Fotografija: Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Foto: Grad Bjelovar

Grad Bjelovar svojim će pčelarima isplatiti 23 tisuće eura: "Opet nas je zadesila loša godina"

Grad Bjelovar dodjeljuje 4 eura potpore po svakoj pčelinjoj zajednici, a najveći iznos potpore po korisniku je 531 eura godišnjeNa imanju Bjelovarčanina Nikole Belinića u Šandrovcu u četvrtak je održana konferenciji za medije na temu gradskih potpora za bilogorske pčelare.

Na konferenciji za medije bili su zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić sa suradnikom Miroslavom Šmitom i predsjednik pčelarske udruge „Bilogora“ Bjelovar Goran Pranjić s tajnikom Davorom Taritašem.

Poticaje dobije 60 pčelara

Naime, u posljednjih pet godina Grad Bjelovar dodijelio je 100.895 eura potpore pčelarima za očuvanje pčelinjeg fonda. Osim toga, Grad Bjelovar izdvojio je i 1401 euro za studijska putovanja, a u ovoj godini za bjelovarske pčelare planirano je 23 tisuće eura. Grad dodjeljuje 4 eura potpore po svakoj pčelinjoj zajednici, a najveći iznos potpore po korisniku je 531 eura godišnje.

- Zaista pokušavamo na sve moguće načine surađivati. Evo, otvorili smo u suradnji s poljoprivrednicima Bilogorsku košaru gdje se prodaju lokalni proizvodi, subvencioniramo kocke na tržnici jer su nama važni upravo ti mali OPG-ovi. Od 2018. do danas subvencionirali smo više od tisuću OPG-ova s ukupno 350 tisuća eura. Od tog iznosa, 100 tisuća eura dali smo za naše pčelare koji su vrlo aktivni. Po godini poticaje dobije 60 pčelara. Mislim da su to gotovo svi, ako ne i svi pčelari koji se nalaze na području grada Bjelovara - kazao je dogradonačelnik Igor Brajdić.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

Predsjednik pčelarske udruge "Bilogora" Bjelovar Goran Pranjić svjestan je situacije oko inflacije i silnih poskupljenja nakon prelaska na euro, no ističe da su ove potpore dogovarali prije pet godina.

Gubici do 70 posto

- Za taj iznos po pčelinjoj zajednici, za očuvanje pčelinjeg fonda, moglo se kupiti osam kilograma šećera za dohrane, pogotovo u ovim sada mjesecima kad se one pripremaju za zimu u srpnju i kolovozu. Danas taj iznos pokriva svega tri kilograma šećera - rekao je Pranjić koji ipak vjeruje da će iduće godine dogovoriti veću potporu pčelarima.

Predsjednik pčelarske udruge
Predsjednik pčelarske udruge "Bilogora" Bjelovar Goran Pranjić/Foto: Grad Bjelovar

- Opet nas je zadesila jedna loša godina, hvala dragom Bogu da smo mogli barem mi ovdje na Bilogori nešto malo bagrema uhvatiti. Lipa isto nije baš za vrcanje, to ćemo njima ostaviti da se ne moraju puno prihranjivati, a proljeće znate da je bilo vrlo kišovito. U odnosu na prošlu godinu, stacionarni pčelinjaci su negdje na 30 posto, a seleći na oko 40-50 posto. Gubitak je 60 do 70 posto, a dobit je oko 30 ili 40 posto - dodao je Goran Pranjić.

Pčele nestaju

Supruga vlasnika imanja u Šandrovcu Danica Belinić pčelarstvom se bavi već 40 godina. Iako je potpora mala, dobro im dođe.

- Ja pčeli moram dati 10 do 12 kilograma zasad plus lijekovi i sve drugo, a dobit ćemo potporu s kojom možemo kupiti 3 kilograma šećera. Ali dobro, hvala im i za to, bolje išta nego ništa. Mi smo zadovoljni i s ovim jer nismo navikli na neke velike potpore i pomoć, sami se borimo kako možemo u ovih 40 godina. I kad vam propadnu pčele nitko vam ništa ne pomogne, i kad ne propadnu borite se da biste ih imali - rekla je Danica Belinić dodajući kako se prije nije događalo da četiri-pet godina nemaš baš ništa.

Danica Belinić/Foto: Grad Bjelovar
Danica Belinić/Foto: Grad Bjelovar

- Svake godine je bilo nešto, nekad malo više, nekad malo manje, ali ovo sad je katastrofa. Nešto u klimi se događa, pčele jednostavno nestaju. Od proljeća se borim da bih stvorila svoj pčelinjak ponovo jer sam prošlu zimu ostala bez njega - kaže Danica Belinić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!