Fotografija: Zajednička fotografija mladih kuglača, vodstva Kuglačkog kluba Bjelovar i gradonačelnika Darija Hrebaka/Foto: Martina Čapo
Galerija
Zajednička fotografija mladih kuglača, vodstva Kuglačkog kluba Bjelovar i gradonačelnika Darija Hrebaka/Foto: Martina Čapo

Grad Bjelovar s 306.000 kn obnovio Gradsku kuglanu; više nema straha od gubitka licence

Hrebak kaže da će se rebalasom proračuna Hrebak osigurati dodatnih 680.000 kn za bjelovarske rukometašice, nogometaše, ali i pomoć za NK Mladost ŽdraloviBJELOVAR – „Ulaganje u sport, ulaganje je u ljude i u grad“, poruka je ovo bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka koju je poslao s današnjeg obilaska novoobnovljenog prostora Kuglačkog kluba Bjelovar.

Naime, još 2014. godine spomenuta kuglana je oštećena zbog prodora vode u prostorije te je Gradskoj kuglani prijetilo oduzimanje dozvole za natjecanja. U rekonstrukciji je zamijenjena podkonstrukcija i nosivi dio za staze te je dobivena licenca za održavanje državnih prvenstava, nastavak ligaških natjecanja te mogućnost održavanja međunarodnih natjecanja.

Trenutno ima šestero djece do 14 godina i dvoje starijih do 18 godina/Foto: Martina Čapo
Trenutno ima šestero djece do 14 godina i dvoje starijih do 18 godina/Foto: Martina Čapo

Uz gradonačelnika i vodstvo Kluba, prisutni su bili i najmlađi kuglači koji su nedavno ostvarili zapažene rezultate na natjecanjima te su tijekom treninga pokazali svoje kuglačke vještine i okupljenim novinarima.

Sport kao prioritet

-U suradnji s Kuglačkim klubom i predsjednikom Kluba Stjepanom Manjkasom odlučili smo investirati ozbiljan novac u obnovu kuglane. Bjelovar ima tradiciju kuglanja i postižu sjajne rezultate kako na državnoj, tako i na međunarodnoj razini pa smatram da kuglanje, kao i svi drugi sportovi, imaju prioritet u Bjelovaru. Mi smo uložili u ovu dvoranu 306 tisuća kuna, od toga 236 tisuća Grad Bjelovar i 70 tisuća kuna smo dobili od Hrvatskog olimpijskog odbora – kazao je Hrebak naglasivši kako je jako važno da se svi sportovi razvijaju.

-Otkako sam gradonačelnik mislim da se vidi da gradimo infrastrukturu. To je uloga Grada, zbog djece, zbog odraslih, zbog svih koji se bave sportom. Istina je da gradimo dva stadiona, no nitko ne može reći da ne pomažemo i drugim sportovima. Tu valja spomenuti kako imamo spreman projekt atletske staze vrijedan preko šest i pol milijuna kuna. Znači da želimo razvijati sve sportove, a iako je u percepciji javnosti činjenica da se grade dva stadiona, mi definitivno ulažemo i u druge objekte poput ovoga. Kuglana je bila derutna, a ovaj projekt je uz naše financiranje dobio potporu i iz drugog izvora što samim time znači da je imao prioritet – pojasnio je Hrebak naglasivši da uopće ne gledaju koji je sport u pitanju ili tko je u kojoj političkoj stranci.

Dodatni novac za sport

Hrebak se ujedno osvrnuo i na visinu potpore Grada sportskim udrugama kazavši da odluka nema puno veze sa uspješnosti već mu je cilj da se pomogne svim sportovima i to na način da se obnovi sva sportska infrastruktura.

Gradonačelnik Hrebak je kazao da je cilj obnoviti svu sportsku infrastrukturu/Foto: Martina Čapo
Gradonačelnik Hrebak je kazao da je cilj obnoviti svu sportsku infrastrukturu/Foto: Martina Čapo

-Danas je sjednica Gradskog vijeća, danas ćemo donijeti rebalans proračuna kojim dižemo do kraja godine 80 tisuća kuna ženskom rukometnom klubu za nastupe u Europi, muškom nogometnom klubu Bjelovar dignut ćemo 150 tisuća kuna jer su Juniori ušli u Prvu HNL što je velika stvar, te ćemo pomoći Mladosti iz Ždralova sa 450 tisuća kuna iz razloga što znamo da im je jako teško jer sa svojim sponzorskim sredstvima grade novi stadion. Mi ćemo im pomoći kako bi mogli pokriti svoje redovne troškove, imaju velike ambicije i planove i moramo ih podržati – istaknuo je Hrebak ponovivši kako ne ulažu u stadion, već u Klub.

-To tako treba biti, sa sponzorskim sredstvima gradi se stadion u Ždralovima, s novcem poreznih obveznika stadion u Bjelovaru. To je primjer suradnje i partnerstva, spoj poduzetnika i javnog sektora čini da ćemo imati dva nova stadiona u Bjelovaru – kazao je Hrebak koji je ujedno iskoristio priliku da se pohvali kako je završila javna nabava za izgradnju bjelovarskog stadiona te da nije pristigla nijedna žalba što je preduvjet da se nastavi s izgradnjom druge faze nogometnog stadiona koja podrazumijeva izgradnju glavnog terena i pripadajuće rasvjete. Za iduću godinu, napomenuo je Hrebak, ostaje izgradnja parkirališta na koji otpada najmanji novčani dio, a riječ je o otprilike dva i pol milijuna kuna.

Licenca je bila upitna

Predsjednik kluba Stjepan Manjkas naglasio je kako je gradonačelnik zaboravio napomenuti kako je Grad investirao u Kuglački klub Bjelovar i prije dvije godine i to 50 tisuća kuna.

Predsjednik Kuglačkog kluba Bjelovar Stjepan Manjkas/Foto: Martina Čapo
Predsjednik Kuglačkog kluba Bjelovar Stjepan Manjkas/Foto: Martina Čapo

-Mi kao mala sredina u odnosu na sve kuglačke klubove koji su u prvoj ligi, odlučujemo o prvaku Hrvatske što znači da tko prođe Bjelovar, taj je prvak Hrvatske – kazao je Manjkas dodavši kako je tijek obnove i potrebu za njom teško opisati. Naime, zvali su samog gradonačelnika Hrebaka da dođe pogledati prostore koji su bili potpuno devastirani.

-To više nisu bili uvjeti za kuglanje, a pitanje je bi li dobili licencu. Bilo nam je rečeno ako kroz godinu dana ne popravimo infrastrukturu da nam neće biti produžena licenca za natjecanje. Staze su kompletno adaptirane i sada kuglači zaista mogu biti i više nego zadovoljni – kazao je Manjkas.

Inače, Kuglački klub Bjelovar ima ukupno osam kuglača seniora i desetak najmlađih.

Dario Blaško poziva djecu i mlade da im se pridruže u novoobnovljenom Kuglačkom klubu Bjelovar/Foto: Martina Čapo
Dario Blaško poziva djecu i mlade da im se pridruže u novoobnovljenom Kuglačkom klubu Bjelovar/Foto: Martina Čapo

-Trenutno imamo šestero aktivnih mališana do 14 godina, dva tinejdžera do 18 godina. Trenutno je najatraktivniji mladi bjelovarski kuglač Patrik Dedić koji je osvojio dva državna prvenstva prošle i pretprošle godine, a godinu prije je bio drugi – kazao je trener najmlađih Dario Blaško pohvalivši i Lenu Maslek koja je prošle godine osvojila drugo, a ove godine treće mjesto u svojoj U 11 kategoriji.

Bez naplate članarina

Inače, treninzi su dva puta tjedno, članarina se ne naplaćuje nikome, a treneri su zapravo volonteri.

-Kolega Košutić trenira nešto starije kuglače, dok sam ja zadužen za one najmlađe. Moj otac, inače umirovljenik, bivši zaposlenik kuglane, ali školovani trener uskoči kada treba i pomogne nam ako smo mi odsutni. Pandemija nas je kao i sve ostale pogodila, no srećom, nismo izgubili nijedno dijete, svi i dalje treniraju što nam je jako drago jer smo svjesni da je u drugim sportovima bio totalni egzodus djece – svjestan je Blaško koji poziva djecu da im se pridruže.

Treninzi su dvaput tjedno, a članarina se ne naplaćuje/Foto: Martina Čapo
Treninzi su dvaput tjedno, a članarina se ne naplaćuje/Foto: Martina Čapo

-Dajemo sve od sebe za njih, a tako ćemo nastaviti i u narednim godinama. Nadamo se da ćemo ih u jednom momentu imati i 20-ero, 30-ero što nam je cilj. Preporuka je da nam se pridruže sva djeca starija od osam godina, bez obzira na fizionomiju, svi su dobrodošli – kazao je Blaško koji se uz treniranje djece u Kuglačkom klubu Bjelovar, natječe i u Bilogori u trećoj ligi jer Bjelovar ima pet klubova. Jednog u prvoj ligi, to je Bjelovar, Sirela i Željezničar u drugoj, te Bilogora i Poštar i trećoj ligi. Svi su kubovi aktivni i imaju registriranih preko 60 kuglača.

Svoje iskustvo s kuglanjem podijelio je s nama i mladi Patrik Dedić koji posljednje tri godine uistinu briljira.

Patrik Dedić dvostruki je državni prvak u kuglanju/Foto: Martina Čapo
Patrik Dedić dvostruki je državni prvak u kuglanju/Foto: Martina Čapo

-Ovaj mi se sport jako sviđa, dugo već treniram i ne bi sada prestao. Dvostruki sam državni prvak pa bi drugoj djeci preporučio da nam se pridruže u Kuglačkom klubu Bjelovar – kazao nam je Patrik koji je srušio 906 čunjeva ne bi li postao državni prvak.

Gradonačelnik se okušao u kuglanju/Foto: Martina Čapo
Gradonačelnik se okušao u kuglanju/Foto: Martina Čapo

Iako je bio u odijelu, gradonačelnik Hrebak rado je isprobao nove staze u obnovljenoj Gradskoj kuglani/Foto: Martina Čapo
Iako je bio u odijelu, gradonačelnik Hrebak rado je isprobao nove staze u obnovljenoj Gradskoj kuglani/Foto: Martina Čapo