Fotografija: Zgrada u Trumbićevoj prije obnove fasade, a sada će u obnovu i krovište/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Zgrada u Trumbićevoj prije obnove fasade, a sada će u obnovu i krovište/ Foto: Deni Marčinković

Grad Bjelovar sufinancirat će obnovu pročelja i krovišta 12 zgrada u središtu grada

"Osim same obnove fasada, postiže se i energetska učinkovitost tih zgrada, a te projekte uglavnom rade mali poduzetnici i obrtnici, tako da cijela priča ima multiplicirajući efekt", kaže HrebakGrad Bjelovar nastavlja s projektom u sklopu kojeg sufinancira obnovu fasada i krovišta starih zgrada u centru grada. Prema riječima gradonačelnika Darija Hrebaka, taj projekt pokazao se kao odlična suradnja Grada i građana.

U obnovu će 12 zgrada/ Foto: Deni Marčinković
U obnovu će 12 zgrada/ Foto: Deni Marčinković

- Imamo jako puno oronulih i starih fasada u središtu grada, koje predstavljaju veliku problem zbog otpadanja tih fasada s jedne strane te skupoće za održavanja takvih zgrada. Svjesni smo toga, i zato nastavljamo ovaj projekt. Osim same obnove fasada, postiže se i energetska učinkovitost tih zgrada, a te projekte uglavnom rade mali poduzetnici i obrtnici, poručio je gradonačelnik Hrebak.

Projekt se nastavlja i idućih godina

Dodao je i to da Grad sudjeluje u tim troškovima s iznosima do 50 posto ukupne vrijednost radova po zgradi. 

- U ovoj godini u obnovu će 12 zgrada, a vrijednost svih projekata je oko milijun eura, od kojih će preko 300 tisuća osigurati Grad. Svi koji su se prijavili, sufinanciranje su i dobili, tako da smo morali rebalansom povećati prvotno predviđeni iznos. Cijela priča ima multiplicirajući efekt, koja će u konačnici osvježiti samu gradsku jezgru, istaknuo je Hrebak dodavši da će ovi natječaji biti raspisani i idućih godina te da je do sada obnovljeno oko 30-ak zgrada.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Vodstvo Grada najavilo je nastavak ovog projekta/ Foto: Deni Marčinković
Vodstvo Grada najavilo je nastavak ovog projekta/ Foto: Deni Marčinković

Kako se moglo čuti prilikom današnjeg potpisivanja ugovora, u obnovu 10 stambenih zgrada, jedna privatna te jedna javna. Među stambenim zgrada u obnovu će i zgrada s 24 sata u najužem centru grada.

Danas su potpisani ugovori/ Foto: Deni Marčinković
Danas su potpisani ugovori/ Foto: Deni Marčinković

- Naša zgrada podliježe svim konzervatorskim uvjetima. Drago mi je da će nam dio sredstava sufinancirati Grad. Konkretno, sada ćemo obnavljati krovište, a ranije smo već u sklopu ovog javnog poziva obnovili fasadu. Ovo je doista jedna pohvalna aktivnost. Naime, u našoj zgradi prevladavaju umirovljenici, stoga iz sredstava pričuve samo to ne bi mogli napraviti. Ukupna vrijednost ove investicije je oko 70 tisuća eura, od kojih će Grad osigurati nešto više od 30 tisuća, zaključio je Ivica Vranjić, predstavnik stanara zgrade u Ulici A. Trumbića. 

Ivica Vranjić/ Foto: Deni Marčinković
Ivica Vranjić/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!