Fotografija: Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Foto: Grad Bjelovar

Grad Bjelovar sadi 892 novih stabala: "Želimo sve ulaze u grad ozeleniti drvoredima"

Nabavu stabala sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s gotovo 570 tisuća euraGrad Bjelovar dobio je dva nova ugovora putem Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina, pohvalili su se iz bjelovarske Gradske uprave.

Riječ je projektima, ukupno vrijednima više od 700 tisuća eura, koji se odnose na nabavu stabala za ozelenjivanje gradskih javnih površina, a koje će Fond sufinancirati s 80 % procjenjenih i njima opravdanih troškova.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

Točnije, prvi ugovor za nabavu 97 stabala vrijedan je 362.599,75 €, a odobreno je sufinanciranje u iznosu od 278.829,80 €. Putem drugoga Ugovora s 291.016,80 € sufinancirat će se nabava 795 stabala, dok je ukupna vrijednost tog projekta 363.771,00 €.

Zelena mreža Bjelovara

- Cilj je sva ta stabla posaditi na ulaze u grad gdje ih nema te na sjeverni dio grada. U sljedeće dvije do tri godine želimo sve ulaze u grad ozeleniti drvoredima novih stabala koja će pružati hlad i pozitivno utjecati na klimatske promjene, koje nam se događaju pred očima i jedino sami možemo na njih utjecati. Ovo nije prvi put da dobivamo novac za nabavu stabala. Podsjećam da smo prije godinu i dana sadili stabla na korzu također u sklopu projekta kojega je sufinancirao Fond, a tu je i projekt Zelena mreža Bjelovara ukupne vrijednosti u iznosu od 336 tisuća eura u sklopu kojega smo prije dva mjeseca posadili stabla u središnjem gradskom parku, a nastavljamo saditi i na jesen. Ova dva dodatna ugovora nas jako vesele jer želimo imati zelen i ekološki prihvatljiv grad na čemu intenzivno radimo, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

Ugovore je gradonačelniku Dariju Hrebaku danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijelila ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije te ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!