Fotografija: Potpisivanje ugovora o sufinanciranju pčelara/ Foto: Grad Čazma
Galerija
Potpisivanje ugovora o sufinanciranju pčelara/ Foto: Grad Čazma

Grad Čazma pomaže svojim pčelarima s 40 tisuća kuna

Imamo krasan prostor u objektu iz projekta Čazma Natura gdje možemo to sve prezentirati i gdje se može naći i kutak za pčelare da izlože svoje proizvode, prodaju i prezentiraju naš kraj, kaže gradonačelnik Dinko PirakGradonačelnik Čazme Dinko Pirak i Udruge pčelara Čazma Darkom Janžekom potpisali su danas ugovor o sufinanciranju.  Iz gradskog proračuna za Udrugu pčelara Čazma ove će se godine izdvojiti 40 tisuća kuna, što je značajno povećanje u odnosu na prijašnje razdoblje. Razlog tomu su nove mjere kojima će se izravno pomagati članovima u proizvodnji meda i drugih pčelarskih proizvoda.

Medni centar

Osim potpisivanja ugovora, gradonačelnik Pirak je članovima Udruge najavio i mogućnost otvaranja svojevrsnog Mednog centra gdje bi se prezentirali pčelarski, ali i drugi ekološki proizvodi čazmanskih proizvođača.

- Imamo krasan prostor u objektu iz projekta Čazma Natura gdje možemo to sve prezentirati i gdje se može naći i kutak za pčelare da izlože svoje proizvode, prodaju i tako prezentiraju naš kraj na još jedan način, rekao je gradonačelnik Pirak.

Košnice obitelji Sever/ Foto: Grad Čazma
Košnice obitelji Sever/ Foto: Grad Čazma

Prema riječima predsjednika Janžeka dobivena sredstva bit će utrošena na financiranje materijalnih troškova postojećih pčelinjih zajednica, jer je stanje u prirodi sve lošije.

- Pčelari se bore da pčele prežive razdoblja bez paše, a ove godine je i mraz ponovno odnio svoje. Imamo i program za podizanje kvalitete meda kroz koji kupujemo inox kante gdje se med može čuvati i flaširati, tako da su nam i za to sredstva dobrodošla. Da nema potpore Grada Čazme, pčelarska Udruga ne bi mogla funkcionirati u svojim osnovnim stvarima, stoga se zahvaljujemo  gradonačelniku Piraku, kazao je Janžek.

Jedini pčelar na tržnici

Domaćin današnjeg  susreta bio je jedan od najstarijih i zasigurno jedan od pčelara s najdužim stažem, Ivan Sever, koji se ovim poslom bavi već 55 godina.

- Želim zahvaliti građanima Čazme koji kupuju med jer, da nema njih, ne bi ni mene bilo na tržnici. U Čazmu nitko ne dolazi na tržnicu s pčelinjim proizvodima osim mene. Imam sve pčelinje proizvode, od peluda i propolisa do raznih vrsta meda. Ljudi prodaju na kućnom pragu, ali nas u Udruzi ima svega troje ili četvero koji imamo R-broj, zahvaljujući kojemu i možemo na taj način prodavati, zaključio je Sever.

Ivan Sever/ Foto: Grad Čazma
Ivan Sever/ Foto: Grad Čazma