Fotografija: Mališani iz Dječjeg vrtića Ferda Mraveneca s nestrpljenjem su očekivali slikovnice i bojanke/Foto: Daria Marković
Galerija
Mališani iz Dječjeg vrtića Ferda Mraveneca s nestrpljenjem su očekivali slikovnice i bojanke/Foto: Daria Marković

Grad Daruvar i Darkom podijelili vrtićancima i osnovnoškolcima slikovnice i bojanke o okolišu

Grad Daruvar je uz stručnu pomoć Vrbovačke konzultantske tvrtke Consultare izradio slikovnice i bojanke kako bi vrtićance i osnovnoškolce od 1. do 3. razreda naučili razvrstati otpad i brinuti se o okolišuGrad Daruvar u suradnji s daruvarskim komunalnim društvom Darkom dijelio je danas slikovnice i bojanke djeci u Dječjem vrtiću Ferda Mraveneca, Osnovnoj školi J. A. Komenskog, Dječjem vrtiću Vladimir Nazor te Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Gajevoj kroz kampanju „Za ljepši Daruvar“.

Edukativna kampanja

Nakon što su stekli sve preduvjete, odnosno dobili spremnike i krenuli s odvojenim prikupljanjem otpada od 2019. godine, Darkom je odlučio napraviti i edukativnu kampanju. Naime, Grad Daruvar je uz stručnu pomoć Vrbovačke konzultantske tvrtke Consultare d.o.o. izradio slikovnice i bojanke na hrvatskom i češkom jeziku „Za ljepši Daruvar“ kako bi vrtićance i osnovnoškolce od 1. do 3. razreda naučili razvrstati otpad i brinuti se o okolišu.

Predstavnici Grada i Darkoma ispred Dječjeg vrtića Ferda Mraveneca / Foto: Daria Marković
Predstavnici Grada i Darkoma ispred Dječjeg vrtića Ferda Mraveneca / Foto: Daria Marković

- Prigodno smo u suradnji s komunalcem Darkom-om napravili ono što se već duži niz godina radi, a to je konstantna briga o otpadu i njegovom odvajanju. Najbolje na svijest ljudi utječe da prvo djecu odgojimo i naučimo, a onda djeca utječu na nas starije. Nakon ovih slikovnica i bojanki, doći će i brošure na kućne adrese građanima Daruvara - rekao je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Cilj kampanje

Ovim činom cilj je građane pa tako i najmlađe upoznati s problematikom održivog gospodarenja otpadom, osvijestiti ih o problematici otpada i njegovog utjecaja na okoliš i približiti im osnovne zakonske postavke u primjeni pravne stečevine EU.

- Za sve odrasle podijelit ćemo Vodič o odvajanju otpada na području grada Daruvara, gdje želimo prikazati što smo u ove dvije godine napravili i postigli zajedno sa građanima koji odvojeno prikupljaju otpad, ciljeve te načine odvajanja otpada kako bi svi razvili svijest o brizi za okoliš kroz kružno gospodarenje otpadom - istaknula je direktorica Darkoma, Ivana Djedović.

Damir Lneniček, Ivana Djedović i Vladimir Bilek/Foto: Daria Marković
Damir Lneniček, Ivana Djedović i Vladimir Bilek/Foto: Daria Marković

Damir Lneniček, Ivana Djedović, Vladimir Bilek, Tanja Novotni Golubić i Vanda Cegledi/Foto: Daria Marković
Damir Lneniček, Ivana Djedović, Vladimir Bilek, Tanja Novotni Golubić i Vanda Cegledi/Foto: Daria Marković