Fotografija: Kolona sjećanja 2022./ Foto: Predrag Uskoković
Galerija
Kolona sjećanja 2022./ Foto: Predrag Uskoković

Grad Daruvar obillježava 32. godišnjicu sjećanja na početak Domovinskog rata u Daruvaru

18. i 19. 8. 1991. malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili su PP Daruvar kao i središte grada. Tada su nasilno odvedeni Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki i Damir RambousekDARUVAR – Iz Grada Daruvara pozivaju svoje sugrađane da s njima obilježe 32. godišnjicu sjećanja na dan 18./19. 8. 1991. godine, Spomen dan MUP-a RH,  početak Domovinskog rata u Daruvaru i Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.

Kako podsjećaju, 18. i 19. 08. 1991. godine malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili su Policijsku postaju Daruvar kao i središte grada. Tada su i nasilno odvedeni Marijan Petrovečki, Darko Petrovicki i Damir Rambousek, a prvi policajci dragovoljno pristupili u Pričuvni sastav Policijske postaje Daruvar.

Prošle su 32. godine od početka Domovinskog rata u Daruvaru/ Foto: Predrag Uskoković
Prošle su 32. godine od početka Domovinskog rata u Daruvaru/ Foto: Predrag Uskoković

Statutom Grada Daruvara, 18.08. je proglašen Danom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara, Odlukom ministra Unutarnjih poslova RH ovaj dan je i „Spomen dan MUP-a RH“.

Odlukom predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović, Policijska postaja Daruvar odlikovana je odličjem Red Nikole Šubića Zrinskog za „junački čin u Domovinskom ratu“.

PROTOKOL

U subotu 19. kolovoza u 9 i 30 sati u dvorištu Policijske postaje Daruvar bit će okupljanje sudionika obilježavanja. U 10 sati ispred Policijske postaje kod Spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima Policijske postaje Daruvar upalit će se svijeće te će se formirati kolona sjećanja koja će krenuti prema parku grofa Jankovića. Kod Spomen obilježja poginulim i nestalim braniteljima Daruvara održat će se ostatak programa, odnosno okupljenima će se obratiti govornici, položit će se vijenci, zapaliti svijeće te će biti kraći vjerski obred.

Program će završiti zajedničkim ručkom i druženjem