lipika  te zatim potencijalno korištenje istog u svrhu razvoja gospodarstva. Također, planirana je i mogućnost integracije korištenja geotermalne energije s drugim obnovljivim izvorima energije, poput sunčeve energije.

Ministrica Nataša Tramišak u svojem je obraćanju istaknula kako postoji niz dobrih primjera od proizvodnje energije putem solarnih panela koji će se postavljati na javne zgrade ili na poslovne objekte, proizvodnje energije iz geotermalnih izvora ili izrada projektne dokumentacije s kojom će se lokalne jedinice pripremiti za naredno razdoblje korištenja i drugih izvora financiranja koji će uskoro biti dostupni putem fondova Europske unije ili iz NPOO-a ili naravno Višegodišnjeg financijskog okvira.

Ministrica je kazala i to da su svi projektni prijedlozi odraz nastojanja Hrvatske da slijedeći politike Europske unije budu zaista svi zajedno uspješniji, otporniji na bilo kakve izazove, krize u opskrbi energentima i da se ide u jednom smjeru kvalitetnije proizvodnje i korištenja svih dostupnih obnovljivih izvora energije, a smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima, piše Compas.hr.