Fotografija: Vanjski dio radova je gotov/ Foto: D. Kirin
Galerija
Vanjski dio radova je gotov/ Foto: D. Kirin

Grad Čazma kupio kuću u Dragancu za ispostavu Dječjeg vrtića Pčelica

S obzirom na to da je pola posla već gotovo, mislim da ćemo biti brzi s dokumentacijom, ali nećemo ove godine uspjeti upisati nove generacije u taj vrtić, no tijekom sljedeće zasigurno da, kaže gradoačelnik PirakGrad Čazma nosi titulu grada – prijatelja djece već 13. godinu. Kako to ne bi bile samo prazne riječi, što više proračunskih sredstava nastoji se usmjeriti u aktivnosti i projekte za dobrobit najmlađih sugrađana, poručili su iz tamošnje Gradske uprave.

Velika ulaganja u vrtić

- Kad je riječ o dječjem vrtiću, u posljednjih nekoliko godina u njega smo uložili gotovo 20 milijuna kuna – što u gradnju, obnovu i opremanje, što kroz nekoliko projekata kojima smo poboljšali uvjete rada i boravka odgojitelja i djece u toj ustanovi, a time smo pridonijeli i novim zapošljavanjima, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak.

Zgrada budućeg vrtića/ Foto: D. Kirin
Zgrada budućeg vrtića/ Foto: D. Kirin

Dodao je i to da je Grad u prijašnjem razdoblju proveo nekoliko faza obnove vrtićke zgrade, a nedavno je vrtića dograđen, u potpunosti obnovljen iznutra i izvana, a uređena su igrališta ite je obnovljen i namještaj.

- Nadalje, podmirujemo više od dvije trećine troškova ekonomske cijene vrtića, a ona se za naše korisnike nije mijenjala već gotovo 15 godina. S druge strane, zaposlenicima vrtića kontinuirano se povećavala osnovica plaće, poručio je Pirak.

Grad Čazma je proveo i europski projekt "Za čazmanske mališane zajedno", temeljem kojega je, tijekom trajanja projekta, otvoreno nekoliko novih radnih mjesta, a korisnicima vrtića omogućen boravak do 21 sat.

Nema listi čekanja

Iz gradske uprave dodaju i to da Grad u zadnje dvije godine bilježi porast broja vrtićanaca te da je Čazma među rijetkim gradovima koji nisu imali liste čekanja i sva se djeca upisuju.

- Iako su vrtićki kapaciteti ograničeni, nismo željeli dopustiti da itko čeka na upis i zato smo osigurali dodatni privremeni prostor u vatrogasnom domu u Čazmi, koji smo u potpunosti opremili za potrebe djece i odgojiteljica, kako bi sva djeca dobila adekvatan smještaj i uslugu. Razmišljali smo o izgradnji nove vrtićke zgrade, međutim kao bolje rješenje prihvatili smo kupnju postojećeg objekta u Dragancu. Riječ je o kući pored nogometnog igrališta, ispod župnog dvora. Odlično mjesto, kao da je i predviđeno za vrtić, smatra gradonačelnik.

Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: Dijana Puhalo
Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: Dijana Puhalo

U DV Pčelica Čazma inače je četrdesetak djece s područja Draganca pa će im pohađanje vrtića uskoro biti još jednostavnije.

Pola posla već je gotovo

- Bit će to ispostava čazmanskog vrtića, pojasnio je gradonačelnik Dinko Pirak.

Kad će točno ispostava početi s radom još se ne zna jer samo je vanjski dio uređen, dok unutrašnji dio treba urediti i opremiti, što se planira financirati iz nekog od europskih fondova.

Oko zgrade je velika travnata površina/ Foto: D. Kirin
Oko zgrade je velika travnata površina/ Foto: D. Kirin

– S obzirom na to da je pola posla već gotovo, mislim da ćemo biti brzi s dokumentacijom, ali nećemo ove godine uspjeti upisati nove generacije u taj vrtić, no tijekom sljedeće, zasigurno da, zaključio je gradonačelnik Dinko Pirak.