Fotografija: Djeca pripremaju zdrave obroke u DV Vladimir Nazor/Foto: DV Vladimir Nazor Daruvar
Galerija
Djeca pripremaju zdrave obroke u DV Vladimir Nazor/Foto: DV Vladimir Nazor Daruvar

Grad Daruvar za 83 bebe izdvojio 225 tisuća kuna: "Veseli nas veći broj rođene djece"

"Svake godine imamo desetak djece više nego prethodne godine. To nas je ponukalo da povećamo naknade za njih i smanjimo cijene vrtića", kaže LneničekDARUVAR – Rijetko koja sredina u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji može se pohvaliti kako nema problema s natalitetom i kako kod njih ne opada broj novorođene djece. Među njima je Daruvar. Naime, zaključno s 30. studenim na području Daruvara rođeno je ukupno 83. mališana, što je za desetak djece više nego lani. Kako bi roditeljima olakšali prve dane s prinovom u obitelji Grad je svaku obitelj u koju je stiglo novorođenče darivao.

Šesto dijete u obitelji

- Ukupno smo za svu novorođenu djecu do kraja studenog izdvojili 225 tisuća kuna, a nadam se da će novorođene djece biti i u prosincu. Za prvo dijete roditelji su dobili tisuću kuna, za drugo tri tisuće, a za treće i svako sljedeće pet tisuća kuna. Ono što mi je posebno drago jest što smo u posljednjoj podjeli imali obitelj u koju je stiglo šesto dijete. Ovom prilikom čestitam još jednom obitelji – istaknuo je daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček dodavši kako je zadovoljan što u posljednjih nekoliko godina na području Daruvara raste broj novorođene djece.

Damir Lneniček, gradonačelnik Grada Daruvara/Foto: MojPortal
Damir Lneniček, gradonačelnik Grada Daruvara/Foto: MojPortal

- Nakon izlaska iz krize svake godine imamo sve više djece. Nisu to veliki pomaci, no 10-ak djece više je zadovoljavajuća brojka. To nas je ponukalo da povećamo naknade za njih, a s druge strane smanjili smo cijene vrtića i povećali broj grupa – kazao je Lneniček.

Inače, usprkos tome što se početkom godine povećao broj vrtićkih grupa za dvije, a dodatno će se povećati i početkom iduće godine, i dalje vlada gužva za upis.

Gužva za jasličke grupe

- Prije tri godine smanjili smo cijenu vrtića za 20 posto tako da je najskuplji iznos koji roditelji plaćaju 625 kuna, a najpovoljniji 350 kuna. I to je vjerojatno jedan od razloga što je sve veći broj zainteresiranih roditelja koji žele svoje mališane upisati u predškolski odgoj. Ne smijemo zaboraviti niti planirano proširenje Češkog dječjeg vrtića kojeg ćemo prijaviti na Nacionalni plan oporavka – ističe Lneniček koji otkriva kako je u predškolski odgoj upisano više od 400 mališana.

- Najviše potrebe ima za jasličkim grupama, a to je pokazatelj zaposlenosti, što nije zanemarivo. Naime, uveli smo da oba roditelja moraju biti zaposlena ako žele dijete upisati u vrtić – ističe Lneniček.

Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi i gradonačelnik Damir Lneniček razgledavaju nove prostorije u DV/Foto: Nikica Puhalo
Zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi i gradonačelnik Damir Lneniček razgledavaju nove prostorije u DV/Foto: Nikica Puhalo

Inače, Grad Daruvar izdvaja i sredstva za školovanje mladih Daruvarčana. Iako je plan bio financirati 12 učenika, odnosno studenata, pristiglo je 15 zahtjeva.

Pomoć studentima i učenicima

- Nikoga nismo odbili, sve zahtjeve smo pozitivno riješili. Od tog broja 10 stipendija su studentske, a pet učeničke. Studenti mjesečno dobivaju tisuću kuna, dok učeničke stipendije iznose 500 kuna. Sufinanciramo i produžene boravke u obje naše osnovne škole. Konkretno, plaćamo plaće za pet učitelja što na godišnjoj razini iznosi 500 tisuća kuna. Tu ću dodati kako smo isplatili i 200 kuna pomoći za kupnju školskog pribora svim osnovnoškolcima – zaključuje Lneniček koji je ponosan što Grad misli na svoje mlade i prati ih od rođenja, preko vrtićke dobi, školske i one posljednje prije odrastanja – studentske.