Fotografija: Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak/ Foto: D. Kirin
Galerija
Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak/ Foto: D. Kirin

Grad Čazma dobiva Kulturni centar vrijedan 6 milijuna kuna?

Ostvare li se svi naši planovi i želje, naravno uz uvjet da nam se projekt odobri, radovi bi mogli početi iduće godine, smatra Dinko Pirak
Čazmanski vijećnici na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća dali su suglasnost gradonačelniku Piraku za provedbu projekta "Rekonstrukcija i dogradnja- Kulturni centar", koji se planira realizirati putem mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, Programa Ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. godine.

Konkretnije, na ovaj natječaj Grad Čazma prijavio je rekonstrukciju i dogradnju Kulturnog centra, zgrade koja se inače nalazi u središtu Čazme.

<p>Zgrada u centru Čazme mogla bi dobiti novo ruho/ Foto: I. Gusić</p>

Zgrada u centru Čazme mogla bi dobiti novo ruho/ Foto: I. Gusić

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 5,9 milijuna kuna, a navedena zgrada ima površinu 673 kvadrata. Prema projektnoj dokumentaciji koja se našla pred gradskim vijećnicima, cilj projekta je podići kvalitetu života lokalnog stanovništva i društvenih skupina kroz održivi razvoj.

Višestruka korist

Nadalje, rekonstrukcijom i dogradnjom Kulturnog centra u središtu grada revitalizirat će se kulturna jezgra grada, a jednako tako omogućit će se i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena. Kulturni centar tako bi trebao postati mjesto gdje će se održavati manifestacije, tribine, edukacije, radionice, konferencije, izložbe, nastupi KUD-ova i udruga, vjenčanja i mnoge druge priredbe, a nije nevažno kazati da će obnovom uspostaviti i nova radna mjesta.

<p>Gradski vijećnici podržali su ovaj projekt/ Foto: D: Kirin</p>

Gradski vijećnici podržali su ovaj projekt/ Foto: D: Kirin

Također, prema istoj dokumentaciji, nakon obnove i rekonstrukcije zgrada bi trebala biti na tri nivoa i to podrum, koji bi trebao biti namijenjen za ugostiteljske djelatnosti, središnji prezentacijski prostor te potkrovlje koje bi se moglo koristiti u razne svrhe.

Uređenje središta grada

Inače, riječ je o staroj zgradi u samom središtu grada koju je Grad kupio upravo s ciljem uređenja i prenamijene.

- Smatram da je to jedna lijepa priča, jer ćemo ovim projektom urediti cijeli urbani prostor oko trga. Naime, zgrada pored ove već se uređuju u sklopu projekta Čazma Natura i u je završnoj fazi. Prema prostornom planu zgrada koju smo prijavili za Kulturni centar ima kulturnu namjenu, a ovaj projekt ne rješava samo pitanje zgrade, već komunikacijski povezuje središnje dijelove grada. Naša želja je dobiti što veći broj bodova na natječaju, a samim time i što veću stopu sufinanciranja, možda čak i stopostotnu. Ostvare li se svi naši planovi i želje, naravno uz uvjet da nam se projekt odobri, radovi bi mogli početi iduće godine, zaključio je gradonačelnik Dinko Pirak.