Fotografija: U Velikoj vijećnici Uprave Grada Daruvara održano potpisivanje ugovora s poduzetnicima/Foto: Daria Marković
Galerija
U Velikoj vijećnici Uprave Grada Daruvara održano potpisivanje ugovora s poduzetnicima/Foto: Daria Marković

Grad Daruvar osigurao pola milijuna kuna za pomoć poduzetnicima

Od ove godine uveli smo i dva nova kriterija, uz broj zaposlenih i samu djelatnost. Riječ je o dodatnim bodovima za mlade poduzetnike ili obrtnike od 18 do 40 godina, kao i za start-up poduzeća, pojasnila je Cetin PajerGrad Daruvar i ove godine novčano pomaže novim, ali i postojećim malim i mikro poduzetnicima s područja grada. Naime, prošlog tjedna objavljen je Javni poziv, na koji se uz poduzetnike mogu javiti i obrtnici te slobodna zanimanja.

Prema riječima resorne pročelnice Danice Cetin Pajer, mjere se odnose na poticanje zapošljavanja, početak obavljanja registrirane djelatnosti te start-up tvrtke.

- Jednokratni poticaj mogu se ostvariti za novozaposlenu osobu u iznosu od 10 tisuća kuna. Taj iznos prošle godine bio je nešto veći, odnosno 15 tisuća kuna, a novina je i to da se od ove godine poticaji ne mogu dobiti za osobu za koju se pomoć već koristila, pojasnila je Cetin Pajer. 

Naglasak na IT sektor

S druge strane povećao se iznos kojim se potiče početak obavljanja registrirane djelatnosti.

- U ovo slučaju imamo dvije linije i to jednokratno poticaj od 10 tisuća kuna, odnosno duplo više nego lani te jednokratni poticaj za start-up tvrtke kojima je glavna djelatnost prema NKD-u IT sektor, programiranje ili robotika, a on iznosi 35 tisuća kuna, istaknula je pročelnica dodavši da potonji poticaji prati program osnivanja centra za robotiku u Daruvaru.

Što se kriterija tiče, na javni poziv ne mogu se javiti subjekti koji imaju nepodmirenih obveza prema Gradu, a potrebno je priložiti i potvrdu Porezne uprave o nepostojanju duga.

Dodatni bodovi za mlade

- Od ove godine uveli smo i dva nova kriterija, uz broj zaposlenih i samu djelatnost. Riječ je o dodatnim bodovima za mlade poduzetnike ili obrtnike od 18 do 40 godina, kao i za start-up poduzeća, pojasnila je Danica Cetin Pajer.

Recimo i to da su predviđena tri kruga za primanje prijava, a rokovi za prijavu su 15. lipanj, 15. rujan te 15. studeni.

- Potrebna dokumentacija može se naći na stranicama Grada, ali i u Gradskoj upravi. Ukupno je za ovu mjeru u gradskom proračunu predviđeno 500 tisuća kuna, zaključila je pročelnica Danica Cetin Pajer.